FRANCUSKA TARTA Z KURKAMI

Dzień dobry w nowym roku szkolnym :) My wciąż wspominamy wakacje, a przepis powstał w lipcowy, ciepły i słoneczny dzień. Uwielbiam od czasu...

Dzień dobry w nowym roku szkolnym :) My wciąż wspominamy wakacje, a przepis powstał w lipcowy, ciepły i słoneczny dzień. Uwielbiam od czasu do czasu zaszyć się w lesie, nigdzie się nie spieszyć, zanurzyć się w ciszy i nie wychodzić poza ścianę drzew. Mam szczęście, że mam od czasu do czasu do dyspozycji małą chatkę w lesie, oddalona od innych domków i otoczoną gęstym lasem. Cisza, spokój, prostota. Lubimy wtedy robić jednogarnkowe posiłki na 2-3 dni i  unikać kuchni. Czasami zdarza nam się jednak wyciągnąć, stary, wielki i nie domykający się piecyk z piwnicy i coś upiec. Tym razem prostu zapragnęłam tej tarty, pysznej i aromatycznej, którą robiłam w poprzednim roku i nazwałam ją francuską, ponieważ została doprawiona mieszanka ziół prowansalskich. Tym razem dosypaliśmy do niej garść bazylii i macierzanki piaskowej z leśnej polany, która ma prawie taki sam aromat jak tymianek. Mimo zastosowania jedynie kilku roślinnych składników otrzymaliśmy tartę aromatyczną, smakowitą i idealną na sezon kurkowy.

Tak jak w przepisie na wegański ser żółty i tutaj do zagęszczenia nadzienia tarty użyta została mąką z ciecierzycy. Jest na prawdę pożywna, po obróbce termicznej smakowita, choć może nie tania - jednak kilogram mąki starczy na kilka dań, w którym potrzebne są zastępniki jajka albo nabiału. Tutaj też zabrakło jajek w wegańskim jadłospisie, więc musimy zastąpić tym pożywnym substytutem, pełnym białka i węglowodanów. Zastosowany sposób przygotowania jest alogiczny do tego z przepisu na wegeser żółty czy fetę z ciecierzycy, czyli gotujemy mąkę z płynem, a potem zagęszczony sos przelewamy do formy na wcześniej podpieczone ciasto. 

Kurek nie trzeba nikomu przedstawiać, ich delikatny pieprzowy smak pasuje idealnie do tart, makaronów i duszonych potrawach. Mistrzynią drugiego planu jest tu jednak macierzanka piaskowa, czyli polski tymianek, powszechny na łąkach i leśnych polanach. Tak jak tymianek, jest także surowcem zielarskim stosowanym w nieżytach górnych dróg oddechowych i przy kiepskim trawieniu czy bólach żołądka. Oprócz aromatu zapewni nam więc także lepsze trawienie. Wspaniale, kiedy jedzenie jest lekarstwem, ale możemy skupić się jedynie na jej smaku i zapachu, to już wystarczający powód aby zebrać garść macierzanki na spacerze. 

Jeszcze będzie okazja, aby przyjrzeć się macierzance, a teraz pora na danie, które jest:

smakowite
aromatyczne
sezonowe
pożywne
efektowne 
nie trudne do przygotowania


FRANCUSKA TARTA Z KURKAMI
Kategoria przepisu: obiad
Kuchnia: wegańska, opcja bezglutenowa
Czas przygotowania:  60 minut, w tym 40 minut pieczenia
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: średni

SKŁADNIKI 

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej (w opcji bezglutenowej 1 szklanki mąki owsianej+ 1 kukurydzianej)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
1/2 szklanki zimnej aquafaby lub mleka roślinnego
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka soku z cytryny 

Farsz:

1 kubek kurek (około 200 g)
1 średni por
3 łyżki oleju
0,5 szklanki maki z ciecierzycy
2 szklanki mleka roślinnego (tutaj jaglane własnej roboty)
Garść bazylii – 12 liści
2 łyżki tymianku lub macierzanki piaskowej
1/2 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu + odrobina do posypania

PRZYGOTOWANIE

Mąkę umieszczamy w dużym naczyniu, dodajmy sól, mieszamy. Dodajemy olej i mieszamy ciasto zagniatając lekko. Dodajemy aquafabę lub mleko, dobrze zagniatamy, formujemy kulkę i wstawiamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie możemy zacząć przygotowywać nadzienie - umyć kurki czy pokroić pora, odmierzyć pozostałe składniki. Możemy też podsmażyć pora i kurki - jednak wykonanie masy z mąki zostawiamy na moment tuż przed wyjęciem spodu tarty piekarnika

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

Ciasto delikatnie rozwałkowujemy, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem - tutaj była to standardowa keksówka - ugniatamy równomiernie dno i formujemy ranty tarty. Pieczemy 10 minut.

Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, wrzucamy pokrojonego  na talarki pora i smażymy na wolnym ogniu, aż się zeszkli. 

Przesmażonego pora zdejmujemy z patelni, dodajemy kolejną łyżkę oleju, wrzucamy kurki i podsmażamy 10 minut ciągle mieszając. Przekładamy do miski z porem.

Na tę samą patelnię przesypujemy mąkę, podsmażamy 2-3 minuty ciągle mieszając.

Wlewamy mleko roślinne, mieszamy 5-6 minut aż zacznie gęstnieć.

Dodajemy poszatkowane zioła, sól, pieprz i przesmażone składniki, masę mieszamy jeszcze 2-3 minuty.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika, szybko przekładamy na nie masę, rozprowadzamy równomiernie. Wstawiamy znów do piekarnika i pieczemy 30 minut.

Podajemy na gorąco lub po schłodzeniu, posypaną dodatkowo świeżo mielonym pieprzem. 

Smacznego :)

NOTATKI

Tarta jest idealną propozycją na piknik lub do lunchbox'u.

Świeże zioła można zastąpić 2 łyżeczkami suszonego tymianku i bazylii.




You Might Also Like

0 komentarze