WIOSENNY TWAROŻEK Z TOFU Z RZODKIEWKĄ I SZCZYPIORKIEM

Wiele osób nie wyobraża sobie kuchni bez nabiału. Na rynku jest obecnych mnóstwo roślinnych twarożków lub innych serów na kanapki, jednak sz...

Wiele osób nie wyobraża sobie kuchni bez nabiału. Na rynku jest obecnych mnóstwo roślinnych twarożków lub innych serów na kanapki, jednak szybki, zdrowy i pyszny wegański twarożek można zrobić też w domu. Twarożek można przygotować z nasion - słonecznika, orzechów nerkowca lub migdałów. Na blogu są dwa przepisy na twarożek oparte właśnie na nasionach:

Wegański twarożek - VEGE KOLEKTYW

WEGAŃSKI TWAROŻEK Z NASION SŁONECZNIKA Z DZIKIMI ZIOŁAMI - VEGE KOLEKTYW

W dzisiejszym wpisie pokażę, jak zrobić wysokobiałkowy wegański twarożek z tofu. Wystarczy zagnieść lub zmielić tofu z odrobiną mleka roślinnego, doprawić go sokiem z cytryny, czosnkiem i płatkami drożdżowymi, oraz solą i pieprzem. W wersji wiosennej dodajemy do niego warzywa, takie jak rzodkiewka, ogórek, pomidory, koperek czy szczypiorek. Możemy do niego dodać też suszone składniki n.p. pomidory lub całą gamę przypraw. W 10 minut otrzymujemy doskonały wegański serek na kanapki lub niezależny dip. To naprawdę wyjątkowo szybki i prosty przepis.

Twarożek z tofu

Przepis, jak pozostałe twarożki, wzorowany na twarożku mojego taty, bez którego jako dziecko nie wyobrażałam sobie niedzielnego poranka. Jest pyszny i pikantny, smakowite składniki zagłuszają smak tofu, który to smak nie każdy lubi.

Wiem co jem

Soja, oprócz duże ilości białka, zawiera różne związki fenolowe, między innymi izoflawony, takie jak genisteina, daidzeina, które mają działanie estrogenne związane z podobieństwem strukturalnym do estrogenów i wynikającym z tego powinowactwem do receptorów estrogenowych alfa i beta). Tak zwane fitohormony przyjmowane w pożywieniu, lub w postaci preparatów, korzystne działanie w łagodzeniu objawów menopauzy u kobiet. Najlepszym źródłem tych izoflawonów są sojowe produkty fermentowane, takie jak tempeh czy tofu, tradycyjnie spożywane w krajach azjatyckich.

Warto  przyjrzeć się tutaj  różnym statystkom. Dieta „zachodnia ” dostarcza ok. 1 mg izoflawonów dziennie, azjatycka ok. 50–100 mg dziennie. Badania epidemiologiczne wskazują na istnienie ścisłej zależności między spożywaniem produktów sojowych a obniżoną zachorowalnością na niektóre nowotwory. W krajach azjatyckich, gdzie spożywanie potraw zawierających przetwory sojowe jest wyższe ludzie rzadziej zapadają na nowotwory. Rak piersi występuje czterokrotnie rzadziej u kobiet azjatyckich niż u kobiet zamieszkujących kraje zachodnie. Może być to również uwarunkowane genetycznie, ale badania wykazały, że żywienie odgrywa w tym przypadku dużą rolę, bowiem kobiety, które wyjechały z Azji do USA, nie były już tak odporne na raka piersi jak mieszkające w Azji. Co więcej, badania na zwierzętach oraz hodowlach komórkowych wykazały antynowotworowe działanie genisteiny w raku prostaty i piersi. Podobno także wolniejsze starzenie się skóry osób zamieszkujących Azję jest związane właśnie z tym elementem diety.

Zapraszam na twarożek, który jest:

bardzo pożywny

zawierający dużą dawkę białka, witamin i fenoli

pyszny

łatwy do przygotowania

 

WEGAŃSKI TWAROŻEK Z TOFU Z RZODKIEWKĄ I SZCZYPIORKIEM

 

Kategoria przepisu: serek na kanapki

Kuchnia: wegańska, bezglutenowa

Czas przygotowania: 15 minut 

Trudność wykonania: łatwe

Ilość: 4 porcji

 

SKŁADNIKI 

Baza:

1 kostka (120 g ) tofu, najlepiej miękkiego
2 łyżki wody lub mleka roślinnego (tutaj mleko migdałowe)
1 łyżka płatków drożdżowych lub miso
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku*

1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli


Dodatkowo:
4 rzodkiewki
5 liści szczypiorku

* aby twarożek był jeszcze bardziej pikanty można dodać jeden ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE


Tofu rozgniatamy widelcem lub miksujemy przy użyciu  blendera (wtedy będzie bardziej gładkie), dodajemy mleko i mieszamy.


Dodajemy płatki drożdżowe, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, mieszamy widelcem lub miksujemy do wymieszania.

Szczypiorek szatkujemy, rzodkiewkę trzemy na tarce o grubych oczkach lub szatkujemy na małe słupki. Zostawiamy odrobinę warzyw do dekoracji, resztę przenosimy do miski z tofu. Mieszamy wszystkie składniki i podajemy z chlebem, słonymi naleśnikami lub jako samodzielną przekąskę.


Smacznego :)

Wegański twarożek z tofu


You Might Also Like

1 komentarze

  1. Teraz rzodkiewki i szczypiorku pełno w przydomowym ogródku, dlatego taki pyszny twarożek często gości na moim stole.

    OdpowiedzUsuń