WIOSENNY TWAROŻEK Z TOFU Z RZODKIEWKĄ I SZCZYPIORKIEM
03:41:00
Wiele osób nie wyobraża sobie kuchni bez nabiału. Na rynku jest obecnych mnóstwo roślinnych twarożków lub innych serów na kanapki, jednak szybki, zdrowy i pyszny wegański twarożek można zrobić też w domu. Twarożek można przygotować z nasion - słonecznika, orzechów nerkowca lub migdałów. Na blogu są dwa przepisy na twarożek oparte właśnie na nasionach:
Wegański
twarożek - VEGE KOLEKTYW
WEGAŃSKI
TWAROŻEK Z NASION SŁONECZNIKA Z DZIKIMI ZIOŁAMI - VEGE KOLEKTYW
W dzisiejszym wpisie pokażę, jak zrobić wysokobiałkowy wegański twarożek z tofu. Wystarczy zagnieść lub zmielić tofu z odrobiną mleka roślinnego, doprawić go sokiem z cytryny, czosnkiem i płatkami drożdżowymi, oraz solą i pieprzem. W wersji wiosennej dodajemy do niego warzywa, takie jak rzodkiewka, ogórek, pomidory, koperek czy szczypiorek. Możemy do niego dodać też suszone składniki n.p. pomidory lub całą gamę przypraw. W 10 minut otrzymujemy doskonały wegański serek na kanapki lub niezależny dip. To naprawdę wyjątkowo szybki i prosty przepis.
Przepis, jak pozostałe twarożki, wzorowany na twarożku mojego taty, bez którego jako dziecko nie wyobrażałam sobie niedzielnego poranka. Jest pyszny i pikantny, smakowite składniki zagłuszają smak tofu, który to smak nie każdy lubi.
Wiem co jem
Soja, oprócz duże ilości białka, zawiera różne związki fenolowe, między innymi
izoflawony, takie jak genisteina, daidzeina, które mają działanie estrogenne
związane z podobieństwem strukturalnym do estrogenów i wynikającym z tego powinowactwem
do receptorów estrogenowych alfa i beta). Tak zwane fitohormony przyjmowane w
pożywieniu, lub w postaci preparatów, korzystne działanie w łagodzeniu objawów
menopauzy u kobiet. Najlepszym źródłem tych izoflawonów są sojowe produkty
fermentowane, takie jak tempeh czy tofu, tradycyjnie spożywane w krajach
azjatyckich.
Warto przyjrzeć się tutaj różnym statystkom. Dieta „zachodnia ” dostarcza ok. 1 mg izoflawonów dziennie, azjatycka ok. 50–100 mg dziennie. Badania epidemiologiczne wskazują na istnienie ścisłej zależności między spożywaniem produktów sojowych a obniżoną zachorowalnością na niektóre nowotwory. W krajach azjatyckich, gdzie spożywanie potraw zawierających przetwory sojowe jest wyższe ludzie rzadziej zapadają na nowotwory. Rak piersi występuje czterokrotnie rzadziej u kobiet azjatyckich niż u kobiet zamieszkujących kraje zachodnie. Może być to również uwarunkowane genetycznie, ale badania wykazały, że żywienie odgrywa w tym przypadku dużą rolę, bowiem kobiety, które wyjechały z Azji do USA, nie były już tak odporne na raka piersi jak mieszkające w Azji. Co więcej, badania na zwierzętach oraz hodowlach komórkowych wykazały antynowotworowe działanie genisteiny w raku prostaty i piersi. Podobno także wolniejsze starzenie się skóry osób zamieszkujących Azję jest związane właśnie z tym elementem diety.
Zapraszam na twarożek, który jest:
bardzo pożywny
zawierający dużą dawkę białka, witamin i
fenoli
pyszny
łatwy do przygotowania
WEGAŃSKI TWAROŻEK Z TOFU
Z RZODKIEWKĄ I SZCZYPIORKIEM
Kategoria
przepisu: serek na kanapki
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa
Czas
przygotowania: 15 minut
Trudność wykonania: łatwe
Ilość: 4 porcji
SKŁADNIKI
Baza:
1 kostka (120 g ) tofu, najlepiej miękkiego
2 łyżki wody lub mleka roślinnego
(tutaj mleko migdałowe)
1 łyżka płatków drożdżowych lub miso
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku*
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
4 rzodkiewki
5 liści szczypiorku
* aby twarożek był jeszcze bardziej pikanty można dodać jeden ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE
Tofu rozgniatamy widelcem lub miksujemy przy użyciu blendera (wtedy będzie bardziej gładkie),
dodajemy mleko i mieszamy.
Dodajemy płatki drożdżowe, sok z
cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, mieszamy widelcem lub miksujemy
do wymieszania.
Szczypiorek szatkujemy, rzodkiewkę trzemy na
tarce o grubych oczkach lub szatkujemy na małe słupki. Zostawiamy odrobinę
warzyw do dekoracji, resztę przenosimy do miski z tofu. Mieszamy wszystkie
składniki i podajemy z chlebem, słonymi naleśnikami lub jako samodzielną
przekąskę.
Smacznego :)
1 komentarze
Teraz rzodkiewki i szczypiorku pełno w przydomowym ogródku, dlatego taki pyszny twarożek często gości na moim stole.
OdpowiedzUsuń