mleko migdałowe
mleko roślinne
Nabiał roślinny
MLEKO ROŚLINNE
07:26:00
Roślinne mleko dostępne w kartonach jest dość cennym składnikiem diety roślinnej,
szczególnie to fortyfikowane wapniem i witaminami. Jest jednak dość drogie, a
posiadając blender, nawet ten ręczny, można przygotowań całą gamę roślinnych
napojów zastępujących mleko w kawie czy naleśnikach.
MLEKO MIGDAŁOWE
SKŁADNIKI (na około 900 ml mleka)
0,5-1 szklanki blanszowanych migdałów lub płatków migdałów (w zależności od tego jak gęste chcemy mieć mleko)
4 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE
1. Migdały zalewamy 2 szklankami wody, zostawiamy na 3-4
godziny, odsączamy.
2. Umieszczamy w kielichu blendera, dolewamy 2 szklanki wody, miksujemy.
3. Sączymy mleko przez gazę lub tetrę (sprawdza się doskonale), wyciskamy zmielone migdały, przenosimy stałą pozostałość znów do kielicha blendera, miksujemy drugi raz z 2 szklankami wody, sączymy, wyciskamy.
4. Przechowujemy w lodówce 2-3 dni.
2. Umieszczamy w kielichu blendera, dolewamy 2 szklanki wody, miksujemy.
3. Sączymy mleko przez gazę lub tetrę (sprawdza się doskonale), wyciskamy zmielone migdały, przenosimy stałą pozostałość znów do kielicha blendera, miksujemy drugi raz z 2 szklankami wody, sączymy, wyciskamy.
4. Przechowujemy w lodówce 2-3 dni.
INFORMACJE
Pozostałe po zmieleniu, dość mocno rozdrobnione
płatki, możemy wykorzystać do produkcji serka.
Można wykorzystać migdały w łupinkach, smak migdałów
będzie wyraźniejszy, w przedstawionej tu wersji uzyskujemy dość delikatny w
smaku napój.
To moje ulubione mleko, ale w podobny sposób, z
wykorzystaniem tych samych proporcji i procedury, przygotowuję też:
- mleko kokosowe z 1 szklanki wiórek kokosowych
- mleko z orzechów nerkowca z 1 szklanki nerkowców (namoczonych jak przygotowanie mleka migdałowego punkt 2)
- mleko ryżowe z 1 szklanki ugotowanego ryżu
- mleko owsiane z 1
szklanki płatków owsianych – płatków nie namaczam
0 komentarze