MLEKO ROŚLINNE

Roślinne mleko dostępne w kartonach jest dość cennym składnikiem diety roślinnej, szczególnie to fortyfikowane wapniem i witaminami. Jest j...

Roślinne mleko dostępne w kartonach jest dość cennym składnikiem diety roślinnej, szczególnie to fortyfikowane wapniem i witaminami. Jest jednak dość drogie, a posiadając blender, nawet ten ręczny, można przygotowań całą gamę roślinnych napojów zastępujących mleko w kawie czy naleśnikach.







MLEKO MIGDAŁOWE

SKŁADNIKI (na około 900 ml mleka)
0,5-1 szklanki blanszowanych migdałów lub płatków migdałów (w zależności od tego jak gęste chcemy mieć mleko)
4 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE
1. Migdały zalewamy 2 szklankami wody, zostawiamy na 3-4  godziny, odsączamy. 
2. Umieszczamy w kielichu blendera, dolewamy 2 szklanki wody, miksujemy. 
3. Sączymy mleko przez gazę lub tetrę (sprawdza się doskonale), wyciskamy zmielone migdały, przenosimy stałą pozostałość znów do kielicha blendera, miksujemy drugi raz z 2 szklankami wody, sączymy, wyciskamy. 
4. Przechowujemy w lodówce 2-3 dni.

INFORMACJE
Pozostałe po zmieleniu, dość mocno rozdrobnione płatki, możemy wykorzystać do produkcji serka.

Można wykorzystać migdały w łupinkach, smak migdałów będzie wyraźniejszy, w przedstawionej tu wersji uzyskujemy dość delikatny w smaku napój.

To moje ulubione mleko, ale w podobny sposób, z wykorzystaniem tych samych proporcji i procedury, przygotowuję też:
- mleko kokosowe z 1 szklanki wiórek kokosowych
- mleko z orzechów nerkowca z 1 szklanki nerkowców (namoczonych jak przygotowanie mleka migdałowego punkt 2)
- mleko ryżowe z 1 szklanki ugotowanego ryżu
- mleko owsiane z 1 szklanki płatków owsianych – płatków nie namaczam

You Might Also Like

0 komentarze