Chutney
Na kanapki
Obiad
Śniadanie
CHUTNEY Z MANGO I GRUSZEK
15:55:00
Chutney czy tez czatni to sos o całym spektrum smaków od ostrego aż po słodki, który może być sporządzany z różnorodnych owoców i warzyw, z dodatkiem rodzynek, czosnku, cebuli, imbiru czy octu. Sos z tego przepisu opiera się na połączeniu dojrzałego mango (w przeciwieństwie do Am ki ćatni) i gruszek z imbirem, cebulą i octem. Słodko-ostry owocowy chutney komponuje się idealnie z indyjska dosą, pasztetami z warzyw strączkowych czy ostrymi pastami na kanapki.
SKŁADNIKI (na półlitrowy słoik)
2 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki brązowego cukru
1 cebula
4 cm korzenia imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka nasion gorczycy
½ łyżeczki chilli
Garść rodzynek
3 gruszki
1 duże mango
PRZYGOTOWANIE
1. Na patelni podgrzewamy ocet jabłkowy, następnie dodajemy cukier i mieszamy aż do jego rozpuszczenia; dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę i dusimy, aż będzie szklista, w razie potrzeby dodając wody.
2. Następnie dodajemy przyprawy, starty imbir i czosnek, smażymy jeszcze około minuty.
3. Dodajemy pocięte w kostkę mango, gruszki i rodzinki, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około pół godziny, ciągłe mieszając, aż owoce zaczną się rozpadać.
4. Blendujemy na gładką masę (opcjonalnie), przekładamy do wyparzonego naczynia, trzymam w lodówce max 3 dni.
2 komentarze
Czy można chutney pasteryzować i przechować dłużej?
OdpowiedzUsuń
UsuńVege Kolektyw
8 października 2018 03:35
Tak można, tak też raz zrobiłam, chociaż raczej pasteryzuję chutney z sezonowych owoców (ze śliwek jest świetne) - z jednego mango wychodzi dość mało, więc zwykle zjadamy na bieżąco :)