Cannelloni
Makaron
Obiad
Szpinak
CANNELLONI ZE SZPINAKIEM
10:29:00
Canneloni ze szpinakiem to jedno z pierwszych dań, jakie zaczęłam przygotowywać w wegetariańskiej kuchni. Na początku masę nadzienia stanowił szpinak i ser feta, potem ser zastąpiła cukinia lub bakłażan. Tym razem dodałam jeszcze do farszu pieczarki. Idealne danie na pochmurny dzień.
CANNELLONI
ZE SZPINAKIEM
SKŁADNIKI
1
bakłażan
4 łyżki
oleju
200
gramów szpinaku
1
szklanka posiekanych pieczarek lub ugotowanych leśnych grzybów
1 łyżeczka
zmielonego kminku
½ łyżeczki
zmielonej czarnuszki
Świeżo
mielony pieprz
Sos
pomidorowy:
1 łyżka
oleju
800
gramów pokrojonych pomidorów z puszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
pokrojone
3 łyżki stołowe
świeżej bazylii
1 łyżka
oliwy
PRZEPIS
1. Bakłażana
kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie
płuczemy z soli i kroimy w drobną kostkę,
2. Na
patelni podgrzewamy olej, następnie dodajemy dwa rozgniecione ząbki czosnku,
pokrojone w drobną kostkę grzyby, bakłażana, smażymy około pięciu minut ciągle mieszając.
3. Dodajemy
posiekany szpinak, dusimy około dwóch minut. Doprawiamy czarnuszką i kminkiem
oraz do smaku pieprzem, odstawiamy do ostygnięcia.
4. W garnku
umieszczamy posiekaną w drobną kostkę cebulę, liście laurowe, ziele
angielskie, zalewamy wodą i dusimy cebulę, aż stanie się miękka. Wyławiamy ziele i liście. Dodajemy pomidory,
doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy z ognia. Dodajemy posiekana bazylię.
5. Wypełniamy
nadzieniem warzywo-grzybowym około piętnastu rurek cannelloni, układamy jednowarstwowo w żaroodpornym naczyniu, zalewamy pomidorowym sosem i posypujemy wegańskim parmezanem (użyłam parmezanu z orzechów nerkowca i płatków drożdżowych
zabarwionych kurkumą). Pieczemy
30 minut w 180oC. Podajemy natychmiast.
0 komentarze