CANNELLONI ZE SZPINAKIEM

Canneloni ze szpinakiem to jedno z pierwszych dań, jakie zaczęłam przygotowywać w wegetariańskiej kuchni. Na początku masę nadzienia stanow...

Canneloni ze szpinakiem to jedno z pierwszych dań, jakie zaczęłam przygotowywać w wegetariańskiej kuchni. Na początku masę nadzienia stanowił szpinak i ser feta, potem ser zastąpiła cukinia lub bakłażan. Tym razem dodałam jeszcze do farszu pieczarki. Idealne danie na pochmurny dzień.
                                                                






CANNELLONI ZE SZPINAKIEM

SKŁADNIKI
1 bakłażan
4 łyżki oleju
200 gramów szpinaku
1 szklanka posiekanych pieczarek lub ugotowanych leśnych grzybów
1 łyżeczka zmielonego kminku
½ łyżeczki zmielonej czarnuszki
Świeżo mielony pieprz

Sos pomidorowy:
1 łyżka oleju
800 gramów pokrojonych pomidorów z puszki  
1 cebula
2 ząbki czosnku pokrojone
3 łyżki stołowe świeżej bazylii
1 łyżka oliwy

PRZEPIS
1. Bakłażana kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie płuczemy z soli i kroimy w drobną kostkę,
2. Na patelni podgrzewamy olej, następnie dodajemy dwa rozgniecione ząbki czosnku, pokrojone w drobną kostkę grzyby, bakłażana, smażymy około pięciu minut ciągle mieszając.
3. Dodajemy posiekany szpinak, dusimy około dwóch minut. Doprawiamy czarnuszką i kminkiem oraz do smaku pieprzem, odstawiamy do ostygnięcia.
4. W garnku umieszczamy posiekaną w drobną kostkę cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, zalewamy wodą i dusimy cebulę, aż stanie się miękka. Wyławiamy ziele i liście. Dodajemy pomidory, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy z ognia. Dodajemy posiekana bazylię.
5. Wypełniamy nadzieniem warzywo-grzybowym około piętnastu rurek cannelloni, układamy jednowarstwowo w żaroodpornym naczyniu, zalewamy pomidorowym sosem i posypujemy wegańskim parmezanem (użyłam parmezanu z orzechów nerkowca i płatków drożdżowych zabarwionych kurkumą). Pieczemy 30 minut w 180oC. Podajemy natychmiast.


You Might Also Like

0 komentarze