Tabbouleh (czyt. tabule) to arabska sałatka popularna w Libanie i Syrii. Jej bazą jest kaszka kuskus lub bulgur a dodatkami świeże warzywa, świeże zioła (mięta, pietruszka), oliwa i sok z cytryny. W tej zimowej i bezglutenowej wersji podstawą sałatki jest komosa ryżowa. Komosa ryżowa (quinoa) jest klasyfikowana jako „pseudozboże” ze względu na dużą zawartość skrobi w ziarnach. Quinoa jest jednak bogatym źródłem białka i zawiera wszystkie egzogenne dla człowieka aminokwasy, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Zawarte w niej saponiny, choć nie pożądane ze względu na swój gorzki smak, mają właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe.
SAŁATKA Z KOMOSY RYŻOWEJ A'LA TABBOULEH
SKŁADNIKI
200 g
komosy ryżowej
1 łyżka oleju
6 małych cebulek dymek
1
czerwona papryka
1 średnia
cukinia
1
szklanka szklanka pociętych w drobną kostkę pomidorów
Sok z
połówki cytryny
1/3
szklanki natki pietruszki
1 szklanka
mięty pieprzowej
Ząbek czosnku (opcjonalnie)
Świeżo mielony pieprz
Sól
PRZEPIS
Gotujemy
komosę ryżową – przemywamy na sitku, zalewamy 2 szklankami wody gotujemy około
10 minut przykrywamy i zostawiamy pod przykryciem. Cebulkę kroimy w drobną
kostkę, podsmażamy około minuty, dodajemy pokrojonej w drobną kostkę paprykę i
cukinię, dusimy około pięciu minut, aż warzywa delikatnie zaczną mięknąc.
Dodajemy warzywa z patelni, pocięty w drobną kostkę pomidory i przyprawy do odsączonej z wody komosy, mieszamy i
zostawiamy w lodówce na kilka godzin.
INFORMACJE
W
sezonie letnim dodaję ogórek zamiast cukinii. Zamiast quinoa możemy dodać kaszy
jaglanej lub po prostu kuskus.
0 komentarze