Czerwona fasola
Na kanapki
Pasty
Śniadanie
BŁYSKAWICZNA PASTA Z CZERWONEJ FASOLI
15:16:00
Od lat mam stale w
szafce choć jedną puszkę fasoli lub groszku, z których mogę błyskawicznie
przygotować pastę na kanapki. Ostatnio mrożę też wcześniej namoczone i
ugotowane strączkowe, które rozmrażam wrzucając na kilka minut do gotującej się
wody, co także skraca czas przygotowywania potraw. Przepis poniżej to jedna z
pierwszych past, które przygotowałam w mojej wegetariańskiej kuchni. Wybierając
inne rodzaje nasion strączkowych, modyfikując zestaw przypraw lub dodając np.
suszone pomidory kilka razy w tygodniu przygotowuję wysokobiałkowe smarowidła,
które wykorzystuję do kanapek lub jako kryzysowe „pesto” do makaronu.
1 puszka czerwonej
fasoli, odsączonej z zalewy i przemytej wodą lub 1 szklanka ugotowanej fasoli
2 łyżeczki przecieru
pomidorowego
Garść drobno pokrojonej
natki pietruszki
1 łyżeczka sosu
sojowego
1 łyżeczka słodkiej
papryki
¼ łyżeczki ostrej
papryki
½ łyżeczki tymianku
Świeżo mielony pieprz
Wszystkie składniki
umieszczamy w naczyniu, ugniatamy widelcem jednocześnie mieszając wszystkie
składniki, przechowujemy do 3 dni w tym samym naczyniu. Pastę można oczywiście zblendować, co wiąże się jednak z wygenerowaniem
dodatkowej partii naczyń do zmywania ;)
0 komentarze