WEGAŃSKIE MANGO LASSI

Prosty i klasyczny przepis na pyszny i orzeźwiający indyjski napój, z jogurtem lub mlekiem roślinnym zamiast nabiału.

Prosty i klasyczny przepis na pyszny i orzeźwiający indyjski napój, z jogurtem lub mlekiem roślinnym zamiast nabiału.



SKŁADNIKI na dwie duże szklanki:

1 szklanka jogurtu sojowego lub mleka roślinnego
1 duże mango, obrane i rozdrobnione
1 łyżeczka ksylitolu lub cukru trzcinowego – opcjonalnie, w zależności od dojrzałości mango i preferencji smakowych
Szczypta zmielonego kardamonu

PRZYGOTOWANIE

Umieszczamy wszystkie składniki w blenderze, miksujemy przez na gładką masę. Można doprawić solą i/lub zmielonym kardamonem. Przechowujemy w lodówce do 24 godzin, jednak najsmaczniejszy jest tuż po przygotowaniu.

NOTATKI

Można oczywiście wzmocnić smak napoju przez dodanie większej ilości mango przy zachowaniu tych samych proporcji jogurty i mleka.

You Might Also Like

0 komentarze