Grill
Przekąski
Szparagi
Wegański bekon
SZPARAGI W WEGAŃSKIM BEKONIE Z PAPIERU RYŻOWEGO
03:01:00
Na początek mały wstęp, który może odebrać apetyt na tak niezobowiązującą przekąskę, jak szparagi zawijane w wegański bekon. Albo upewnić nas, że jest ona bardzo bezpieczna.
Używany do przygotowywania wegańskiego
bekonu dym wędzarniczy z
orzesznika jadalnego, a przynajmniej ten produkowany
w Stanach Zjednoczonych,
ma silne właściwości przeciwbakteryjne. W kilku przeprowadzonych
z jego użyciem biotestach hamował wzrost bakterii chorobotwórczych, które mogą
zanieczyszczać jedzenie, takich jak Escherichia coli, Salmonella enterditis czy Listeria
monocytogenes. Dwie ostanie wymienione bakterie wywołują salmonellozę lub listeriozę, choroby które u osób osłabionych, dzieci lub kobiet w ciąży mogą mieć bardzo niebezpieczny przebieg. Siła działania antybakteryjnego płynnego dymu z orzesznika zależy od producenta, czyli od
sposobu przygotowania i stężenia związków aktywnych w produkcie.
Dym
w płynie jest więc naturalnym konserwantem, który może przedłużać świeżość jedzenia i chronić konsumentów przed zatruciami pokarmowymi. Oczywiście
wszędzie tam, gdzie pasuje aromat wędzonki.
A bez wątpienia pasuje do delikatnych w smaku szparagów, choć akurat dobrze umyte warzywa raczej nie powinny być źródłem zakażeń pokarmowych. Papier ryżowy, pocięty w paski i nasączony marynatą z udziałem dymu, dzięki swojej plastyczności nadaje się świetnie do owijania łodyżek szparagów. Po upieczeniu lub usmażeniu szparagi stają się doskonałą przekąską lub dodatkiem do dania głównego.
SKŁADNIKI
Szparagi i marynata:
pęczek szparagów (20 sztuk)
1 ząbek czosnku
1 łyżka delikatnego oleju lub oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
1 łyżeczka ostrej musztardy
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
Wegański bekon:
5 krążków papieru ryżowego
2 łyżki płatków drożdżowych
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki delikatnego oleju lub oliwy
4-5 łyżek wody
1/8 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka dymu wędzarniczego w płynie z orzesznika
2 łyżki płatków drożdżowych
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki delikatnego oleju lub oliwy
4-5 łyżek wody
1/8 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka dymu wędzarniczego w płynie z orzesznika
0,5 łyżeczki ostrej wędzonej papryki lub
ostrej papryki
PRZYGOTOWANIE
PRZYGOTOWANIE
Nagrzewamy piekarnik do 180oC.
Szparagi płuczemy pod bieżącą wodą, odcinamy zgrubiałe dolne końcówki (2-4 cm). Umieszczamy w misce, dodajemy łyżkę oleju, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sól, świeżo mielony pieprz i sok z limonki, szparagi obtaczamy dokładnie w marynacie.
Przygotowujemy marynowane paski papieru ryżowego według przepisu na wegański bekon (link). Można dodać dodatkowo pół łyżeczki ostrej i/lub wędzonej papryki lub pół łyżeczki suszonego tymianku.
Owijamy każdy szparag jednym paskiem nasączonego marynatą papieru ryżowego, umieszczamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem lub posmarowanej olejem. Szparagi można też smażyć na rozgrzanej patelni.
Wstawiamy do piernika na 10-12 minut, aż szparagi zmiękną, a wegański bekon zarumieni się.
Podajemy na ciepło, choć na zimno też smakują dobrze.
0 komentarze