PIECZONE BATATY Z SOSEM Z NERKOWCÓW I PASTY TAHINI

Pasta tahini, na którą przepis pojawił się przedwczoraj na blogu ( link ), jest doskonałym składnikiem orientalnych sosów. Prosty sos tahini...

Pasta tahini, na którą przepis pojawił się przedwczoraj na blogu (link), jest doskonałym składnikiem orientalnych sosów. Prosty sos tahini można stworzyć mieszając ją z wodą i przyprawami, ale naszym ulubionym jest ten z dodatkiem nerkowców, orzechów o delikatnym maślanym smaku, które doskonale zastępują nabiał w potrawach (link). W tym przepisie gęsty i aromatyczny sos doskonale zagrał z pieczonymi batatami nadziewanymi awokado, ciecierzycą, pomidorami i czarnymi oliwkami.


Jak widać na załączonym obrazku jest to dość smutny post: dni są coraz krótsze i trudno złapać naturalne światło. a po długiej wakacyjne przerwie została odkurzona lampa studyjna. Delikatnie orientalne danie jest jednak jednym z tych, które rozgrzewają nas w chłodne jesienne wieczory i zapewnią odpowiednią dawkę witamin i składników naturalnych, które wzmocnią organizm i stymulują układ odpornościowy w czasie jesiennych infekcji. I cieszy zmysły, zarówno smaku jak i wzroku.

SKŁADNIKI na 2 porcje

2 średnie bataty
10 pomidorów koktajlowych
1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (link do przepisu)
1/4 szklanki czarnych oliwek
1/2 awokado

garść zielonej pietruszki 
sok z limonki do skropienia i pietruszka do posypania

Sos:
1/2 szklanki orzechów nerkowca 
1/4 szklanki wody
1 łyżka tahiny (link do przepisu)
sok z 1/2 limonki
1/2 łyżeczki kuminu
sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Orzechy zalewamy nadmiarem wody - kilka centymetrów ponad powierzchnię, odstawiamy na noc lub na minimum 2 godziny. Odsączamy z wody, przekładamy do blendera i dodajemy pozostałe składniki sosu (w tym 1/4 szklanki czystej wody). Miksujemy na gładką masę. Jeśli uznamy, że sos jest zbyt gęsty możemy dodać odrobinę więcej wody.

Bataty zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w całości w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 45-55 minut, nakłuwając go widelcem i sprawdzając czy jest miękki.

Bataty wyjmujemy, czekamy aż delikatnie przestygną i przekrajmy na pół. Faszerujemy pociętym na plastry awokado, ciecierzycą, pomidorkami koktajlowymi i czarnymi oliwkami. Polewamy sosem, skrapiamy doktorowo sokiem z cytryny i posypujemy natką pietruszki.

Smacznego :)

You Might Also Like

0 komentarze