Pasta tahini, na którą przepis pojawił się przedwczoraj na blogu (link), jest doskonałym składnikiem orientalnych sosów. Prosty sos tahini można stworzyć mieszając ją z wodą i przyprawami, ale naszym ulubionym jest ten z dodatkiem nerkowców, orzechów o delikatnym maślanym smaku, które doskonale zastępują nabiał w potrawach (link). W tym przepisie gęsty i aromatyczny sos doskonale zagrał z pieczonymi batatami nadziewanymi awokado, ciecierzycą, pomidorami i czarnymi oliwkami.
Jak widać na załączonym obrazku jest to dość smutny post: dni są coraz krótsze
i trudno złapać naturalne światło. a po długiej wakacyjne przerwie została odkurzona lampa studyjna. Delikatnie orientalne danie
jest jednak jednym z tych, które rozgrzewają nas w chłodne jesienne wieczory i
zapewnią odpowiednią dawkę witamin i składników naturalnych, które wzmocnią organizm i stymulują układ odpornościowy w czasie jesiennych infekcji. I
cieszy zmysły, zarówno smaku jak i wzroku.
SKŁADNIKI na 2 porcje
2 średnie bataty
10 pomidorów koktajlowych
1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (link do przepisu)
1/4 szklanki czarnych oliwek
1/2 awokado
garść zielonej pietruszki
sok z limonki do skropienia i pietruszka do posypania
Sos:
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1/4 szklanki wody
1 łyżka tahiny (link do przepisu)
sok z 1/2 limonki
1/2 łyżeczki kuminu
sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Orzechy zalewamy nadmiarem wody - kilka centymetrów ponad powierzchnię, odstawiamy na
noc lub na minimum 2 godziny. Odsączamy z wody, przekładamy do blendera i dodajemy
pozostałe składniki sosu (w tym 1/4 szklanki czystej wody). Miksujemy na gładką masę. Jeśli uznamy, że sos jest zbyt gęsty możemy dodać odrobinę więcej wody.
Bataty zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w całości w
piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 45-55 minut, nakłuwając go widelcem i sprawdzając czy jest miękki.
Bataty wyjmujemy, czekamy aż delikatnie przestygną i przekrajmy na
pół. Faszerujemy pociętym na plastry awokado, ciecierzycą, pomidorkami
koktajlowymi i czarnymi oliwkami. Polewamy sosem, skrapiamy doktorowo sokiem z
cytryny i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego :)
0 komentarze