DOMOWA PASTA TAHINI

Pasta tahini nazywana także tahiną, pasta z ziaren sezamu. to doskonały dodatek do wielu orientalnych potraw, ale także wszelkich sosów, des...

Pasta tahini nazywana także tahiną, pasta z ziaren sezamu. to doskonały dodatek do wielu orientalnych potraw, ale także wszelkich sosów, deserów czy owsianek, które wzbogaca w charakterystyczny smak chałwy. Stanowi przede wszystkim nieodzowny składnik hummusu. Nie jest wcale tak łatwo dostępna w sklepach stacjonarnych, a często dość droga. Jednak jej wykonanie jest proste i szybkie, a koszt 200 gramów pasty waha się od 4 do 5 złotych w zależności od ceny sezamu, który jest już łatwo dostępny nawet w niewielkich sklepach czy popularnych sieciach handlowych.

Domowa pasta tahini, jeśli tylko przygotujemy ją odpowiednio, jest bardzo intensywna w smaku i aromatyczna. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni, tak aby wydobyć ich aromat, uważając jednak żeby nie stały się zbyt brązowe - wtedy pasta może być gorzka. My dodajemy jeszcze do ziaren sporo oleju, po to aby ułatwić pracę blenderowi, ale też i dlatego, że pasta ma wtedy bardziej płynną konsystencję. Taką pastę łatwiej dodać do sosów, czy wmieszać w masę ciasta.


Sezam to nie tylko smak chałwy, ale także znaczne wartości odżywcze. Nasiona sezamu są przede wszystkim doskonałym źródłem miedzi, ale też bardzo dobrym źródłem manganu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, witaminy B1 oraz cynku. Co więcej sezam zawiera dwa ciekawe związki należące do grupy lignanów - sezaminę i sezamolinę. Wykazano, że związki te obniżają poziom cholesterolu we krwi, zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu i chronią wątrobę. Ziarna sezamu są także bogate w fitosterole, związki które znane są ze swoich licznych właściwości m.in. obniżają poziom cholesterolu, działają immunostymulująco i przeciwnowotworowo.

Sezam łuskany, dostępny w naszych sklepach, jest pozbawiony części składników odżywczych, jednak jest mniej gorzki niż niełuskana wersje, dzięki czemu także smak tahiny jest łagodniejszy. Choć największe stężenie składników odżywczych wykryto w otoczce ziaren, to także w samych ziarnach jest ich bardzo dużo, a zmielenie ziaren ułatwia wchłanianie składników odżywczych w przewodzie pokarmowym.

Cała procedura wykonania past jest prosta, trwa od 10 do 30 minut w zależności od mocy użytego sprzętu.

SKŁADNIKI na około 250 g pasty

1,5 szklanki nasion sezamu łuskanego
4 łyżki oleju sezamowego lub słonecznikowego

PRZYGOTOWANIE 

Nasiona przesypujemy na rozgrzaną, suchą patelnie i prażymy, aż delikatnie zezłocą się, ciągle mieszając; uważamy aby nie przypalić ziaren.

Jeszcze ciepłe przekładamy do blendera lub malaksera, dodajemy olej i miksujemy na gładką pastę.

Przekładamy do czystego słoika.

NOTATKI

Dla większości podstawowych blenderów, nawet o sporej mocy, zielenie ziaren jest dość ciężką pracą i w trakcie długotrwałego użytkowania blendera należy robić przerwy w pracy według zaleceń producenta ;)

 Pastę przechowujemy do dwóch tygodni w lodówce, w szczelnie zamykanym pojemniku lub mrozimy mniejszymi porcjami.

You Might Also Like

0 komentarze