ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI
00:47:00
Pierwszym przepisem z pysznej i zdrowej dyniowej (o dyni możecie poczytać pod tym linkiem) serii jest zupa krem. Zupa ta gości na naszym stole co sezon już od wielu lat. Każde spotkanie z dynią musi zacząć się od rozgrzewającego kremu z dyni, czasami pieczonej, czasami gotowanej. Zupa jest banalnie prosta, a ma w sobie wszystko czego oczekujemy od posiłku - jest pożywna, pełna smaków i nie wymaga zbyt dużego zaangażowania w kuchenne prace. Dzięki warzywom i kaszy jaglanej zapewni nam porządną dawkę substancji odżywczych, a dzięki dodatkowi czosnku i imbiru wzmocni nasz układ odpornościowy oraz pomoże w walce z chorobotwórczymi drobnoustrojami.
Zupa idealna na jesienne, coraz zimniejsze dni. Można przygotować większą porcję zupy i przez kilka dni cieszyć się jej słodko-ostrym smakiem.
ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI - PRZEPIS
SKŁADNIKI na 5-6 porcji
3 szklanki musu (link do przepisu) lub miąższu z pieczonej dyni
2 łyżki oleju
1 duży ziemniak
2 duże marchewki
1 pietruszka
1/2 szklanki kaszy jaglanej
ok. 6 cm korzeń imbiru
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki skórki otartej ze sparzonej wcześniej cytryny
4 szklanki bulionu warzywnego
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
słona granola do posypania (link do przepisu)
PRZYGOTOWANIE
Kaszę jaglaną przepłukujemy
W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone w drobną kostkę czosnek i imbir, smażymy około minuty, wlewamy bulion, dodajemy kaszę oraz pokrojone w kostkę warzywa i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 25 minut od czasu do czasu mieszając.
Wrzucamy upieczoną dynię, gotujemy jeszcze 5 minut.
Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Dodajemy sok z cytryny oraz otartą skórkę.
Solimy i pieprzymy do smaku.
Zupę podajemy bardzo gorącą.
Doskonale smakuje ze słoną granolą, na którą przepis znajdziecie w innym wpisie (link).
NOTATKI
Można użyć dyni surowej, wtedy 4 szklanki pokrojonej w kostkę dyni wrzucamy na początku gotowania wraz z innymi warzywami.
Krem może być tak gęsty jak na zdjęciach, my lubimy taką treściową wersję zupy, ale możecie dodać więcej wody aby była lżejsza i aksamitna.
Słona granola to doskonała "wkładka" do zupy, będąca dodatkowym źródłem białka, minerałów i witamin.
Przepis inspirowany jest przepisem z Kwestii Smaku ;)
Smacznego :)
A przepis bierze udział w akcji Sezon na dynię organizowanej na stronie Vegespot.pl :)
4 komentarze
Uwielbiam tę zupę!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com
Dynia w każdej postaci <3
OdpowiedzUsuńPycha :)
Dynia jest przepyszna i do tego w moim ulubionym kolorze :) Zupę dyniową gotuję na przefiltrowanej wodzie z mojego filtra molekularnego z naturalną mineralizacją ma wtedy super smak.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Bardzo dobry pomysł na wykorzystanie sezonowych warzyw. Obróbka termiczna w piekarniku wpływa na intensywność smaku tych warzyw. Zdrowo i smacznie.
OdpowiedzUsuń