ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI

Pierwszym przepisem z pysznej i zdrowej dyniowej (o dyni możecie poczytać pod tym  link iem) serii jest zupa krem . Zupa ta gości na naszym ...

Pierwszym przepisem z pysznej i zdrowej dyniowej (o dyni możecie poczytać pod tym linkiem) serii jest zupa krem. Zupa ta gości na naszym stole co sezon już od wielu lat. Każde spotkanie z dynią musi zacząć się od rozgrzewającego kremu z dyni, czasami pieczonej, czasami gotowanej. Zupa jest banalnie prosta, a ma w sobie wszystko czego oczekujemy od posiłku - jest pożywna, pełna smaków i nie wymaga zbyt dużego zaangażowania w kuchenne prace. Dzięki warzywom i kaszy jaglanej zapewni nam porządną dawkę substancji odżywczych, a dzięki dodatkowi czosnku i imbiru wzmocni nasz układ odpornościowy oraz pomoże w walce z chorobotwórczymi drobnoustrojami.

Zupa idealna na jesienne, coraz zimniejsze dni. Można przygotować większą porcję zupy i przez kilka dni cieszyć się jej słodko-ostrym smakiem.



ZUPA KREM Z PIECZONEJ DYNI - PRZEPIS

SKŁADNIKI na 5-6 porcji

3 szklanki musu (link do przepisu) lub miąższu z pieczonej dyni
2 łyżki oleju
1 duży ziemniak
2 duże marchewki
1 pietruszka
1/2 szklanki kaszy jaglanej
ok. 6 cm korzeń imbiru
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki skórki otartej ze sparzonej wcześniej cytryny
4 szklanki bulionu warzywnego
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku

słona granola do posypania (link do przepisu)

PRZYGOTOWANIE

Kaszę jaglaną przepłukujemy

W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone w drobną kostkę czosnek i imbir, smażymy około minuty, wlewamy bulion, dodajemy kaszę oraz pokrojone w kostkę warzywa i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 25 minut od czasu do czasu mieszając.

Wrzucamy upieczoną dynię, gotujemy jeszcze 5 minut. 

Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Dodajemy sok z cytryny oraz otartą skórkę.

Solimy i pieprzymy do smaku.

Zupę podajemy bardzo gorącą. 

Doskonale smakuje ze słoną granolą, na którą przepis znajdziecie w innym wpisie (link).

NOTATKI

Można użyć dyni surowej, wtedy 4 szklanki pokrojonej w kostkę dyni wrzucamy na początku gotowania wraz z innymi warzywami.

Krem może być tak gęsty jak na zdjęciach, my lubimy taką treściową wersję zupy, ale możecie dodać więcej wody aby była lżejsza i aksamitna.

Słona granola to doskonała "wkładka" do zupy, będąca dodatkowym źródłem białka, minerałów i witamin.

Przepis inspirowany jest przepisem z Kwestii Smaku ;)

Smacznego :)



A przepis bierze udział w akcji Sezon na dynię organizowanej na stronie Vegespot.pl :)





You Might Also Like

4 komentarze

  1. Uwielbiam tę zupę!
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Dynia jest przepyszna i do tego w moim ulubionym kolorze :) Zupę dyniową gotuję na przefiltrowanej wodzie z mojego filtra molekularnego z naturalną mineralizacją ma wtedy super smak.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis. Bardzo dobry pomysł na wykorzystanie sezonowych warzyw. Obróbka termiczna w piekarniku wpływa na intensywność smaku tych warzyw. Zdrowo i smacznie.

    OdpowiedzUsuń