HUMMUS Z PIECZONĄ DYNIĄ

Geneza tego hummusu sięga zeszłego tygodnia i naszej wizyty na Wegańskim Bazarze. Do Klubu Medyka wybraliśmy się m.in, po to aby spróbować n...

Geneza tego hummusu sięga zeszłego tygodnia i naszej wizyty na Wegańskim Bazarze. Do Klubu Medyka wybraliśmy się m.in, po to aby spróbować nowego produktu Falafel Bejrut - dyniowego hummusu. Niestety tego smaku zabrakło dla nas, choć hummus klasyczny z falafelami, który zjedliśmy na otarcie łez, był świetny. W przypadku hummusu czy falafeli z Falafel Bejrut relacja ceny do jakości jest zawsze dobra, czego nie można napisać o wszystkich wystawcach. Nie będziemy jednak narzekać i skupimy się na pozytywach, - przecież nawet brak upragnionego hummusu wykorzystaliśmy jako inspirację do własnych poszukiwań kulinarnych.

Oto nasza wersja hummusu dyniowego: klasycznie smakowita i pikantna dzięki obecności tahini, kuminu i czosnku, o lekko puszystej konsystencji dzięki zmiksowaniu musu dyni i ciecierzycy oraz delikatnie doprawiana słodyczą złotego warzywa, o którego właściwościach możecie poczytać we wpisie o przygotowaniu musu dyniowego (link). 



Nie wiem czy hummus z Falafel Bejrut był równie dobry, mam nadzieję, ze przekonamy się wkrótce ;)

HUMMUS Z DYNIĄ - PRZEPIS

1 szklanka gotowanej ciecierzycy (link do przepisu) lub ciecierzycy z puszki

3/4 szklanki musu z dyni (sposób przygotowania znajdziecie pod tym linkiem)
3-4 ząbki czosnku
1/3 szklanki pasty tahini
1 łyżka oliwy
3 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka kuminu
sól do smaku

czarny i biały sezam do posypania
natka pietruszki lub kolendra 

PRZYGOTOWANIE

Ciecierzycę miksujemy przy użyciu blendera na gładką masę.


Dodajemy mus z dyni, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek oraz , miksujemy do połączenia składników.

Dodajemy pastę tahini, sok z cytryny i oliwę, miksujemy do połączenia.

Solimy do smaku.


Przenosimy do naczynia od podania, posypujemy nasionami sezamu i natką pietruszki lub liśćmi kolendry.

Przechowujemy w lodówce 2-3 dni.


Smacznego :)

NOTATKI

Polecamy także inną nietypową wersję hummusu - hummus z mikrofali (link).

A przepis bierze udział w akcji Sezon na dynię organizowanej na stronie Vegespot.pl :)

You Might Also Like

0 komentarze