HUMMUS Z PIECZONĄ DYNIĄ
01:50:00
Geneza tego hummusu sięga zeszłego tygodnia i naszej wizyty na Wegańskim Bazarze. Do Klubu Medyka wybraliśmy się m.in, po to aby spróbować nowego produktu Falafel Bejrut - dyniowego hummusu. Niestety tego smaku zabrakło dla nas, choć hummus klasyczny z falafelami, który zjedliśmy na otarcie łez, był świetny. W przypadku hummusu czy falafeli z Falafel Bejrut relacja ceny do jakości jest zawsze dobra, czego nie można napisać o wszystkich wystawcach. Nie będziemy jednak narzekać i skupimy się na pozytywach, - przecież nawet brak upragnionego hummusu wykorzystaliśmy jako inspirację do własnych poszukiwań kulinarnych.
Oto nasza wersja hummusu dyniowego: klasycznie smakowita i pikantna dzięki obecności tahini, kuminu i czosnku, o lekko puszystej konsystencji dzięki zmiksowaniu musu dyni i ciecierzycy oraz delikatnie doprawiana słodyczą złotego warzywa, o którego właściwościach możecie poczytać we wpisie o przygotowaniu musu dyniowego (link).
Nie wiem czy hummus z Falafel Bejrut był równie dobry, mam nadzieję, ze przekonamy się wkrótce ;)
HUMMUS Z DYNIĄ - PRZEPIS
1 szklanka gotowanej ciecierzycy (link do przepisu) lub ciecierzycy z puszki
3/4 szklanki musu z dyni (sposób przygotowania znajdziecie pod tym linkiem)
3-4 ząbki czosnku
1/3 szklanki pasty tahini
1 łyżka oliwy
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka kuminu
sól do smaku
czarny i biały sezam do posypania
natka pietruszki lub kolendra
PRZYGOTOWANIE
Ciecierzycę miksujemy przy użyciu blendera na gładką masę.
Dodajemy mus z dyni, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek oraz , miksujemy do połączenia składników.
Dodajemy pastę tahini, sok z cytryny i oliwę, miksujemy do połączenia.
Solimy do smaku.
Przenosimy do naczynia od podania, posypujemy nasionami sezamu i natką pietruszki lub liśćmi kolendry.
Przechowujemy w lodówce 2-3 dni.
Smacznego :)
NOTATKI
Polecamy także inną nietypową wersję hummusu - hummus z mikrofali (link).
A przepis bierze udział w akcji Sezon na dynię organizowanej na stronie Vegespot.pl :)
0 komentarze