GRANOLA NA SŁONO Z ROZMARYNEM I TYMIANKIEM

Kto powiedział, ze granola ma być słodka? Przecież pyszne pieczone nasiona  możemy dodać do zupy lub sałatki, tak samo jak do owsianek czy j...

Kto powiedział, ze granola ma być słodka? Przecież pyszne pieczone nasiona  możemy dodać do zupy lub sałatki, tak samo jak do owsianek czy jogurtu. Oczywiście bez słodkich składników i odpowiednio przyprawioną, np. tymiankiem, rozmarynem, pieprzem i solą. Najlepsza jest uprażona, choć bez tego kroku także otrzymamy smaczny dodatek, tylko będzie to już musli. Możemy tez uprażyć ją na patelni, jednak nie wydobędziemy wtedy z nasion pełni smaku i aromatu. A aromat prażonej w piekarniku ziołowej granoli jest genialny.

Granola chrupiąca, pełna smaku i aromatyczna. Nie wspomnę już nawet od jej walorach odżywczych. Może funkcjonować jako "wkładka" do zup będąca źródłem białka, składników mineralnych i witamin. Jest też uzależniająca, ostatnio sypiemy ją na kanapki, dodajemy w dużych ilościach do sałatek, a nawet posypujmy duszone warzywa używając granoli zamiast wegańskiego parmezanu. I oczywiście dodajemy do zup np. ozdobiła i uatrakcyjniła zupę-krem z dyni (link). Jemy ją też garściami jako przyjemną przekąskę.

Smakowita wytrawna granola to dodatek uniwersalny, a jego wykonanie jest banalnie proste.



GRANOLA NA SŁONO Z ROZMARYNEM I TYMIANKIEM - PRZEPIS

SKŁADNIKI

1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka płatków orkiszowych
½ szklanki nasion słonecznika
½ szklanki pestek dyni
2 łyżki nasion maku
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
2 łyżki pasty tahini (link do przepisu)
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka suszonego lub 3 świeżego tymianku
1 łyżeczka suszonego lub 3 świeżego oregano 
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.

W dużej misce umieszczamy płatki i nasiona, mieszamy.

W miseczce mieszamy olej, pastę tahini, przyprawy i dobrze mieszamy. Dodajemy do miski z płatkami i znów mieszamy. 

Całą zawartość miski przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Prażymy 20 minut, studzimy i przekładamy do szczelnego pojemnika.

INFORMACJE

Granola. tak jak słodka granola bez lepiszcza, przechowywana w słoiku "rozwarstwia się"  czyli mniejsze części opadają na dno, dlatego przed użyciem warto potrząsnąć mocno słoikiem i wymieszać składniki.

Przepis jest na prawdę otwarty, możecie spróbować innych rodzajów płatków, dodać orzechy np. laskowe, eksperymentować z przyprawami.

Smacznego :)



You Might Also Like

0 komentarze