GRANOLA NA SŁONO Z ROZMARYNEM I TYMIANKIEM
00:46:00
Kto powiedział, ze granola ma być słodka? Przecież pyszne pieczone nasiona możemy dodać do zupy lub sałatki, tak samo jak do owsianek czy jogurtu. Oczywiście bez słodkich składników i odpowiednio przyprawioną, np. tymiankiem, rozmarynem, pieprzem i solą. Najlepsza jest uprażona, choć bez tego kroku także otrzymamy smaczny dodatek, tylko będzie to już musli. Możemy tez uprażyć ją na patelni, jednak nie wydobędziemy wtedy z nasion pełni smaku i aromatu. A aromat prażonej w piekarniku ziołowej granoli jest genialny.
Granola chrupiąca, pełna smaku i aromatyczna. Nie wspomnę już nawet od jej walorach odżywczych. Może funkcjonować jako "wkładka" do zup będąca źródłem białka, składników mineralnych i witamin. Jest też uzależniająca, ostatnio sypiemy ją na kanapki, dodajemy w dużych ilościach do sałatek, a nawet posypujmy duszone warzywa używając granoli zamiast wegańskiego parmezanu. I oczywiście dodajemy do zup np. ozdobiła i uatrakcyjniła zupę-krem z dyni (link). Jemy ją też garściami jako przyjemną przekąskę.
Smakowita wytrawna granola to dodatek uniwersalny, a jego wykonanie jest banalnie proste.
GRANOLA NA SŁONO Z ROZMARYNEM I TYMIANKIEM - PRZEPIS
SKŁADNIKI
1 szklanka płatków owsianych
2 łyżki nasion maku
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
W dużej misce umieszczamy płatki i nasiona, mieszamy.
W miseczce mieszamy olej, pastę tahini, przyprawy i dobrze mieszamy. Dodajemy do miski z płatkami i znów mieszamy.
Całą zawartość miski przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Prażymy 20 minut, studzimy i przekładamy do szczelnego pojemnika.
Przepis jest na prawdę otwarty, możecie spróbować innych rodzajów płatków, dodać orzechy np. laskowe, eksperymentować z przyprawami.
Smacznego :)
0 komentarze