Oto coś pysznego na umilenie poniedziałku –
naturalnie słodki deser czekoladowy z awokado i bananem. Awokado pojawia się
dość często na moim stole. Kupuję je za bardzo niską cenę na bazarze na stoisku
z pozornie przejrzałymi owcami. W rzeczywistości ciemna, pomarszczona skórka
kryje jasno zielony, aksamitnie gładki miąższ, które jest idealny do wszelkich
musów, kremów i roślinnych "smarowideł".
Awokado to niezwykle wartościowy owoc, nie bez powodu jest zaliczane do
superfoods. Owoc ten niezwykle bogaty w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Ma niską zawartość cukru, jednocześnie jest bardzo dobrym źródłem
jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wysoka zawartość tłuszczów sprawia, że jest jednym z najbardziej
kalorycznych owoców. Z drugiej strony, dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych lepiej
przyswajane są zawarte w awokado czy produktach z nim spożywanych związki
rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak witaminy czy karotenoidy. Jeden z
występujących w awokado kwasów tłuszczowych, kwas oleinowy, obniżania poziomu
cholesterolu, a ponadto przeciwdziała występowaniu nowotworów prostaty i
piersi.
Awokado zawierają również witaminy C i E oraz karoteny, które są silnymi przeciwutleniaczami. Jest także, jako
jeden z nielicznych owoców, dobrym źródłem witaminy K, której niedobór,
szczególnie u noworodków, może prowadzić do obniżenia krzepliwości krwi. Awokado
zawiera również dużo minerałów takich jak wapń, żelazo, magnez, potas, miedź,
mangan, fosfor i cynk. Ponadto, jest doskonałym źródłem błonnika, a porcja może zapewnić więcej niż 40% dziennego zapotrzebowania.
Awokado zawiera także cały zestaw bioaktywnych związków naturalnych,
takich jak fitosterole, karotenoidy czy flawonoidy, które wykazują właściwości
przeciwrodnikowe, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe. Występujące
w awokado karotenoidy, m.in. luteina i zeaksantyna, pomagają chronić oczy przed zaćmą oraz chorobami oczu związanymi z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej.
SKŁADNIKI na dwie porcje
2 mrożone lub świeże banany
1 awokado
1/2 szklanki mleka roślinnego (użyłam ryżowego)
5 czubatych łyżek kakao
szczypta chilli
szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
ulubione konfitury i/lub lub śmietanka z mleka kokosowego do podania
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, przenosimy do naczynia, w którym deser będzie podawany. Można zjeść od razu lub zostawić na 1-2 godziny w lodówce, deser będzie wtedy gęstszy. Podajemy z ulubionymi konfiturami, owocami lub gęstym mlekiem koksowym.
INFORMACJE
Deser jest bardzo słodki dzięki bananom. Jeśli nie podamy go z konfiturami będzie pozbawiony dodatku cukru rafinowanego.
Na zdjęciu jest deser, który został podany ze startą na wiórki gorzką czekoladą i konfiturami pomarańczowymi.
Na zdjęciu jest deser, który został podany ze startą na wiórki gorzką czekoladą i konfiturami pomarańczowymi.
3 komentarze
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBanana w połączeniu z czekoladą to ja jeszcze rozumiem, ale to awokado jakoś niekoniecznie mi do tego pasuje. W sumie na pewno w przepisach https://wkuchnizwedlem.wedel.pl znajdziemy coś do wykorzystania z awokado, ale jakoś nie widzę tego osobiście z czekoladą. Może w sumie się mylę i smak jest naprawdę dobry.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń