Ciecierzyca
Dipy
Hummus
Na kanapki
Szparagi
HUMMUS Z PIECZONYMI SZPARAGAMI
06:56:00
Dzień dobry po długim weekendzie. Po odpoczynku i małym wypadku
wracamy z przepisem szybki, smakowitym i zdrowy. Czyli kwintesencją naszej
kuchni. I przypadkowym, co też jest charakterystyczne
dla sposobu powstawania przepisów Vege Kolektywu. Często z połączenia kilku przypadkowych
składników, wrzucanych do garnka w ramach czyszczenia lodówki lub mniej lub
bardziej śmiałych eksperymentów.
Pewnego dnia piekliśmy szparagi w cytrusach, według
doskonałego przepisu z zeszłego roku (LINK do przepisu). W tym samym czasie zaczęłam
przygotowywać prosty hummus z ciecierzycy, tahini, czosnku i soku z cytryny.
Wtedy zaświtała mi pewna myśl. A gdyby tak połączyć obie potrawy ? Dorzuciłam kilka
szparagów i zmiksowałam całość. Zaczął wyłaniać się doskonały, cytrusowy i
leciutki hummus z dobrze wyczuwalną nutą szparagów. Prażone nasiona słonecznika
dopełniły dzieła. Ja jestem niezwykle zadowolona z kolejnego wariantu hummusu,
który jest moim kulinarnym uzależnieniem i już nie raz pojawiał się na blogu.
Hummus okazał się smakowity do tego stopnia, że kolejny
pęczek pieczonych szparagów także znalazł się w hummusie.
Za drugim razem dodałam świeży czosnek, czyli lżejszy niż pieczony, a natka pietruszki także dodała paście
świeżości.
Na tym zdjęciu jest wariant nr 2:
Na tym zdjęciu jest wariant nr 2:
Nie wiem która wersja jest lepsza, obie są niezwykle
smakowite. Ta z pieczonym czosnkiem, który mocno dominuje w potrawie, jest
cięższa i wyrazistszą, w tym z czosnkiem świeżym bardziej przebijają nuty hummusu.
A na tym zdjęciu wariant nr 1:
Wybór wersji należy do was, ja polecam obie:
o wyjątkowym smaku
szparagowo-cytrusowe
szparagowo-cytrusowe
o wyraźnej ziołowej nucie tymianku
intensywne, pikantne i smakowite
o delikatnej i lekkiej konsystencji
bez dodatku tłuszczu rafinowanego
o delikatnej i lekkiej konsystencji
bez dodatku tłuszczu rafinowanego
idealne jako dipy i na chleb jako pasta.
Jeśli macie ochotę poczytać o właściwościach odżywczych i prozdrowotnych szparagów, garść informacji znajdziecie we wstępie do wspomnianego przepisu na pieczone szparagi.
HUMMUS Z PIECZONYMI SZPARAGAMI
Kategoria przepisu: pasta do chleba lub dip na śniadanie
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa
Czas przygotowania: 30 minut
Trudność
wykonania: średnio łatwe
Ilość: średnia miska
SKŁADNIKI
Na hummus:
2 puszki ciecierzycy w zalewie lub 440 g ugotowanej
ciecierzycy
2 łyżki pasty tahini (sposób wykonania jest TUTAJ)
sok z połowy średniej cytryny
sól do smaku
2 ząbki czosnku – świeże lub pieczone razem ze
szparagami
Na pieczone szparagi (według tego przepisu, odrobinę
zmodyfikowanego) :
1 pęczek zielonych szparagów (400 g po oderwaniu końcówek)
1 łyżka oliwy
1 łyżka skórki otartej z cytryny
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
1 łyżeczka świeżego tymianku
1 łyżeczka świeżego tymianku
0,5 łyżeczki pieprzu
Garść drobno pokrojonej natki pietruszki i/lub garść nasion
słonecznika.
PRZYGOTOWANIE
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce - zwykle
wystarczy 2-3 cm, czasami może to być i 5 cm.
Szparagi umieszczamy w naczyniu do pieczenia i rozkładamy w
miarę możliwości luźno.
Dodajemy oliwę, tymianek, startą skórkę cytryny oraz
pomarańczy, obtaczamy równomiernie szparagi.
Możemy upiec na tym etapie obrane ząbki czosnku (wariant I), w całości
lub przeciśnięte przez praskę, lub dodać świeże później do hummusu. Pozsypujemy
świeżo zmielonym pieprzem, solimy.
Pieczemy 10-15 minut w piekarnik nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Ciecierzycę wraz z pastą tahini, sokiem z cytryny i ewentualnie
świeżym czosnkiem (wariant II), miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.
Dodajemy upieczone szparagi, znów miksujemy na gładką masę. Możemy zostawić same główki do ozdoby.
Podajemy posypany świeżą natką pietruszki lub ziarnami
słonecznika.
Ziarna słoneczka można uprażyć – wrzucamy je na rozgrzaną
patelnię, prażymy ciągle mieszając, aż zarumienią się na złoty kolor.
Smacznego !
NOTATKI
A jeśli nie masz piekarnika? Wrzuć pokrojone na 3-4 cm kawałki szparagi wraz z olejem i przyprawami na patelnię
(najlepiej po prażeniu słonecznika, żeby nie generować niepotrzebnego zmywania) i podsmaż 10 minut. Hummus będzie także doskonały!
0 komentarze