Truskawkowe lassi z wodą różaną

Sezon na truskawki już w pełni, dzięki ciepłemu i suchemu majowi mamy wysyp pysznych truskawek gruntowych. Właśnie teraz truskawki są najba...

Sezon na truskawki już w pełni, dzięki ciepłemu i suchemu majowi mamy wysyp pysznych truskawek gruntowych. Właśnie teraz truskawki są najbardziej bezpieczne, ponieważ te importowane, a także hodowane pod folią są w większym stopniu opryskiwane substancjami grzybobójczymi, które zapobiegają psuciu się owoców. Truskawki to bardzo delikatne owoce, które łatwo psują się i szybko po zerwaniu tracą swoje właściwości odżywcze. A są niezwykle zdrowe dzięki unikalnej mieszance wielu związków aktywnych. 

Zwierają  ogromne ilości witamy C, już kubek truskawek (pokrojonych w połówki ;) zaspakaja nasze zapotrzebowania na tę witaminę w ponad 100 %. Są też bardzo dobrym źródłem magnezu regulującego pracę układu nerwowego, więc mogą idealnie zastąpić czekoladę w roli wspomagającej uczenie i redukującej stres przekąski np. w trakcie sesji.

Dostarczają także znaczne ilości polifenoli m.in resweratrolu, któremu przypisuje się wiele właściwości medycznych m.in. ochronę układu krwionośnego i wspomaganie pracy serca. Wydaje się także, że polifenoile zawarte w truskawkach maja także właściwości antynowotworowe.

Truskawki to pyszna zapowiedź lata. Koktajl truskawkowy towarzyszy mi od wczesnego dzieciństwa, a pierwsze truskawki jakie jadłam pochodziły z ogródka babci, w którym oczywiście nie było mowy o opryskach. Zmiksowane z cukrem, mlekiem lub jogurtem były nieodłącznym elementem każdych wakacji. 

Ostatnio koktajle owocowe przygotowywane w mojej kuchni coraz mniej przypominają te z dzieciństwa, chociaż ten z mlekiem i cukrem to podstawa. Po pierwsze roślinny nabiał zastąpił ten zwierzęcy, mniej używam rafinowanego cukru i wzbogacam  ich smak aromatami i przyprawami. W związki obecnością tych dodatków nazywanie koktajlu z truskawek lassi jest jak najbardziej zasadne. A prezentowany tutaj koktajl smakuje orientalnie i wybornie.



TRUSKAWKOWE LASSI Z WODĄ RÓŻANĄ - PRZEPIS 

SKŁADNIKI na 2-3 porcje

2 szklanki (ok. 300 g) truskawek + 2 truskawki do ozdoby
1½  szklanki mleka lub jogurtu roślinnego
1 łyżka wody różanej
½ łyżeczki mielonego kardamonu
½  szklanki kostek lodu - opcjonalnie
Pistacje, płatki migdałów do ozdoby - opcjonalnie 

PRZYGOTOWANIE

Truskawki myjemy, osuszamy, obieramy z szypułek.

Wszystkie składniki miksujemy przy pomocy blendera ręcznego lub kielichowego.

Przelewamy do szklanek, ozdabiamy pokrojonymi na plasterki truskawkami, płatkami lub poszatkowanymi pistacjami.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

INFORMACJE

Truskawki przez zblednowaniem można włożyć na pół godziny do zamrażarki i zrezygnować z kostek lodu. 


You Might Also Like

2 komentarze