Koktajl
Truskawki
Woda różana
Truskawkowe lassi z wodą różaną
01:52:00
Sezon na truskawki już w pełni, dzięki ciepłemu i suchemu
majowi mamy wysyp pysznych truskawek gruntowych. Właśnie
teraz truskawki są najbardziej bezpieczne, ponieważ te importowane, a także
hodowane pod folią są w większym stopniu opryskiwane substancjami
grzybobójczymi, które zapobiegają psuciu się owoców. Truskawki to bardzo
delikatne owoce, które łatwo psują się i szybko po zerwaniu tracą swoje
właściwości odżywcze. A są niezwykle zdrowe dzięki unikalnej mieszance wielu związków
aktywnych.
Zwierają ogromne ilości
witamy C, już kubek truskawek (pokrojonych w połówki ;) zaspakaja nasze
zapotrzebowania na tę witaminę w ponad 100 %. Są też bardzo dobrym źródłem magnezu regulującego
pracę układu nerwowego, więc mogą idealnie zastąpić czekoladę w roli
wspomagającej uczenie i redukującej stres przekąski np. w trakcie sesji.
Dostarczają także znaczne ilości polifenoli m.in resweratrolu, któremu
przypisuje się wiele właściwości medycznych m.in. ochronę układu krwionośnego i
wspomaganie pracy serca. Wydaje się także, że polifenoile zawarte w truskawkach
maja także właściwości antynowotworowe.
Truskawki to pyszna zapowiedź lata. Koktajl truskawkowy
towarzyszy mi od wczesnego dzieciństwa, a pierwsze truskawki jakie jadłam
pochodziły z ogródka babci, w którym oczywiście nie było mowy o opryskach.
Zmiksowane z cukrem, mlekiem lub jogurtem były nieodłącznym elementem
każdych wakacji.
Ostatnio koktajle owocowe przygotowywane w mojej kuchni coraz
mniej przypominają te z dzieciństwa, chociaż ten z mlekiem i cukrem to podstawa.
Po pierwsze roślinny nabiał zastąpił ten zwierzęcy, mniej używam rafinowanego
cukru i wzbogacam ich smak aromatami i przyprawami. W związki obecnością tych
dodatków nazywanie koktajlu z truskawek lassi jest jak najbardziej zasadne. A
prezentowany tutaj koktajl smakuje orientalnie i wybornie.
TRUSKAWKOWE LASSI Z WODĄ RÓŻANĄ - PRZEPIS
SKŁADNIKI na 2-3 porcje
2 szklanki (ok. 300 g) truskawek + 2 truskawki do ozdoby
1½ szklanki mleka lub jogurtu roślinnego
1 łyżka wody różanej
½ łyżeczki mielonego kardamonu
½ szklanki kostek lodu - opcjonalnie
Pistacje, płatki migdałów do ozdoby - opcjonalnie
Truskawki myjemy, osuszamy, obieramy z szypułek.
Wszystkie składniki miksujemy przy pomocy blendera ręcznego
lub kielichowego.
Przelewamy do szklanek, ozdabiamy pokrojonymi na plasterki
truskawkami, płatkami lub poszatkowanymi pistacjami.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
INFORMACJE
2 komentarze
Pyszności !
OdpowiedzUsuńChyba najlepszy jagielnik, jaki do tej pory pojawił się w naszej kuchni ;)
Usuń