HOT DOGI W DWÓCH ODSŁONACH: Z PARÓWKAMI GRZYBOWYMI I WARZYWNYMI

Nie jestem zwolenniczką żywienia opartego na tym co mogę kupić w sklepie. Przygotowując własne posiłki mogę w pełni kontrolować (choć raczej...

Nie jestem zwolenniczką żywienia opartego na tym co mogę kupić w sklepie. Przygotowując własne posiłki mogę w pełni kontrolować (choć raczej szacuję to ogólnie) ilość składników odżywczych w mojej diecie, która ma być optymalna i doprowadzić mnie do spokojnej, wegańskiej emerytury, kiedy to będę miała działkę albo jakieś roślinne gospodarstwo w pięknej części Polski ;) Oczywiście opieranie jadłospisu na świeżych produktach wymaga dużego wysiłku, ale także planowania gotowania tak aby zminimalizować czas spędzony w kuchni. Pomaga w tym robieni jedzenia na zapas i upraszczania dań, oczywiście bez obniżania ich jakości. Czasami jednak musimy posiłkować się gotowcami albo po prostu mamy ochotę na coś co przygotował dla nas ktoś inny. Albo po prostu potrzebujemy kiełbasek do hot dogów na teraz i nie ma czasu przygotować swoich.


Generalnie brakuje mi wyboru roślinnych wędlin w sklepach, które nie zawierałyby soi. Choć parówki sojowe uwielbiam (połączone z keczupem Wocławek to wspomnienie śniadań z dzieciństwa), uważam że nie powinno opierać się diety na ograniczonej ilości produktów (dlatego choć nie jestem na diecie bezglutenowej używam bardzo mało mąki pszennej w kuchni, jedząc normalnie pieczywo i makarony), a ja już jem sporo tofu i tempehu. Nie od końca podoba mi się też fakt, że zwykle sojowe parówki mają na liście składników na pierwszym miejscu olej. Dlatego z ciekawością przyjęłam informację o nowych produktach firmy Be Vege (link do strony producenta) która wprowadza na rynek kilka wegańskich produktów opartych na białku z grochu i warzywach. Dostałam je dwa tygodnie temu i zrobiliśmy rodzinny test produktów. Już dawno w mojej diecie nie było tylu gotowych produktów, i nawet przyjęłam trochę z ulgą mniejszą przygotowanych past na kanapki, choć ich zrobienie to 5 minut + mycie blendera, ale zawsze jest to pewien wysiłek ;)


Skład produktów jest na prawdę dobry, jako główny składnik występuje białko z grochu, bezglutenowe białko z pszenicy lub po prostu warzywa. Nie zawierają konserwantów, są świetnie doprawione i pyszne. Moi faworyci to kiełbaski z warzywami, zaraz po nich plasują się kiełbaski z grzybami. Pieczony pasztet z ziarnami i pasta pomidorowo-paprykowa były smakowite i domowe. Najmniej smakowały mi kiełbaski a'la parówki - były trochę mało wyraźne w smaku, ale po usmażeniu nabrały wyrazistości  i razem z porcją warzyw stanowiły pożywane śniadanie.



Pierwsze moje skojarzenie z  parówkami to oczywiście hot dogu. Przygotowałam kilka wersji hot dogów i te z błyskawicznym bigosem były najsmaczniejsze. Oczywiście możecie użyć pełnoziarnistej lub bezglutenowej bułki jako opcji, ale bigos powinien zostać podstawowym dodatkiem. Kolejna, bardziej fit i naturalnie bezglutenowa wersja hot dogów to parówki zapiekane na liściach jarmużu smakowitych dzięki marynacie z octu balsamicznego, słodkiego syropu i  świeżego tymianku (możecie zastąpić go suszonym).

Obie wersje są szybkie i niezwykle smakowite, lubię definiować na nowo utarte kulinarne schematy, a wykorzystanie bigosu jako postawy hot dogów oraz marynowanego jarmużu zamiast bułki pozwala je obejść, przy zachowaniu smakowitości pierwowzoru.

Zapraszam więc na hot dogi:

smakowite
wykorzystujące zdrowe składniki
szybkie do przygotowania
idealne na śniadanie lub kolację





HOT DOGI Z GRZYBOWYMI KIEŁBASKAMI I BŁYSKAWICZNYM BIGOSEM Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Kategoria przepisu: kolacja, śniadanie
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa (opcja)
Czas przygotowania:  20 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe


SKŁADNIKI 

4 parówki grzybowe Be Vege (LINK)
4 podłużne bułki
1 czerwona papryka
1/2 czerwonej cebuli
2 pomidory
1 łyżka oleju

Na bigos:

400 g kiszonej kapusty
1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju odsączonych z zalewy
2 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
1 łyżeczka chilli lub mała papryczka chilli 
sól do smaku

WYKONANIE

Suszone pomidory i papryczkę chilli kroimy na małe kawałki. Olej rozgrzewamy na patelni, dodajemy wszystkie składniki na bigos i smażymy ciągle mieszając aż kapusta zmięknie 7-8 min.

Na czystej patelni lub tej samej po zdjęciu z niej kapusty podsmażamy na 1 łyżce oleju kiełbaski - 1-2 minuty z każdej strony. 

Bułki kroimy wzdłuż jednego z boków, napełniamy bigosem, pokrojoną w słupki papryką oraz pomidorami i cebulą pokrojonymi w talarki. Dodajemy kiełbaski i podajemy ciepłe z keczupem lub musztardą.

Można posypać natką pietruszki.


HOT DOGI Z KIEŁBASKAMI WARZYWNYMI NA LIŚCIU JARMUŻU

Kategoria przepisu: kolacja, śniadanie
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa (opcja)
Czas przygotowania:  20 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe


SKŁADNIKI 

4 parówki warzywne Be Vege (LINK)
4 duże liście jarmużu
1 żółta papryka
2 pomidory

Na marynatę:

1 łyżka oleju
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka słodkiego syropu (np. klonowego)
1 łyżka świeżego tymianku lub łyżeczka suszonego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu

WYKONANIE


Jarmuż myjemy, umieszczamy w misce. Dodajemy olej, ocet, syrop i przyprawy, każdy liść dokładnie obtaczamy w marynacie.

Jarmuż przekładamy do naczynia do pieczenie lub na blachę, przelewamy resztkę marynaty. 

Do każdego liścia wkładamy pomidory pokrojone na talarki  i paprykę pokrojoną na paski.

Wstawimy do nagrzanego na 180 stopni Celsjusza piekarnika, pieczemy 15 minut aż parówki zarumienia się a brzegi liści będą chrupiące.

Można podać z pełnoziarnistym pieczywem.


Smacznego !



You Might Also Like

0 komentarze