PENNE Z WEGAŃSKIM SOSEM ALFREDO W DWÓCH ODSŁONACH
00:10:00
Przyznaję, że do zrobienia tego pysznego makaronu z bezmlecznym śmietankowym sosem zainspirował mnie
niedawno opublikowany przepis z bloga Minimalist Baker, który ktoś polecił na jakimś wegańskim forum. Jednak ten przepis nie jest on w
żadnym stopniu odtworzeniem przepisu z tego niezwykle popularnego bloga (nawet nie otworzyłam strony przed przygotowaniem ;). Nasz przepis powstał w dwóch wersjach, choć obie opierają się na wegańskiej śmietanie ze słonecznika. Pierwsza, lżejsza wersja to makaron penne podany ze śmietaną z nasion
słonecznika, pomidorkami , groszkiem i bazylią. Druga wersja jest trochę
cięższa lecz równie znakomita w smaku - jej podstawą oprócz śmietany są smażone pieczarki,
czyli tak samo jak pomidorki koktajlowe nośnik smaku umami - pysznego
(LINK do wiadomości o smaku pysznym).
W oryginalnym daniu włoskim, które jest bardzo popularne w wersji z nabiałem, a które podobno pewien włoski restaurator przyrządzał dla swej cierpiącej z
powodu silnych mdłości ciężarnej żony, wykorzystany była makaron fettucino, a
sam sos zawierał śmietanę. Tutaj śmietanę zastąpiła jej wegańska wersja z nasion
słonecznika, choć tłusta i kaloryczna to zawierająca jednak dobre lipidy,
czyli nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla pracy naszego
organizmu.
W wersji Minimalist Baker podstawę śmietany stanowią orzechy nerkowca, jedna postanowiłam zastąpić je tańszym i chyba równie zdrowym odpowiednikiem wprost z polskich pól. Nie jest jednak tak smakowity jak orzechy nerkowca o lekko maślanym smaku, jednak w połączeniu z pozostałymi składnikami słonecznik tworzy na prawdę przekonującą i lekką wersję wegańskiej śmietanki. Jeszcze tylko kilka dodatków - podsmażane z cebulą pieczarki, pomidorki koktajlowe lub groszek, kilka listków bazylii i mamy doskonałe danie kuchni włoskiej, które jest:
W wersji Minimalist Baker podstawę śmietany stanowią orzechy nerkowca, jedna postanowiłam zastąpić je tańszym i chyba równie zdrowym odpowiednikiem wprost z polskich pól. Nie jest jednak tak smakowity jak orzechy nerkowca o lekko maślanym smaku, jednak w połączeniu z pozostałymi składnikami słonecznik tworzy na prawdę przekonującą i lekką wersję wegańskiej śmietanki. Jeszcze tylko kilka dodatków - podsmażane z cebulą pieczarki, pomidorki koktajlowe lub groszek, kilka listków bazylii i mamy doskonałe danie kuchni włoskiej, które jest:
pożywne i niedrogie
smakowitą kumulacją smaku pysznego
proste do wykonania
dopuszczające wiele wariacji składników.
PENNE Z WEGAŃSKIM SOSEM ALFREDO Z PIECZARKAMI
Kategoria przepisu: obiad
Kuchnia: włoska, wegańska, bezglutenowa (opcja)
Czas
przygotowania: 5 godzin namaczania+ 25 minut przygotowywania
Ilość porcji: 4-5
porcji
Stopień trudności: łatwe
SKŁADNIKI
Na śmietanę
1 szklanka nasion słonecznika
1,5 szklanki mleka roślinnego (tutaj
dość słodkie ryżowe z Biedronki) lub wody
2 łyżki mąki kukurydzianej lub skrobi
z tapioki
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki płatków drożdżowych (w wersji
bezglutenowej bez słodu)
1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
400 g pieczarek
1/2 średniej cebuli
2
ząbki czosnku
2 łyżki oleju do smażenia
1/2 łyżeczki świeżo mielonego
pieprzu
Do podania:
makron penne lub fettuciono, bezglutenowy lub
zwykły,
rukola (garść na porcję),
pietruszka lub bazylia (4-5
listki),
ewentualnie wegański parmezan (2 łyżki na porcję - zobacz NOTATKI na dole strony)
PRZYGOTOWANIE
Nasiona zalewamy nadmiarem wody, moczymy co najmniej 5
godzin, odsączamy i płuczemy.
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na
opakowaniu.
Odsączony słonecznik oraz pozostałe składniki wegańskiej
śmietany umieszczamy w malakserze lub naczyniu, jeśli używamy blendera ręcznego. Miksujemy na masę o
pożądanej gładkości – preferowana to bardzo gładka.
Cebulę kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym oleju na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem.
Kiedy cebula zeszkli się dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy
jeszcze 20-30 sekund.
Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy 10
minut, aż zarumienią się.
Wylewamy zmiksowaną śmietanę słonecznikową na patelnię i gotujemy
ciągle mieszając 8-10 minut, aż sos zgęstnieje.
Na patelnię lub do garnka z
sosem grzybowo-śmietankowym wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy. Można też makaron wyłożyć na talerze i polać sosem.
Makaron wyłożony na talerz dekorujemy
rukolą lub świeżą bazylią.
Danie możemy posypać wegańskim parmezanem (patrz
NOTATKI na dole strony).
PENNE Z WEGAŃSKIM SOSEM ALFREDO Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I GROSZKIEM
Kategoria
przepisu: obiad
Kuchnia: włoska, wegańska, bezglutenowa (opcja)
Czas
przygotowania: 5 godzin namaczania+ 20 minut przygotowywania
Ilość porcji: 4-5
porcji
Stopień trudności: łatwe
SKŁADNIKI
Na śmietanę:
1 szklanka nasion słonecznika
1,5 szklanki mleka roślinnego (tutaj
dość słodkie ryżowe z Biedronki) lub wody
2 łyżki mąki kukurydzianej lub skrobi
z tapioki
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki płatków drożdżowych (w wersji
bezglutenowej bez słodu)
1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
200 g pomidorków cherry lub koktajlowych
1 szklanka groszku
(ugotowanego lub w zalewie ze słoika lub puszki)
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki
oleju do smażenia
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Do
podania:
makron penne lub fettuciono, bezglutenowy lub
zwykły,
bazylia (4-5 listki),
ewentualnie wegański parmezan (2 łyżki
na porcję - zobacz NOTATKI).
PRZYGOTOWANIE
Nasiona zalewamy nadmiarem wody, moczymy co najmniej 5 godzin,
odsączamy i płuczemy.
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na
opakowaniu.
Odsączony słonecznik oraz pozostałe składniki wegańskiej
śmietany umieszczamy w malakserze (lub naczyniu jeśli używamy blendera ręcznego), dodajemy wodę i miksujemy na masę o
pożądanej gładkości – preferowana to bardzo gładka.
Pomidorki kroimy na pół i
smażymy na rozgrzanym oleju na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem
przez minutę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze
20-30 sekund. Pomidorki z czosnkiem przekładamy na talerz. Nie myjemy patelni lub
garnka.
Wylewamy zmiksowaną śmietanę na patelnię lub do garnka i gotujemy ciągle mieszając
8-10 minut, aż zgęstnieje.
Pod koniec gotowania śmietany dodajemy
pomidorki.
Na patelnię lub do rondla z sosem wrzucamy ugotowany makaron i
mieszamy. Można tez makaron wyłożyć na talerze i polać sosem.
Makaron wyłożony
na talerz dekorujemy rukolą lub świeżą bazylią.
Makaron możemy posypać wegańskim
parmezanem (patrz NOTATKI).
NOTATKI
Makarony można posypać wegańskim parmezanem, kupnym lub domowej roboty. Parmezan świetnie wychodzi z 1/4 szklanki drobno zmielonych w malakserze lub młynku od kawy orzechów nerkowca lub migdałów, wymieszanych z 2 łyżkami płatków drożdżowych, 1/4 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku i 1/4 łyżeczki mielonego chilli.
Jeśli do namoczonych nasion słonecznika dodamy mniej mleka (na przykład
pół szklanki), pozostałe składniki śmietany i zmiksujemy całość to otrzymamy
doskonałą śmietanę np. do mizerii czy sałatek. Śmietana z nasion słonecznika, w
przeciwieństwie do tej z nerkowców, z czasem ciemnieje dlatego sos przyrządzamy tuż
przed podaniem.
Smacznego :)
0 komentarze