PENNE Z WEGAŃSKIM SOSEM ALFREDO W DWÓCH ODSŁONACH

Przyznaję, że do zrobienia tego pysznego makaronu z bezmlecznym śmietankowym sosem zainspirował mnie niedawno opublikowany przepis z bloga ...

Przyznaję, że do zrobienia tego pysznego makaronu z bezmlecznym śmietankowym sosem zainspirował mnie niedawno opublikowany przepis z bloga Minimalist Baker, który ktoś polecił na jakimś wegańskim forum. Jednak ten przepis nie jest on w żadnym stopniu odtworzeniem przepisu z tego niezwykle popularnego bloga (nawet nie otworzyłam strony przed przygotowaniem ;). Nasz przepis powstał w dwóch wersjach, choć obie opierają się na wegańskiej śmietanie ze słonecznika. Pierwsza, lżejsza wersja to makaron penne podany ze śmietaną z nasion słonecznika, pomidorkami , groszkiem i bazylią. Druga wersja jest trochę cięższa lecz równie znakomita w smaku - jej podstawą oprócz śmietany są smażone pieczarki, czyli tak samo jak pomidorki koktajlowe nośnik smaku umami - pysznego (LINK do wiadomości o smaku pysznym). 


W oryginalnym daniu włoskim, które jest bardzo popularne w wersji z nabiałem, a  które podobno pewien włoski restaurator przyrządzał dla swej cierpiącej z powodu silnych mdłości ciężarnej żony, wykorzystany była makaron fettucino, a sam sos zawierał śmietanę. Tutaj śmietanę zastąpiła jej wegańska wersja z nasion słonecznika, choć tłusta i kaloryczna to zawierająca  jednak dobre lipidy, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla pracy naszego organizmu. 

W wersji Minimalist Baker podstawę śmietany stanowią orzechy nerkowca, jedna postanowiłam zastąpić je tańszym i chyba równie zdrowym odpowiednikiem wprost z polskich pól. Nie jest jednak tak smakowity jak orzechy nerkowca o lekko maślanym smaku, jednak w połączeniu z pozostałymi składnikami słonecznik tworzy na prawdę przekonującą i lekką wersję wegańskiej śmietanki. Jeszcze tylko kilka dodatków - podsmażane z cebulą pieczarki, pomidorki koktajlowe lub groszek, kilka listków bazylii i mamy doskonałe danie kuchni włoskiej, które jest:

pożywne i niedrogie
smakowitą kumulacją smaku pysznego 
proste do wykonania 
dopuszczające wiele wariacji składników.

A oto dwie pyszne wersje!


PENNE Z WEGAŃSKIM SOSEM ALFREDO Z PIECZARKAMI

Kategoria przepisu: obiad
Kuchnia: włoska, wegańska, bezglutenowa (opcja)
Czas przygotowania: 5 godzin namaczania+ 25 minut przygotowywania
Ilość porcji: 4-5 porcji 
Stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI 
Na śmietanę 
1 szklanka nasion słonecznika  
1,5 szklanki mleka roślinnego (tutaj dość słodkie ryżowe z Biedronki) lub wody 
2 łyżki mąki kukurydzianej lub skrobi z tapioki
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki płatków drożdżowych (w wersji bezglutenowej bez słodu)
1/2 łyżeczki soli

Dodatki:
400 g pieczarek
1/2 średniej cebuli
2 ząbki czosnku 
2 łyżki oleju do smażenia 
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

Do podania: 
makron penne lub fettuciono, bezglutenowy lub zwykły, 
rukola (garść na porcję), 
pietruszka lub bazylia (4-5 listki), 
ewentualnie wegański parmezan (2 łyżki na porcję  - zobacz NOTATKI na dole strony)

PRZYGOTOWANIE 

Nasiona zalewamy nadmiarem wody, moczymy co najmniej 5 godzin, odsączamy i płuczemy.

Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. 

Odsączony słonecznik oraz pozostałe składniki wegańskiej śmietany umieszczamy w malakserze lub naczyniu, jeśli używamy blendera ręcznego. Miksujemy na masę o pożądanej gładkości – preferowana to bardzo gładka.

Cebulę kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym oleju na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem. Kiedy cebula zeszkli się dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy jeszcze 20-30 sekund. 

Dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i smażymy 10 minut, aż zarumienią się. 

Wylewamy zmiksowaną śmietanę słonecznikową na patelnię i gotujemy ciągle mieszając 8-10 minut, aż sos zgęstnieje. 

Na patelnię lub do garnka z sosem grzybowo-śmietankowym wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy. Można też makaron wyłożyć na talerze i polać sosem. 

Makaron wyłożony na talerz dekorujemy rukolą lub świeżą bazylią. 

Danie możemy posypać wegańskim parmezanem (patrz NOTATKI na dole strony).




PENNE Z WEGAŃSKIM SOSEM ALFREDO Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I GROSZKIEM

Kategoria przepisu: obiad
Kuchnia: włoska, wegańska, bezglutenowa (opcja)
Czas przygotowania: 5 godzin namaczania+ 20 minut przygotowywania
Ilość porcji: 4-5 porcji 
Stopień trudności: łatwe

SKŁADNIKI 

Na śmietanę:
1 szklanka nasion słonecznika  
1,5 szklanki mleka roślinnego (tutaj dość słodkie ryżowe z Biedronki) lub wody
2 łyżki mąki kukurydzianej lub skrobi z tapioki
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki płatków drożdżowych (w wersji bezglutenowej bez słodu)
1/2 łyżeczki soli

Dodatki:
200 g pomidorków cherry lub koktajlowych
1 szklanka groszku (ugotowanego lub w zalewie ze słoika lub puszki)
1-2 ząbki czosnku 
2 łyżki oleju do smażenia 
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

Do podania: 
makron penne lub fettuciono, bezglutenowy lub zwykły, 
bazylia (4-5 listki), 
ewentualnie wegański parmezan (2 łyżki na porcję  - zobacz NOTATKI).

PRZYGOTOWANIE

Nasiona zalewamy nadmiarem wody, moczymy co najmniej 5 godzin, odsączamy i płuczemy.

Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. 

Odsączony słonecznik oraz pozostałe składniki wegańskiej śmietany umieszczamy w malakserze (lub naczyniu jeśli używamy blendera ręcznego), dodajemy wodę i miksujemy na masę o pożądanej gładkości – preferowana to bardzo gładka.

Pomidorki kroimy na pół i smażymy na rozgrzanym oleju na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem przez minutę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze 20-30 sekund. Pomidorki z czosnkiem przekładamy na talerz. Nie myjemy patelni lub garnka.

Wylewamy zmiksowaną śmietanę na patelnię lub do garnka i gotujemy ciągle mieszając 8-10 minut, aż zgęstnieje. 

Pod koniec gotowania śmietany dodajemy pomidorki.

Na patelnię lub do rondla z sosem wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy. Można tez makaron wyłożyć na talerze i polać sosem.

Makaron wyłożony na talerz dekorujemy rukolą lub świeżą bazylią. 

Makaron możemy posypać wegańskim parmezanem (patrz NOTATKI).

NOTATKI

Makarony można posypać wegańskim parmezanem, kupnym lub domowej roboty. Parmezan świetnie wychodzi z 1/4 szklanki drobno zmielonych w malakserze lub młynku od kawy orzechów nerkowca lub migdałów, wymieszanych z 2 łyżkami płatków drożdżowych, 1/4 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku i 1/4 łyżeczki mielonego chilli.

Jeśli do namoczonych nasion słonecznika dodamy mniej mleka (na przykład pół szklanki), pozostałe składniki śmietany i zmiksujemy całość to otrzymamy doskonałą śmietanę np. do mizerii czy sałatek. Śmietana z nasion słonecznika, w przeciwieństwie do tej z nerkowców, z czasem ciemnieje dlatego sos przyrządzamy tuż przed podaniem.

Smacznego :)







You Might Also Like

0 komentarze