BRZYDKIE ALE PYSZNE CZYLI JAGIELNIK PUMPKIN SPICE LATTE Z DAKTYLOWYM BROWNIE

Kilka lat temu na rynku obecna była marka "Brzydkie ale dobre". Ich ciasteczka a'la amaretti, niekształtne i nieregularne, był...

Kilka lat temu na rynku obecna była marka "Brzydkie ale dobre". Ich ciasteczka a'la amaretti, niekształtne i nieregularne, były na prawdę genialne w smaku. Kiedy oglądam piękne zdjęcia potraw na Instagramie czy na Pinterście, zastanawiam się czy mam prawo puszczać w świat takie nieładne potrawy. A często mam na to ochotę, Brzydkie ale dobre nie przetrwały chyba próby czasu, ale mam nadzieję, że ten deser was przekona. Choć nie można go podać teściowej albo osobie, której chcemy zaimponować swoimi cukierniczymi zdolnościami, to ma swoje zalety. W domowym zaciszu, podczas niedzielnego, leniwego śniadania sprawdziły się doskonale - przygotowane wieczorem, bez pieczenia, schłodzone i wyciągnięte z lodówki rano doskonałym początkiem dnia - naturalnie słodkim, genialnie smakowitym dzięki korzennym przyprawom i pożywnym dzięki zestawieniu kaszy jaglanej, płatków owsianych, dyni, daktyli i kakao. A do ta porcja kawy ... Śniadanie idealne! A, że konsystencja dziwna (brownie grudkowate, a ciasto nie ścisłe)? Nie przejmujemy się tym, ponieważ każda porcja będzie w słoiczku i nie będzie wymagała krojenia. A kolor przez dodanie kawy średni? Trudno ...


Inspiracje Pumpkin Spice Latte, czyli kultowym syropem do kawy z Starbucksa, pojawiły się już raz na blogu - rok temu piekliśmy korzenno-kawowy tofurnik  (ten był ładny i dopracowany). Zestawienie kawy z  jest niezwykle kuszące, to kolejny rok z pysznym syropem - tym razem cukier ustąpił miejsca daktylom, jest więc to wersja zdrowsza i równie pyszna jak z cukrem. Jeśli nie macie ochoty na ciasto, zróbcie chociaż syrop i dodajcie do kawy. Ostrzegam jednak, że jest uzależniający.

Kontynuując też w sumie temat pysznych rodzimych superfood po chipsach z jarmużu. Dynia może z powodzeniem zastąpić na przykład mango, jako doskonałe źródło przeciwrodnikowych karotenoidów, wzmacniającej układ odpornościowy witaminy C czy witaminy E - zwanej witaminą młodości. O właściwościach dyni oraz sposobie przygotowania musu możecie przeczytać więcej we wpisie opublikowanym na blogu rok temu (LINK)

Zapraszam na deser, który jest:
łatwy do przygotowania
nie wymaga pieczenia
naturalnie słodki - bez cukru rafinowanego
mieszający kilka doskonałych smaków - kawy, syropu pumkin spice i czekoladowego ciasta
pełen składników odżywczych
który zawsze wyjdzie, ponieważ niedoskonałość jest wpisana w przepis ;)

DYNIOWY JAGIELNIK  Z DAKTYLOWYM BROWNIE

Kategoria przepisu: deser
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa (opcja)
Czas przygotowania: 40 minut Czas chłodzenia: minimum 2 godziny minut
Ilość: 4 porcje

Na spód:

1 i 1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych
10 świeżych świeżych daktyli
2 łyżki  kakao
2 łyżki masła orzechowego lub oleju kokosowego

Na syrop (warto przygotować więcej i używać później do kawy):

1 szklanka musu z pieczonej lub gotowanej dyni (LINK)
12 świeżych daktyli
2 łyżki mielonego cynamonu
1 łyżka imbiru
1/2 łyżki kardamonu (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/8  łyżeczki goździków (2 zmielone goździki)
1/8  łyżeczki ziela angielskiego (2 zmielone ziarna)

Na masę jaglaną:

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ( 2/3 szklanki suchej) - sposób gotowania pod tym LINKIEM
mleko kokosowe (gęsta część z puszki umieszczonej najlepiej poprzedniego dnia w lodówce)
1/2 szklanki kawy z kawiarki
2 łyżki oleju kokosowego (można pominąć)
sok z 1/2 cytryny


Zbyt gęsta polewa czekoladowa vel brownie:

2 łyżki masła orzechowego
50 g gorzkiej czekolady
10 daktyli

Płatki migdałów lub kruszone ziarna kakaowca do posypania.

PRZYGOTOWANIE

Płatki owsiane mielimy, dodajemy kakao i mieszamy. W blenderze lub malakserze miksujemy daktyle wraz z olejem lub masłem orzechowym, płatkami i kakao na gładką masę. Masę przekładamy do słoiczków i wgniatamy w dno tak aby utworzyła się zwarta i równa warstwa. Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy jaglanej. 

W małym garnku umieszczamy daktyle i mus dyniowy, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 10 minut. Przyprawy mielimy, dodajemy do syropu i mieszamy. Całość blendujemy na gładką masę (nie musimy myć ostrza blendera przed miskowaniem kaszy jaglanej ;)

Kasze jaglaną zalewamy gorącą wodą, aby pozbyć się goryczki, odsączamy na sitku, przenosimy do garnka i zalewamy mlekiem. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając, aż kasza zmięknie, a mleko wchłonie się (około 25 minut).

Do lekko przestudzonej kaszy dodajemy stałą część mleka kokosowego, olej kokosowy i blendujemy na gładką masę. Pod koniec miksowania dodajemy sok z cytryny, kawę oraz syrop pumpkin spice latte. Masę wlewamy do słoiczków na owsiany spód. Wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. 

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło orzechowe oraz daktyle i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy.  Wykładamy na ostudzoną masę jaglaną. 

Posypujemy płatkami migdałów lub ziarnami kakaowca. 

Smacznego :)









You Might Also Like

2 komentarze

  1. że niby brzydkie? phi! pysznie wyglądają i bardzo domowo <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie brzydkie! Sa piękne i zjadłabym je ze smakiem :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń