Książka Niki Segnit Leksykon smaków [ ROZWIĄZANY KONKURS] i ziemniaki z kaparami w dwóch odsłonach

Ta recenzja będzie krótka, bo naprawdę trudno oddać wyjątkowość tego wydawnictwa. Zajrzyjcie do książki Niki Segnit „Leksykon smaków",...

Ta recenzja będzie krótka, bo naprawdę trudno oddać wyjątkowość tego wydawnictwa. Zajrzyjcie do książki Niki Segnit „Leksykon smaków",  a zapewniam Was, że dacie się uwieść barwą smaków i zestawień. Książka określana jest nawet biblią smaków, i rzeczywiście jest niezwykle inspirująca, pełna dość oczywistych oraz niezwykle zaskakujących połączeń smaków. To kopalnia kulinarnych pomysłów, historii i ciekawostek, która choć nie zawiera przepisów to jest pełna odnośników do znanych potraw, które możemy odnaleźć w innych wydawnictwach czy na stronach internetowych, czy choćby zarysy przepisów pomagające we własnych poszukiwaniach.




Autorka umieściła w książce 99 produktów, które podzieliła według podobieństwa smaków na kilka grup - pieczony, mięsny, ziemisty, morski, leśny, serowy, musztardowy, siarkowy, słony, zielony i trawiasty, pikantny, orzeźwiająco owocowy, kremowo owocowy, cytrusowy, ciernisty i krzewinkowy, kwieciście owocowy. Z kombinacji smakowych wykorzystujących wybrane składniki powstało 1000 połączeń smaków, prawdziwa paleta kulinarnych możliwości. I mimo, że wiele wykorzystuje mięso, także weganin może czerpać z książki garściami.

Miałam problem z wyborem zestawienia, zrobiłam więc losowanie i padło na gruszkę i kasztany, ale nie dostałam nigdzie tych odstnich. Drugie losowanie wskazało na kapary z ziemniakami, a akurat oba składniki miałam w mojej dość pustej aktualnie lodówce. Właściwie ta sałatka powstała w duchu recyclingu, z tego co akurat miałam pod ręką (widać na zdjęciu sałatki, że ta  rukola nie jest do końca zielona, prawda ?). Smakowite przepisy powstały w oparciu o zestawienie, ale wykorzystałam też jedną z wielu znajdujących się w książce praktycznych porad, żeby wrzucić kapary na patelnię i podgrzać wraz oleje, ponieważ wrzucenie owoców na rozgrzany olej może spowodować, że będą zbyt słone. Oczywiście w przypadku kaparów w słonej zalewnie nie ma to pewnie znaczenia, ale jednak zastosowałam się do sugestii zawartych w książce.



Wracając do smaku i składników: podstawią obu przepisów są smażone kapary i ziemniaki, a pozostałe elementy są ich doskonałym uzupełnieniem. Sałatka jest delikatna i mimo wszystko dość lekka, smażone warzywa z patelni są ostrzejsze i bardziej sycące. Doskonałym uzupełnieniem zaproponowanego przez autorkę książki duetu okazała się właśnie gruszka, zarówno w wersji świeżej, jak i delikatnie podsmażonej.

Dania które powstały to dania:
wykorzystujące doskonałe zestawienie ziemniaków, kaparów
wyjątkowe i zaskakujące dzięki wykorzystaniu gruszki
smakowite  i aromatyczne

Książkę, w sumie dwa egzemplarze, można wygrać w konkursie na profilu bloga na Facebooku (LINK) i Instagramie (LINK), którego termin mija dziś o północy. Polecam i zapraszam!




SAŁATKA ZE SMAŻONYCH ZIEMNIAKÓW Z KAPARAMI, OLIWKAMI I SZPINAKIEM

Kategoria przepisu: obiad, przekąska
Kuchnia: międzynarodowa, wegańska, bezglutenowa
Czas przygotowania:  20 minut gotowania ziemniaków + 20 minut przygotowywania
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: łatwe


SKŁADNIKI 

500 g ziemniaków
4 łyżki kaparów
½ szklanki oliwek
2 twarde gruszki
1/2 szklanki czarnych oliwek
2 szklanki szpinaku
garść rukoli
2 łyżki oleju do smażenia

Dressing:

1 łyżka oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżeczki słodkiego syropu np. z agawy lub klonowego
1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę.
1 łyżeczka suszonego tymianku
½ łyżeczki soli
½ świeżo mielonego  pieprzu

WYKONANIE

Ziemniaki gotujemy w mundurkach około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na talarki.

W międzyczasie w małej miseczce mieszamy wszystkie składniki dressingu, odstawiamy na bok.
Następnie wrzucamy kapary na  olej  i podgrzewamy na średnim ogniu na patelni. Kiedy olej osiągnie pożądaną temperaturę smażymy kapary jeszcze 2-3 minuty, ciągle mieszając.

Po tym czasie ściągamy kapary, starając się pozostawić na patelni olej.

Na rozgrzany olej wykładamy ziemniaki i podsmażamy na złoty kolor -  z każdej strony 3-4 minut.

Podsmażone przekładamy z patelni na talerz i odstawiamy do ostygnięcia.

Na talerzu lub od razu oddzielnych talerzykach dla każdej osoby wykładamy szpinak, na niego warstwę ziemniaków, pokrojonej na plastry gruszki, kapary, oliwki i rukolę.

Całość polewamy dressingiem.


SMAŻONE ZIEMNIAKI Z KAPARAMI I GRUSZKĄ

Kategoria przepisu: obiad, przekąska
Kuchnia: międzynarodowa, wegańska, bezglutenowa
Czas przygotowania:  20 minut gotowania ziemniaków + 20 minut przygotowywania
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: średnio łatwe


SKŁADNIKI 

500 g ziemniaków
4 łyżki kaparów
2 twarde gruszki
1/2 szklanki czarnych oliwek
2 łyżki oleju do smażenia
½ czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku

Przyprawy:
1 łyżeczka suszonego tymianku
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
½ łyżeczki soli
½ świeżo mielonego pieprzu


WYKONANIE

Ziemniaki gotujemy w mundurkach około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na talarki.

Następnie wrzucamy kapary na  olej  i podgrzewamy na średnim ogniu na patelni. Kiedy olej osiągnie pożądaną temperaturę smażymy kapary jeszcze 2-3 minuty, ciągle mieszając. Po tym czasie ściągamy kapary, starając się pozostawić na patelni jak najwięcej oleju.

Na rozgrzany olej wykładamy ziemniaki i podsmażamy na złoty kolor -  z każdej strony 3-4 minut. Podsmażone przekładamy do naczynia z kaparami.

Na tym samym oleju lub dodatkowe łyżce przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę, aż zeszkli się. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Na patelnię wykładamy pokrojoną w dość cienkie plastry gruszkę, podsmażamy krótko z każdej strony, tak aby gruszka zmiękła delikatnie.

Dodajemy wszystkie pozostałe składniki - podsmażone ziemniaki, kapary, oliwki i przyprawy – mieszamy całość i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Wykładamy na talerze.

Podajemy z natką pietruszki lub rukolą.


Smacznego !

You Might Also Like

0 komentarze