Kapary
Książki
Na obiad
Recenzje
Sałatka
Ziemniaki
Książka Niki Segnit Leksykon smaków [ ROZWIĄZANY KONKURS] i ziemniaki z kaparami w dwóch odsłonach
01:05:00
Ta recenzja będzie krótka, bo naprawdę trudno oddać wyjątkowość tego
wydawnictwa. Zajrzyjcie do książki Niki Segnit „Leksykon smaków", a zapewniam Was, że dacie się uwieść barwą smaków i zestawień. Książka określana
jest nawet biblią smaków, i rzeczywiście jest niezwykle inspirująca, pełna dość oczywistych oraz
niezwykle zaskakujących połączeń smaków. To kopalnia kulinarnych pomysłów, historii i ciekawostek, która choć nie zawiera przepisów to jest pełna
odnośników do znanych potraw, które możemy odnaleźć w innych wydawnictwach czy
na stronach internetowych, czy choćby zarysy przepisów pomagające we własnych poszukiwaniach.
Autorka umieściła w książce 99 produktów, które podzieliła według podobieństwa smaków na kilka grup - pieczony, mięsny, ziemisty, morski, leśny, serowy, musztardowy,
siarkowy, słony, zielony i trawiasty, pikantny, orzeźwiająco owocowy, kremowo
owocowy, cytrusowy, ciernisty i krzewinkowy, kwieciście owocowy. Z kombinacji
smakowych wykorzystujących wybrane składniki powstało 1000 połączeń
smaków, prawdziwa paleta kulinarnych możliwości. I mimo, że wiele wykorzystuje mięso, także weganin może czerpać z
książki garściami.
Miałam problem z wyborem zestawienia, zrobiłam więc
losowanie i padło na gruszkę i kasztany, ale nie dostałam nigdzie tych odstnich.
Drugie losowanie wskazało na kapary z ziemniakami, a akurat oba składniki miałam
w mojej dość pustej aktualnie lodówce. Właściwie ta sałatka powstała w duchu
recyclingu, z tego co akurat miałam pod ręką (widać na zdjęciu sałatki, że ta rukola nie jest do końca zielona, prawda ?). Smakowite przepisy powstały w oparciu o zestawienie, ale wykorzystałam też jedną z wielu znajdujących się w książce praktycznych porad, żeby wrzucić kapary na patelnię i podgrzać wraz
oleje, ponieważ wrzucenie owoców na rozgrzany olej może spowodować, że będą
zbyt słone. Oczywiście w przypadku kaparów w słonej zalewnie nie ma to pewnie
znaczenia, ale jednak zastosowałam się do sugestii zawartych w książce.
Wracając do smaku i składników: podstawią obu przepisów są smażone kapary i ziemniaki, a pozostałe elementy są ich doskonałym uzupełnieniem. Sałatka jest delikatna i mimo wszystko dość lekka, smażone warzywa z patelni są ostrzejsze i bardziej sycące. Doskonałym uzupełnieniem zaproponowanego przez autorkę książki duetu okazała się właśnie gruszka, zarówno w wersji świeżej, jak i delikatnie podsmażonej.
Dania które powstały to dania:
wykorzystujące doskonałe zestawienie ziemniaków, kaparów
wyjątkowe i zaskakujące dzięki wykorzystaniu gruszki
smakowite i aromatyczne
Książkę, w sumie dwa egzemplarze, można wygrać w konkursie na profilu
bloga na Facebooku (LINK) i Instagramie (LINK),
którego termin mija dziś o północy. Polecam i zapraszam!
Kategoria
przepisu: obiad, przekąska
Kuchnia: międzynarodowa, wegańska,
bezglutenowa
Czas przygotowania: 20 minut
gotowania ziemniaków + 20 minut przygotowywania
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: łatwe
SKŁADNIKI
500 g ziemniaków
4 łyżki kaparów
½ szklanki oliwek
2 twarde gruszki
1/2 szklanki czarnych oliwek
2 szklanki szpinaku
garść rukoli
2 łyżki oleju do smażenia
Dressing:
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżeczki słodkiego syropu np. z agawy lub klonowego
1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę.
1 łyżeczka suszonego tymianku
½ łyżeczki soli
½ świeżo mielonego pieprzu
WYKONANIE
Ziemniaki gotujemy w mundurkach około 20 minut. Po tym czasie
wyjmujemy, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na talarki.
W międzyczasie w małej miseczce mieszamy wszystkie składniki dressingu, odstawiamy na bok.
W międzyczasie w małej miseczce mieszamy wszystkie składniki dressingu, odstawiamy na bok.
Następnie wrzucamy kapary na olej i
podgrzewamy na średnim ogniu na patelni. Kiedy olej osiągnie pożądaną
temperaturę smażymy kapary jeszcze 2-3 minuty, ciągle mieszając.
Po tym czasie ściągamy kapary, starając się pozostawić na patelni olej.
Na rozgrzany olej wykładamy ziemniaki i podsmażamy na złoty kolor
- z każdej strony 3-4 minut.
Podsmażone przekładamy z patelni na talerz i odstawiamy do ostygnięcia.
Podsmażone przekładamy z patelni na talerz i odstawiamy do ostygnięcia.
Na talerzu lub od razu oddzielnych talerzykach dla każdej osoby
wykładamy szpinak, na niego warstwę ziemniaków, pokrojonej na plastry gruszki, kapary,
oliwki i rukolę.
Całość polewamy dressingiem.
SMAŻONE ZIEMNIAKI Z KAPARAMI I GRUSZKĄ
Kategoria
przepisu: obiad, przekąska
Kuchnia: międzynarodowa, wegańska,
bezglutenowa
Czas przygotowania: 20 minut
gotowania ziemniaków + 20 minut przygotowywania
Ilość porcji: 2
Stopień trudności:
średnio łatwe
SKŁADNIKI
500 g ziemniaków
4 łyżki kaparów
2 twarde gruszki
1/2 szklanki czarnych oliwek
2 łyżki oleju do smażenia
½ czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
Przyprawy:
1 łyżeczka suszonego tymianku
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
½ łyżeczki soli
½ świeżo mielonego pieprzu
WYKONANIE
Ziemniaki gotujemy w mundurkach około 20 minut. Po tym czasie
wyjmujemy, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy na talarki.
Następnie wrzucamy kapary na
olej i podgrzewamy na średnim
ogniu na patelni. Kiedy olej osiągnie pożądaną temperaturę smażymy kapary
jeszcze 2-3 minuty, ciągle mieszając. Po tym czasie ściągamy kapary, starając
się pozostawić na patelni jak najwięcej oleju.
Na rozgrzany olej wykładamy ziemniaki i podsmażamy na złoty kolor
- z każdej strony 3-4 minut. Podsmażone
przekładamy do naczynia z kaparami.
Na tym samym oleju lub dodatkowe łyżce przesmażamy pokrojoną w piórka
cebulę, aż zeszkli się. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek.
Na patelnię wykładamy pokrojoną w dość cienkie plastry gruszkę,
podsmażamy krótko z każdej strony, tak aby gruszka zmiękła delikatnie.
Dodajemy wszystkie pozostałe składniki - podsmażone ziemniaki, kapary,
oliwki i przyprawy – mieszamy całość i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Wykładamy na
talerze.
Podajemy z natką pietruszki lub rukolą.
Smacznego !
0 komentarze