Chipsy
Jarmuż
Nasiona
Nasiona słonecznika
Przekąska
CHIPSY Z JARMUŻU Z SERKIEM Z NASION SŁONECZNIKA
02:35:00
Żaden produkt uprawiany w Polsce nie zasługuje na mino
superfood tak jak jarmuż. Superfood to termin dość komercyjny, choć może być
mylący - żaden superprodukt nie powinien zastąpić zróżnicowanej diety.
Oczywiście moim mniemaniu opartej na warzywach,
owocach, nasionach i ziołach. Superfood może kojarzyć się z drogimi
suplementami lub egozotycznymi owocami, ale i na polskich polach oraz na łące możemy
znaleźć rośliny charakteryzujące się bogatym składem substancji odżywczych i
związków bioaktywnych. Choć jarmuż dopiero wraca do łask, to był popularny w
Polsce przed wojną i nie jest drogim warzywem.
Z tego pęczka za 4 zł uzyskałam 350 g blaszek liściowych, które pokrywają dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy w 99 %, witaminę A w 807%, witaminę C w 350 %, witaminę K w 2741%, wapń w 53 %, żelazo w 57 %, a magnez w 51%. Oczywiście jest kwestia przyswajalności, raczej nie uda nam się wchłonąć wszystkich potrzebnych na składników odżywczych. Do tego, tak samo jak inne warzywa z rodziny kapustowatych nie może Zrobię z nich chipsy z serkiem z nasiona słonecznika (1/2 szklanki nasion), dzięki czemu porcja chipsów pokryje zapotrzebowanie na białko w 50% i zapewni dodatkową porcję minerałów. A to tylko przekąska, choć w sumie dość kaloryczna (560 kcal z olejem do pieczenia). I tylko część wspaniałych składników z jarmużu - nie wspomnieliśmy przecież o przeciwnowotworowych glukozynolanach.
W trakcie krótkiego pieczenia
stracimy jakieś 15-20 % witamin, ale i tak ich zawartość będzie
imponująca. Z drugiej strony pieczenie ułatwi trawienie warzywa, więc i tak
suma summarum przyswoimy ich więcej. Spokojnie zjemy taką porcję we dwoje,
dzieci odpadają w tym rachunku, wiec podane wartości należy podzielić na dwa i
dostajemy ogromną porcję minerałów i witamin. Taka obfitość składników za
4 złote :)
Co oprócz ceny jest fajnego w rodzimej superżywności? Smak. Choć surowy jarmuż nie ma może wspaniałego smaku, krótkie pieczenie i oczywiście wymieszanie ze smakowitym serkiem przenosi chipsy w nowy wymiar smakowy. Delikatnie słodkie, pełne smaku umami i ostrego smaku samego jarmużu są idealne, nawet dla tych nie przekonanych do smaku surowego warzywa. Były już właściwie raz na blogu, ale w wersji z orzechami nerkowca. Wydaje mi się, że te z tańszymi i równie zdrowymi nasionami są równie smaczne, jak te z orzechami nerkowca. Czy zielona, pełnowartościowa przekąska może dać nam wspaniałe doznania smakowe? Te chipsy są odpowiedzią na te pytanie, oczywiście odpowiedzią twierdzącą ;)
CHIPSY Z JARMUŻU Z SERKIEM Z NASION SŁONECZNIKA
Kategoria
przepisu: przekąska
Kuchnia: wegańska,
bezglutenowa
Czas
przygotowania: 20 minut
Ilość
porcji: 2-3
Stopień
trudności: łatwy
SKŁADNIKI
3 szklanki
rozdrobnionego jarmużu
1/2 szklanki nasion
słonecznika
2 łyżki płatków
drożdżowych (w wersji bezglutenowej bez słodu jęczmiennego)
3 łyżki oleju
1 duży ząbek
czosnku
½ łyżki chilli
1. Piekarnik nagrzewamy do 150oC.
2.
Liście jarmużu myjemy, dokładnie suszymy (jeśli liście będą mokre będzie je
trudniej obtoczyć w tłustym "serze"), dzielimy na mniejsze kawałki i
umieszczamy w dużej misce. Użyłam fabrycznie rozdrobionego jarmużu z
paczki, dlatego chipsy wyszły malutkie.
3. W
misce przygotowujemy ser wegański: umieszczamy w niej nasiona,
płatki drożdżowe, czosnek i miksujemy, według uznania, na
gładką lub jeszcze grudkowatą masę. Można też zmielić nasiona np. w młynku do
kawy i wymieszać z pozostałymi składnikami. W tym przypadku rozdrobiłam nasiona w małym stopniu, ale można zmielić je nawet do poziomu masła orzechowego.
4. Do miski z jarmużem przenosimy ser i mieszamy dokładnie.
5. Obtoczone serem liście układamy liście dość luźno na blaszce wyłożonej folią
aluminiową lub papierem do pieczenia. Pieczemy około dziesięciu minut, aż
jarmuż będzie chrupiący a ser zarumieni się.
4 komentarze
Ostatnio jarmuż robi u mnie furorę :-)
OdpowiedzUsuńMi coraz bardziej smakuje, nawet na surowo ;)
Usuńobłędnie pyszne :)
OdpowiedzUsuńŚwietna przekąska!
OdpowiedzUsuń