Czarna fasola
Gruszki
Na kanapki
Pasztet
Śniadanie
PASZTET Z CZARNEJ FASOLI
12:57:00
Pasztet, którego przepis jest oparty na roślinach strączkowych, to już właściwie stały element mojego
wielkanocnego menu. Pasztet z tego przepisu jest dość wyszukany w smaku - przyprawy sprawiają, że jest bardzo
aromatyczny, a dodatek gruszki nadaje mu delikatną słodycz. Idealna propozycja na rodzinne świętowanie.
Składniki:
1 szklanka suchej czarnej fasoli
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
1 gruszka
½ szklanki zmielonych płatków owsianych
½ szklanki zmielonych płatków jaglanych
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki suszonego majeranku
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki kardamonu
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1/3 szklanki oleju rzepakowego
5 suszonych śliwek kalifornijskich
sól
pieprz
czarny sezam do posypania
PRZYGOTOWANIE
1. Czarną fasolę zalewamy wodą, najlepiej dzień wcześniej, i pozostawiamy na 10 – 12 godzin, wymieniając w tym czasie kilka razy wodę. Następnie odcedzamy i gotujemy w czystej wodzie około 50 – 60 minut aż do miękkości.
2. Marchewkę i pietruszkę gotujemy, wyjmujemy z wody, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
3. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, solimy, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i podsmażamy na 1 łyżce oleju, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę gruszkę i dusimy, aż gruszka będzie miękka. Staramy się wyłowić przyprawy.
4. Warzywa, gruszkę oraz czarną fasolę umieszczam w misce i dokładnie rozdrabniamy blenderem. Następnie dodajemy zmielone płatki owsiane i jaglane, przyprawy, olej oraz doprawiam pieprzem (pasztet powinien być pikantny) i solą. Dokładnie mieszamy. Ja dodaję na tym etapie około pół szklanki wody, aby masa była wilgotniejsza – po upieczeniu pasztet jest bardziej ścisły i nie rozpada się, ale wiem, ze niektórzy wolą bardziej suche pasztety.
5. Połowę masy pasztetu wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, układamy na środku śliwki, przykrywamy pozostałą masą, posypujemy czarnym sezamem (delikatnie wgniatając nasionka w masę), wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 55 – 60 minut. Kroimy dopiero po wystygnięciu.
0 komentarze