PAPAJA Z MUSLI I JOGURTEM KOKOSOWYM
02:18:00
Przepis miał się pojawić już tydzień temu, ale seria infekcji scieła Vege Kolektyw z nóg :) Jutro pojawi się wpis w jaki sposobów ratujemy się w momencie infekcji, a dziś nadrabiamy egzotyczne zaległości.
Do przygotowania naturalnego peelingu enzymatycznego zużyliśmy tylko część miąższu z papai - pozostało jeszcze sporo pozbawianego pestek i lekko wydrążonego owocu. Wydrążona papaja to idealna i estetyczna miseczka na musli. To śniadanie jest odwróceniem konwencji - nie do musli dodajemy pokrojony owoc, ale na owoc wykładamy musli, jogurt i inne owoce. Poszliśmy po najmniejszej linii oporu i użyliśmy musli tropikalnego. ale te bez dodatku kandyzowanych owoców także sprawdzą się świetnie. Z papają świetnie komponuje się jogurt kokosowy, ale waniliowy też byłby doskonały. Jednak kokosowy wpisuje się doskonale w tropikalną konwencję. Czy macie ochotę na przepis na jogurt kokosowy domowej robot? Jeśli tak, może pojawić się na blogu niedługo.
A dziś pozostawiam Was z prostym i pysznym śniadaniem z papai. Oczywiście papaję warto jeść nie tylko ze względu na wyjątkowy smak. Owoc ten jest skarbnicą witamin i minerałów, wspomaga także trawienie dzięki obecności papainy, enzymu który decyduje także o właściwościach złuszczających peelingu z papai. Papaina działa podobnie jak ludzka pepsyna, czyli trawi białka, Może przy jedzeniu tak lekkiej i estetycznej potrawy, nie powinnam o tym pisać, ale papaina jest dodawana do preparatów przeciwpasożytniczych, działa także na patogenne bakterie i wirusy chroniąc przed zatruciami pokarmowymi.
(papaja została podana na talerzu od projectorium.pl :)
Ilość porcji: 2
SKŁADNIKI
- 1 średni owoc papai
- 3/4 szklanki musli (tutaj tropikalne)
- 1/2 szklanki jogurty (tutaj kokosowy)
- 1/2 szklanki mrożonych lub świeżych owoców (tutaj mrożone jagody)
- 2 czubate łyżki prażonych migdałów
0 komentarze