W świetle badań z ostaniach lat burak ćwikłowy jawi się niczym panaceum na skalę żeń-szenia. Uważa się, że ma działanie przeciwzapalne, antynowotworowe, hepatoprotekcyjne, krwiotwórcze, antybakteryjne, antywirusowe, tonizujące i detoksykacyjne. Ta lista aktywności to raczej doniesienia, często oparte na bardzo wstępnych badaniach in vitro lub tradycyjnym zastosowaniu w medycynie ludowej, jednak możemy przypuszczać, że choć część z nich jest prawdziwa. Badań klinicznych raczej nie doczekamy się, więc możemy spożywać buraka na wszelki wypadek ;) To co jest pewne w kontekście tej rośliny, to jej wysoka wartość dietetyczna. Nawet jeśli burak nie uleczy nas z wszelkich chorób, to zapewni potężna dawkę minerałów i witamin. I niepowtarzalnego smaku, które często stanowi podstawę naszych przepisów.
Ostatnio naszą ulubioną formą obróbki buraka jest jego pieczenie. Dzięki niemu korzeń buraka nabiera wyjątkowego, głębszego i bardziej słodkiego smaku. Upieczony w całości staje się niezwykle łatwy w kulinarnej obróbce, doskonale obiera się ze skórki i świetnie kroi. Jest też plastyczny, dzięki czemu można go użyć do przygotowania bardziej fantazyjnych dań, jak ravioli z tego przepisu.
Buraczane pierożki są niezwykle proste w wykonaniu, szalenie smaczne i efektowne. Delikatna słodycz pieczonego buraka doskonale zgrała się tutaj z lekko pikantnym i aromatycznym migdałowym twarożkiem. Migdały można zastąpić oczywiście orzechami nerkowca lub nasionami słonecznika, tak jak w przypadku wegańskiego twarożku.
To delikatne i smakowite danie serwowania jako przekąski na imprezę lub przystawki przed bardziej wykwintnym obiadem.
Buraczane pierożki są niezwykle proste w wykonaniu, szalenie smaczne i efektowne. Delikatna słodycz pieczonego buraka doskonale zgrała się tutaj z lekko pikantnym i aromatycznym migdałowym twarożkiem. Migdały można zastąpić oczywiście orzechami nerkowca lub nasionami słonecznika, tak jak w przypadku wegańskiego twarożku.
To delikatne i smakowite danie serwowania jako przekąski na imprezę lub przystawki przed bardziej wykwintnym obiadem.
RAVIOLI Z PIECZONEGO BURAKA Z MIGDAŁOWYM TWAROŻKIEM - PRZEPIS
Kategoria przepisu: przystawki, przekąski
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa
Czas przygotowania: 40 minut pieczenia + 20 minut przygotowania
Ilość porcji: 20 pierożków
SKŁADNIKI
Ilość porcji: 20 pierożków
SKŁADNIKI
- 2 średnie buraki
- ¾ szklanki blanszowanych migdałów
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 mały ząbek czosnku
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka świeżego tymianku lub ½ łyżeczki suszonego
- sól do smaku
- listki bazylii do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Migdały zalewamy gorącą wodą, ostawiamy na godzinę minut.
W między czasie buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 40 minut, np. przy okazji pieczenia ciasta.
W między czasie buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 40 minut, np. przy okazji pieczenia ciasta.
Buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w 2 mm krążki.
Migdały odsączamy z wody, dodajemy 1/4 szklanki świeżej wody i miksujemy przy użyciu blendera na lekko grudkowatą masę. Dodajemy płatki drożdżowe, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i miksujemy jeszcze chwilę, aż do wszystkie składniki wymieszają się.
Migdałowe nadzienie wykładamy na krążki buraków i składamy na pół.
Wykładamy na naczynie do podania i ozdabiamy bazylią.
2 komentarze
Odstawiamy na godzinę minut ❤ Super przepis, wstawiam buraki do piekarnika :D
OdpowiedzUsuńDziękuję, znów ten pośpiech ;)
Usuń