PIKANTNY SOS Z MASŁEM ORZECHOWYM

Już dawno nie było na blogu masła orzechowego, czyż nie? Ostatnio pojawiło się w pysznej i pozbawionej cukru rafinowanego  gorącej czekoladz...

Już dawno nie było na blogu masła orzechowego, czyż nie? Ostatnio pojawiło się w pysznej i pozbawionej cukru rafinowanego gorącej czekoladzie z masłem orzechowym. Masło orzechowe jest w pierwszej trójce moich ulubionych produktów spożywczych razem z daktylami i gorzką czekoladą. Cała trójca pojawiła się w przepisie na daktyle nadziewane masłem orzechym w gorzkiej czekoladzie. Masło orzechowe nie musi pojawiać się jednak jedynie w słodkim kontekście. Tak samo jak pasta tahini, może być doskonałą przyprawą do bardziej pikantnych potraw czy dodatków, takich jak jak prezentowany w tym wpisie sos.


Sos jest pikantny, dzięki orzechemu dodatkowi smakowity, bardzo gładki i gęsty. Idealny do pieczonych warzyw, zielonych sałatek, spring rollsów (takich jak te z buraka liściowego). Doskonale sprawdzi się jako sos do burgerów. W zależności od tego w jakim podamy go towarzystwie, warto podkręcić lub złagodzić jego smak dodając mniej lub więcej sosu sriracha lub chilli.

Marchewki, z którymi podany jest sos różnią się kolorem, przez rożną zawartość karotenoidów i antocyjanin, czyli związków o pozytywnym wpływie na nasze zdrowie. Ale więcej napiszemy przy okazji przepisu, w którym wystąpią w roli głównej.

PIKANTNY SOS Z MASŁEM ORZECHOWYM - PRZEPIS

Kategoria przepisu: przystawki, przekąski
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa
Czas przygotowania: 8 godzin oczekiwania + 10 minut przygotowania (+ 40 minut pieczenia)
Ilość porcji: 200 ml sosu

SKŁADNIKI 
Sos:

  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3/4 szklanki orzechów nerkowca – 80 g orzechów       
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego lub wody
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka sosu sojowego lub płatków drożdżowych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki sosu sriracha (lub 1 łyżeczka dla większej pikantności)
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub syropu z agawy
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatki - pieczone warzywa:


  • 1/2 kg marchewki (lub innych warzyw np. ziemniaków, selera czy pietruszki)
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku


PRZYGOTOWANIE

Orzechy nerkowca zalewamy nadmiarem wody, odstawiamy na 8 godzin lub noc, po tym czasie odsączamy. Dodajemy mleko roślinne i miksujemy na gładką masę przy pomocy blendera.

Czosnek przeciskamy przez praskę i razem z pozostałymi składnikami na sos dodajemy do zmielonych orzechów. Miksujemy jeszcze chwilę do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy na pół godziny do lodówki, aby sos "przegryzł się".

Marchewkę obieramy, kroimy w słupki, umieszczamy na blaszce do pieczenie, nacieramy olejem i posypujemy kuminem, oraz solą i pieprzem do smaku. Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach, aż marchewki staną się miękkie i delikatnie chrupiące.

Warzywa podajemy z sosem w oddzielnej miseczce, jak frytki lub polane nim na talerzu z ryżem, sałatą, kalarepą i czerwoną papryką.

Smacznego :) 





zBLOGowani.pl

You Might Also Like

0 komentarze