Dodatki
Masło orzechowe
Przekąski
Sos
PIKANTNY SOS Z MASŁEM ORZECHOWYM
05:12:00
Już dawno nie było na blogu masła orzechowego, czyż nie? Ostatnio pojawiło się w pysznej i pozbawionej cukru rafinowanego gorącej czekoladzie z masłem orzechowym. Masło orzechowe jest w pierwszej trójce moich ulubionych produktów spożywczych razem z daktylami i gorzką czekoladą. Cała trójca pojawiła się w przepisie na daktyle nadziewane masłem orzechym w gorzkiej czekoladzie. Masło orzechowe nie musi pojawiać się jednak jedynie w słodkim kontekście. Tak samo jak pasta tahini, może być doskonałą przyprawą do bardziej pikantnych potraw czy dodatków, takich jak jak prezentowany w tym wpisie sos.
Sos jest pikantny, dzięki orzechemu dodatkowi smakowity, bardzo gładki i gęsty. Idealny do pieczonych warzyw, zielonych sałatek, spring rollsów (takich jak te z buraka liściowego). Doskonale sprawdzi się jako sos do burgerów. W zależności od tego w jakim podamy go towarzystwie, warto podkręcić lub złagodzić jego smak dodając mniej lub więcej sosu sriracha lub chilli.
Marchewki, z którymi podany jest sos różnią się kolorem, przez rożną zawartość karotenoidów i antocyjanin, czyli związków o pozytywnym wpływie na nasze zdrowie. Ale więcej napiszemy przy okazji przepisu, w którym wystąpią w roli głównej.
PIKANTNY SOS Z MASŁEM ORZECHOWYM - PRZEPIS
Kategoria przepisu: przystawki, przekąski
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa
Czas przygotowania: 8 godzin oczekiwania + 10 minut przygotowania (+ 40 minut pieczenia)
Ilość porcji: 200 ml sosu
SKŁADNIKI
Ilość porcji: 200 ml sosu
SKŁADNIKI
Sos:
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3/4 szklanki orzechów nerkowca – 80 g orzechów
- 1/3 szklanki mleka roślinnego lub wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego lub płatków drożdżowych
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki sosu sriracha (lub 1 łyżeczka dla większej pikantności)
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatki - pieczone warzywa:
- 1/2 kg marchewki (lub innych warzyw np. ziemniaków, selera czy pietruszki)
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Orzechy nerkowca zalewamy nadmiarem wody, odstawiamy na 8 godzin lub noc, po tym czasie odsączamy. Dodajemy mleko roślinne i miksujemy na gładką masę przy pomocy blendera.
Czosnek przeciskamy przez praskę i razem z pozostałymi składnikami na sos dodajemy do zmielonych orzechów. Miksujemy jeszcze chwilę do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy na pół godziny do lodówki, aby sos "przegryzł się".
Marchewkę obieramy, kroimy w słupki, umieszczamy na blaszce do pieczenie, nacieramy olejem i posypujemy kuminem, oraz solą i pieprzem do smaku. Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach, aż marchewki staną się miękkie i delikatnie chrupiące.
Marchewkę obieramy, kroimy w słupki, umieszczamy na blaszce do pieczenie, nacieramy olejem i posypujemy kuminem, oraz solą i pieprzem do smaku. Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach, aż marchewki staną się miękkie i delikatnie chrupiące.
Warzywa podajemy z sosem w oddzielnej miseczce, jak frytki lub polane nim na talerzu z ryżem, sałatą, kalarepą i czerwoną papryką.
Smacznego :)
Smacznego :)
0 komentarze