NAJPROSTSZA TOFU-RYBA Z PIECZARKAMI I DUSZONĄ CZERWONĄ KAPUSTĄ
00:51:00
Zapraszamy na ostatni przepis przed świętami. Jest to odtworzenie klasycznego i najprostszego dania, jakie gościło na wigilijnym stole w moim domu. Jest to proste, a jednocześnie smakowite połączenie klasycznych, świątecznych smaków - ryby smażonej w najprostszej panierce podawanej ze smażonymi, doprawionymi solą i pierzem pieczarkami oraz duszoną, słodko-kwaśną czerwoną kapustą.
Połączenie genialne w swojej prostocie i doskonałym smaku. To danie to powrót do smaków dzieciństwa i polskiej kuchni, w której wiele potraw opiera się na podstawowych przyprawach i prostym łączeniu smaków. To wszystko co najlepsze w tradycyjnej, polskiej kuchni, choć ryba została zastąpiona przez ser tofu owinięte w arkusze nori. Panierka jest bardzo delikatna i cienka, dokładnie tak jak wyglądała w moim domu. A jedynym dodatkiem do ryby są smakowite smażone pieczarki, a duszona kapusta daje pełnię najważniejszych smaków.
Co ważne ser tofu był mrożony, co sprawiło że nabrał delikatnej, rozpadającej się w ustach konsystencji
Zapraszamy na prostą, choć nie nudną klasykę świątecznych potraw.
(a potrawy podajemy dziś na talerzach od projectorium,pl)
Ilość porcji: 4
- 180 g tofu -kostka tofu
- 2 akrusze glonów bori
- 1 łyżka pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli Kala Namak lub zwykłej
- 1/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki bułki tartej
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- sól do smaku
- 1 kg kapusty - 1/2 średniej główki
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 cebule
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 garści rodzynek
- pieprz i sól do smaku
Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, aż do zeszklenia. Dodajemy poszatkowana kapustę, sok z cytryny i dusimy 20-30 minut, aż kapusta zmięknie. Pod koniec duszenia dodajemy rodzynki, doprawiamy solą i pierzem do smaku, jeśli brakuje nam smaku słodkiego dodajemy łyżeczkę cukru.
Smażymy na rozgrzanym oleju, aż panierka uzyska złoty kolor.
I wesołych, rodzinnych, zdrowych i smakowitych Świąt :)
3 komentarze
Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSamo danie wygląda na zdjęciach bardzo apetycznie i zakładam, że również tak samo smakuje. Ja jestem bardzo zadowolona jeśli przyrządzam rybę z przepisów z https://mowisalmon.pl/przepisy/ i wiem, że za każdym razem wyjdą one niesamowicie smaczne.
OdpowiedzUsuń