NAJPROSTSZA TOFU-RYBA Z PIECZARKAMI I DUSZONĄ CZERWONĄ KAPUSTĄ

Zapraszamy na ostatni przepis przed świętami. Jest to odtworzenie klasycznego i najprostszego dania, jakie gościło na wigilijnym stole w moi...

Zapraszamy na ostatni przepis przed świętami. Jest to odtworzenie klasycznego i najprostszego dania, jakie gościło na wigilijnym stole w moim domu. Jest to proste, a jednocześnie smakowite połączenie klasycznych, świątecznych smaków - ryby smażonej w najprostszej panierce podawanej ze smażonymi, doprawionymi solą i pierzem pieczarkami oraz duszoną, słodko-kwaśną czerwoną kapustą.

Połączenie genialne w swojej prostocie i doskonałym smaku.  To danie to powrót do smaków dzieciństwa i polskiej kuchni, w której wiele potraw opiera się na podstawowych przyprawach i prostym łączeniu smaków. To wszystko co najlepsze w tradycyjnej, polskiej kuchni, choć ryba została zastąpiona przez ser tofu owinięte w arkusze nori. Panierka jest bardzo delikatna i cienka, dokładnie tak jak wyglądała w moim domu. A jedynym dodatkiem do ryby są smakowite smażone pieczarki, a duszona kapusta daje pełnię najważniejszych smaków.

Co ważne ser tofu był mrożony, co sprawiło że nabrał delikatnej, rozpadającej się w ustach konsystencji

Zapraszamy na prostą, choć nie nudną klasykę świątecznych potraw.

(a potrawy podajemy dziś na talerzach od projectorium,pl)



TOFU-RYBA Z PIECZARKAMI I  DUSZONĄ CZERWONĄ KAPUSTĄ - PRZEPIS

Kategoria przepisu: danie główne 
Kuchnia: wegańska, tradycyjna, polska
Czas przygotowania: 40 minut Czas oczekiwania:24 godziny
Ilość porcji:  4


SKŁADNIKI 


Na tofu-rybę:

  • 180 g tofu -kostka tofu
  • 2 akrusze glonów bori
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli Kala Namak lub zwykłej
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki bułki tartej
Na duszone pieczarki:

  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • sól do smaku 
Na kapustę:


  • 1 kg kapusty - 1/2 średniej główki
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 cebule
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 garści rodzynek
  • pieprz i sól do smaku

PRZYGOTOWANIE

Tofu odsączamy dokładnie z zalewy, umieszczamy w zamrażarce i mrozimy minimum 12 godzin. 

Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, aż do zeszklenia. Dodajemy poszatkowana kapustę,  sok z cytryny i dusimy 20-30 minut, aż kapusta zmięknie. Pod koniec duszenia dodajemy rodzynki, doprawiamy solą i pierzem do smaku, jeśli brakuje nam smaku słodkiego dodajemy łyżeczkę cukru.


Pieczarki kroimy w plastry, smażymy ma rozgrzanym oleju aż zabrązowią się i zmiękną, pod koniec smażenia dodajemy sól i pieprz, dokładnie mieszamy.


Rozmrażamy tofu, kroimy na kawałki i owijamy w płaty nori przycięte do rozmiaru kawałków tofu. Przed owinięciem tofu Nori zanurzamy na kilka sekund w ciepłej wodzie, po to aby przyklejały się do tofu.

Mąkę wsypujemy do miseczki, dodajemy 1/2 szklanki zimnej wody, sól kala namak i pieprz, dokładnie mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto. Do drugiej miseczki przesypujemy bułkę tartą. Kawałki tofu z nori zanurzamy w miseczce z ciastem, a następnie obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy na rozgrzanym oleju, aż panierka uzyska złoty kolor.

Tofu podajemy z pieczarkami, gorącą duszoną kapustą i  z ziemniakami.

Smacznego :)

I wesołych, rodzinnych, zdrowych  i smakowitych Świąt :)






You Might Also Like

1 komentarze

  1. Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń