GORĄCA MATBUCHA Z PIECZONYM BAKŁAŻANEM

Bakłażan, papryka i pomidory to doskonałe trio. W kuchni z  różnych stron Świata to połączenie występuje w najprzeróżniejszych formach - mo...

Bakłażan, papryka i pomidory to doskonałe trio. W kuchni z  różnych stron Świata to połączenie występuje w najprzeróżniejszych formach - może być serwowane w postaci węgierskiego leczo czy bałkańskiego ajwaru. Z bazylią i makaronem stworzy włoskie spaghetti, a z cebulą i cukinią francuskie ratatouille. Czy o czymś zapomniałam? Potrawy te różnią się proporcją składników i przyprawami oraz oczywiście smakiem. 

Bliskowschodnia matbucha tradycyjnie przygotowywana jest z papryki i pomidorów, jednak dodatek pieczonego bakłażana wzbogaci jej smak i doda wartości odżywczych. Bakłażan został odrobinkę odrobinę opisany przy okazji przepisu, więc jeśli macie ochotę dowiedzieć się co jecie zajrzyjcie do starego, lecz pysznego przepisu ;) 

A dlaczego pieczenie? Pozwoli uniknąć smażenia bakłażana, który jest po prostu gąbką chłonącą tłuszcz. Możecie upiec także paprykę, tutaj akurat została podduszona. I przyprawy - nadają potrawie pikanterii i orientalnego smaku. Orzeźwiająca kolendra zamyka całe danie, ale możecie zastąpić ją poszatkowaną pietruszką. 

I uwaga - matbucha to sałatka, podajemy ją chłodzoną. Jest świetnym pikantnym dipem na imprezy, który można podać tak jak hummus z pitą. Nasza nie doczekała się jednak schłodzenia, podaliśmy ją na gorąco, z pełnoziarnistym chlebem, jednak doskonałym dodatkiem będzie ryż lub pożywna kasza np. pęczak. Może jednak potrawa powinna zostać nazwana warzywnym gulaszem z pieczonym bakłażanem? Jednak jeśli schłodzicie potrawkę, otrzymacie właśnie tytułową matbuchę :)




MATBUCHA Z PIECZONYM BAKŁAŻANEM - PRZEPIS

Kategoria przepisu: dip, sałatka, danie główne
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 3-4

SKŁADNIKI 

  • 2 czerwone papryka 
  • 1 bakłażan
  • 1 duża cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju  
  • 1 puszka pomidorów  (lub pięć średnich świeżych)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól do smaku
  • garść kolendru lub zielonej pietruszki
PRZYGOTOWANIE


Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Bakłażana kroimy w kostkę około 2x2 cm, umieszczamy na blaszce do pieczenia, dodajemy łyżkę oleju i obtaczamy w nim warzywo. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut (lub aż stanie się miękki, ale nie będzie rozpadał się).

W garnku rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, umieszczamy w garnku, smażymy aż cebula zeszkli się. Możemy po dodaniu cebuli dolać 1-2 łyżki wody, aby obniżyć temperaturę smażenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy krótko, uważając aby go nie przypalić .

Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, smażymy 5 minuty, ciągle mieszając. Dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu, bez przykrycia około 15 minut, co kilka minut mieszając. 

Dodajemy upieczonego bakłażana, gotujemy jeszcze 5 minut. Jeśli chcecie podać ją jako zimną przystawkę potrzymajcie potrzymajcie potrawę na wolnym ogniu jeszcze pół godziny, cały czas mieszając, po to aby odparować wodę i zagęścić sos.

Przekładamy do misek, lub miski. Posypujemy kolendrą lub pietruszką. Możemy ostudzić lub podać gorące.

Smacznego :)

P.S. Z przepisy wyszło ponad pięć szklanek potrawy. Na kolację, zjedliśmy po dwie, a na patelni została jedna. Dodałam do niej szklankę ugotowanego ryżu, dodatkowe pół łyżeczki kuminu i otrzymałam danie do pudełka na następny dzień. W pudełku na lunch znalazł się jeszcze szpinak (1 szklanka), który dodał potrawie wartości odżywczej (choć zdania co do bezpieczeństwa jedzenia szpinaku w zimę są podzielone ;)




You Might Also Like

0 komentarze