PIECZONE BATATY Z KASZĄ BULGUR I BOBEM

Bataty podbiły nasze serca - słodkie, smakowite i pożywne często zastępują na naszym stole ziemniaki. Ostatnio udało mi się zdobyć ich fiole...

Bataty podbiły nasze serca - słodkie, smakowite i pożywne często zastępują na naszym stole ziemniaki. Ostatnio udało mi się zdobyć ich fioletową, pełną antocyjanów odmianą. O antocyjanach pisałam kilka dni temu, przy okazji przepisu na pieczone ziemniaki, i wtedy też pojawiło się kilka słów o tym co też dzieje się z antocyjanami w tracie obróbki termicznej na pieczone ziemniaki. A jeśli nie macie na to ochoty, to tylko przypomnę, że badania wykazały, że pieczenie fioletowych batatów przyczynia się do spadku zawartości prozdrowotnych antocyjanów w znacznie mniejszym stopniu niż gotowanie. To tak na prawdę jedno z wielu badań, które obalają mit przewagi gotowania nad pieczeniem, jeśli chodzi o zachowanie wartości odżywczych. To nie jedyna zaleta pieczenie - w przypadku batatów, jak i innych warzyw, pieczenie to to co wydobywa smak i powoduje, że są jeszcze słodsze, a dodatkowo zyskują cudowny posmak w wyniku karmelizacji cukrów.



Bataty doskonale nadają się do nadziewania. Pieczemy je w całości, rozkrajamy, tworzymy kieszonkę na nadzienie nie wyjmując miąższu i nadziewamy ulubionymi kaszami lub warzywami. W tym przepisie przygotowaliśmy smakowite, doprawione przyprawami kuchni bliskowschodniej nadzienie z kaszy bulgur i pożywnego bobu. Dzięki mrożonkom, które uznawane są za najlepszy sposób na przechowywanie warzyw i owoców bez utraty ich wartości odżywczych, możemy cieszyć się tym warzywem strączkowym nie tylko w sezonie, ale przez cały rok. Do przygotowania batatów zużyliśmy tylko część bobu z torebki, najlepiej ugotowań jednak całość i przygotować np. miętową pastę z bobu. Tutaj także działa dopełnia mięta, która doskonale odświeża każde bliskowschodnie danie.

Zapraszam na:

PIECZONE BATATY Z KASZĄ BULGUR I BOBEM

Kategoria przepisu: obiad, przekąska
Kuchnia: wegańska
Czas przygotowania: 50 minut
Ilość porcji: 2 porcje


SKŁADNIKI 
  • 2 średnie bataty
       Nadzienie:

  • 1 szklanka (120 g) kaszy bulgur
  • 2 szklanki bulionu warzywnego 
  • 100 g mrożonego bobu Hortex
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól do smaku
       Dodatki:



PRZYGOTOWANIE

Bataty zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w całości w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 40-45 minut. Pod koniec pieczenia nakłuwamy widelcem i sprawdzając czy są miękkie. 

Bób gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie (mrożony około 10 minut). Obieramy z łupinek.

Podgrzewamy bulion prawie do wrzenia i wrzucamy opłukaną pod bieżącą wodą kaszę. Gotujemy na wolnym ogniu 7-8 minut, aż kasza wchłonie wodę.


Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i przyprawy, smażymy 20 sekund. Dodajemy obrany bób, smażymy jeszcze pół minuty, ciągle mieszając. Dodajemy ugotowaną kaszę, podsmażamy 2-3 minuty. Pod koniec dodajemy sok z cytryny i wsypujemy poszatkowaną miętę i znów dokładnie mieszamy.

Bataty wyjmujemy, czekamy aż delikatnie przestygną i nacinamy, nie przekrajając całkowicie na pół. Faszerujemy kaszą z bobem. Polewamy pastą tahiny i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego :)

NOTATKI

Ja użyłam bulionu w kostkach własnej produkcji, do gotującej się wody wrzuciłam kostki, poczekałam, aż się rozpuszczą i wtedy dodałam kaszę.

W wersji bezglutenowej można użyć komosy ryżowej zamiast kaszy bulgur.

Zamiast mięty możecie użyć pietruszki.

Przepis bierze udział w akcji w serwisie durszlak.pl organizowanej przez firmę Hortex:


Mój dzień z Hortex

You Might Also Like

0 komentarze