Bardzo ciężko pisało mi się tego posta. Deszcz, zimny wiatr, czasami tylko zza chmur wyglądało słońce. I jak tu myśleć o grillu? W końcu pożyczyłam od sąsiadów małego grilla elektrycznego, który wygląda jak niewielki toster i przygotowałam przepyszne danie, które jest pocieszeniem w trakcie mojej szarej, miejskiej majówki. Dość narzekania, właśnie wyjrzało słońce i od razu zrobiło się bardzo majówkowo. Tak więc na zasadzie lepiej później niż wcale oddaje w wasze ręce ten niezwykle pyszny przepis.
Grillowane roladki z bakłażana do klasyków, choć najbardziej znana jest wersja z serem feta. W naszej wersji została zastąpiona smakowitym serkiem z migdałów, który bardzo przypomina ten wiosenny z nerkowców z zeszłego roku (link do przepisu). Także tutaj migdały można z powodzeniem zastąpić nerkowcami. Jednak zestaw przypraw jest nieco inny, ponieważ obok czosnku dodaliśmy papryczkę chilli i bazylię, a całości dopełnił świeżo mielony pieprz.
Roladki są proste w wykonaniu, delikatne w smaku i mogą elegancko prezentować się na wiosennym i letnim stole. Bakłażan jest niezwykle smakowitym warzywem, które doskonale nadaje się do nadziewania i świetnie komponuje się z długą listą składników, szczególnie tych związanych z kuchnią bliskowschodnią. Tutaj doskonale uzupełniany jest przez świeży i lekki twarożek. Uwielbiam z resztą połączenie bakłażana i twarożku z czosnkiem, co ma związek z pewną bardzo dawaną podróżą i odkryciem kulinarnym, o którym może kiedyś napiszę.
Udanej majówki, wbrew nie najpiękniejszej pogodzie :)
GRILLOWANE ROLADKI Z BAKŁAŻANA I SERKA Z MIGDAŁÓW
Kategoria przepisu: grill, przekąski
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa
Czas przygotowania: 45 minut Czas oczekiwania: 5
godzin
Trudność wykonania: łatwe
Ilość: 9 roladek
SKŁADNIKI
1 średni bakłażan
3/4 szklanki migdałów
1/4 szklanki wody lub mleka roślinnego
2 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki wody lub mleka roślinnego
2 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 papryczka chilli
3 łyżki posiekanej bazylia
PRZYGOTOWANIE
Migdały zalewamy nadmiarem wody, zostawiamy na noc lub co
najmniej pięć godzin. Odsączamy, zdejmujemy skórkę i umieszczamy w naczyniu
lub kielichu blendera. Dodajemy wodę lub mleko i miksujemy na gładką masę.
Papryczkę chilli pozbawiamy nasionek, szatkujemy na drobne
kawałki, bazylię siekamy, dodajemy do zmiksowanej masy migdałów wraz z przeciśniętym
przez praskę czosnkiem, łątkami drożdżowymi i pieprzem. Mieszamy i
odstawiamy na pół godziny-godzinę do lodówki.
Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry, posypujemy solą
z dwóch stron i odstawiamy na sitko. Po 20 minutach opłukujemy i osuszamy.
Każdy plaster smarujemy olejem, wykładamy na tacki do
grillowania i grillujemy z każdej strony, aż plastry zarumienią
się.
Zdejmujemy z grilla i czekamy chwilę, aż ostygnie.
Na każdy plaster bakłażana wykładamy czubatą łyżeczkę serka, zawijamy w roladkę i układamy na talerzu.
Roladki można spiąć wykałaczką, ułożyć na tacce do grillowania i grillować jeszcze kilka minut z każdej strony.
Roladki można spiąć wykałaczką, ułożyć na tacce do grillowania i grillować jeszcze kilka minut z każdej strony.
NOTATKI
Podajemy z sałatkami z pomidorkami cherry, sałatą lub
rzodkiewką.
Bakłażana można pociąć także w plastry i po zgrillowaniu po
prostu nałożyć na nie serek.
Bakłażana można zastąpić grillowaną cukinią.
Do przygotowania serka zamiast migdałów można użyć nasion słonecznika lub orzechów nerkowca.
Do przygotowania serka zamiast migdałów można użyć nasion słonecznika lub orzechów nerkowca.
0 komentarze