GRILLOWANE ROLADKI Z BAKŁAŻANA I SERKA Z MIGDAŁÓW

Bardzo ciężko pisało mi się tego posta. Deszcz, zimny wiatr, czasami tylko zza chmur wyglądało słońce. I jak tu myśleć o grillu? W końcu po...

Bardzo ciężko pisało mi się tego posta. Deszcz, zimny wiatr, czasami tylko zza chmur wyglądało słońce. I jak tu myśleć o grillu? W końcu pożyczyłam od sąsiadów małego grilla elektrycznego, który wygląda jak niewielki toster i przygotowałam przepyszne danie, które jest pocieszeniem w trakcie mojej szarej, miejskiej majówki. Dość narzekania, właśnie wyjrzało słońce i od razu zrobiło się bardzo majówkowo. Tak więc na zasadzie lepiej później niż wcale oddaje w wasze ręce ten niezwykle pyszny przepis. 

Grillowane roladki z bakłażana do klasyków, choć najbardziej znana jest wersja z serem feta. W naszej wersji została zastąpiona smakowitym serkiem z migdałów, który bardzo przypomina ten wiosenny z nerkowców z zeszłego roku (link do przepisu). Także tutaj migdały można z powodzeniem zastąpić nerkowcami. Jednak zestaw przypraw jest nieco inny, ponieważ obok czosnku dodaliśmy papryczkę chilli i bazylię, a całości dopełnił świeżo mielony pieprz. 

Serek z migdałów

Roladki są proste w wykonaniu, delikatne w smaku i mogą elegancko prezentować się na wiosennym i letnim stole. Bakłażan jest niezwykle smakowitym warzywem, które doskonale nadaje się do nadziewania i świetnie komponuje się z długą listą składników, szczególnie tych związanych z kuchnią bliskowschodnią. Tutaj doskonale uzupełniany jest przez świeży i lekki twarożek. Uwielbiam z resztą połączenie bakłażana i twarożku z czosnkiem, co ma związek z pewną bardzo dawaną podróżą i odkryciem kulinarnym, o którym może kiedyś napiszę.

Udanej majówki, wbrew nie najpiękniejszej pogodzie :)


GRILLOWANE ROLADKI Z BAKŁAŻANA I SERKA Z MIGDAŁÓW

Kategoria przepisu: grill, przekąski
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa
Czas przygotowania: 45 minut Czas oczekiwania: 5 godzin
Trudność wykonania: łatwe
Ilość: 9 roladek


SKŁADNIKI 

1 średni bakłażan
3/4 szklanki migdałów
1/4 szklanki wody lub mleka roślinnego
2 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 papryczka chilli
3 łyżki posiekanej bazylia

PRZYGOTOWANIE

Migdały zalewamy nadmiarem wody, zostawiamy na noc lub co najmniej pięć godzin. Odsączamy, zdejmujemy skórkę i umieszczamy w naczyniu lub kielichu blendera. Dodajemy wodę lub mleko i miksujemy na gładką masę. 

Papryczkę chilli pozbawiamy nasionek, szatkujemy na drobne kawałki, bazylię siekamy, dodajemy do zmiksowanej masy migdałów wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, łątkami drożdżowymi i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny-godzinę do lodówki.

Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry, posypujemy solą z dwóch stron i odstawiamy na sitko. Po 20 minutach opłukujemy i osuszamy. 

Każdy plaster smarujemy olejem, wykładamy na tacki do grillowania i grillujemy z każdej strony, aż plastry zarumienią się. 

Zdejmujemy z grilla i czekamy chwilę, aż ostygnie.

Na każdy plaster bakłażana wykładamy czubatą łyżeczkę serka, zawijamy w roladkę i układamy na talerzu.

Roladki można spiąć wykałaczką, ułożyć na tacce do grillowania i grillować jeszcze kilka minut z każdej strony.

NOTATKI

Podajemy z sałatkami z pomidorkami cherry, sałatą lub rzodkiewką.

Bakłażana można pociąć także w plastry i po zgrillowaniu po prostu nałożyć na nie serek.

Bakłażana można zastąpić grillowaną cukinią.

Do przygotowania serka zamiast migdałów można użyć nasion słonecznika lub orzechów nerkowca.





You Might Also Like

0 komentarze