PIECZONE SZPARAGI Z CZOSNKIEM ORAZ SKÓRKĄ Z POMARAŃCZY I CYTRYNY

Od kwietnia aż do czerwca (albo niestety jedynie do czerwca) możemy cieszyć się delikatnymi i przepysznymi szparagami. Są bardzo zdrowe, ni...

Od kwietnia aż do czerwca (albo niestety jedynie do czerwca) możemy cieszyć się delikatnymi i przepysznymi szparagami. Są bardzo zdrowe, niskokaloryczne, choć wciąż mało popularne w naszym kraju. Może to kwestia dość wysokiej ceny, szczególnie na początku sezonu. Mam szczęście zjadać szparagi prosto z plantacji, zawsze świeże i niczym nie pryskane. Już nie mogę doczekać się pierwszych dostaw, a na razie pocieszam się pęczkiem szparagów sprowadzonych z Hiszpanii.

W środku sezonu szparagowego pojawią się jeszcze na pewno przepisy na szparagi - gotowane, pieczone i grillowane. Ten przepis jest właściwie pomostem pomiędzy kuchnią zimową, w której używam dużo ostrych suszonych przypraw, czosnku, świeżego imbiru i cytrusów, a kuchnią wiosenno-letnią opartą raczej na świeżych warzywach i przyprawach. Zarówno skórka cytryny, jak i pomarańczy jest cudownym dodatkiem do szparagów, a cytrusowy aromat doskonale łączy się z czosnkiem.

                


Oczywiście jedzenie szparagów nie jest jest tylko delektowaniem się ich niepowtarzalnym smakiem. Szparagi są bogatym źródłem witaminy K,  C, B1, B2 i E, a także kwasu foliowego, żelaza, potasu i cynku. Zawarte w nich związki mają działanie antyrodnikowe i przeciwzapalne, dzięki czemu mogą opóźniać proces starzenia się organizmu i zapobiegać powstawaniu nowotworów. Chronią system nerwowy i poprawiają pamięć. Obniżają też poziom cukru we krwi, zapobiegając rozwojowi cukrzycy. Wzmacniają także naczynia krwionośne i pomagają walczyć z pękającymi naczynkami i żylakami. Mają też działanie moczopędne, przez co polecane są w dietach oczyszczających. Zaś dzięki dużej zawartości błonnika wspomagają pracę układu trawiennego. 

Mają bardzo mało kalorii, bo tylko 20 kcal w 100 g świeżych warzyw, przy całkiem sporej, jak na warzywo, zawartości białka (2,2 g według cronometer.com).

SKŁADNIKI na 2 osoby

pęczek zielonych szparagów
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżka skórki otartej z cytryny
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
1 łyżeczka świeżego tymianku
3 łyżki nasion słonecznika
0,5 łyżeczki pieprzu
szczypta soli
1 łyżka natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE

Nagrzewamy piekarnik do 180oC.

Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce - zwykle wystarczy 2-3 cm, czasami może to być i 5 cm.

Umyte szparagi umieszczamy w naczyniu do pieczenia i rozkładamy w miarę możliwości luźno. 

Oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek, startą skórkę cytryny oraz pomarańczy łączymy w małej misce, dodajemy tak przygotowaną marynatę do szparagów i obtaczamy je równomiernie. Pozsypujemy świeżo zmielonym pieprzem i nasionami słonecznika, solimy.

Pieczemy 10 minut z jednej i 5 minut z drugiej strony, cieńsze możemy piec krócej np. 8 + 3 minuty. Uważamy, żeby nie spiec bardzo delikatnych główek.

Podajemy posypane świeżą natką pietruszki.

INFORMACJE

Szparagi z tego przepisu można grillować. Po prostu zostawiamy szparagi na co najmniej pół godziny w marynacie, przekładamy na tackę lub bezpośrednio na ruszt i grillujemy, aż zaczną brązowieć. Posypujemy ewentualnie ziarnami słoneczka i pietruszką po przełożeniu na talerz.




You Might Also Like

2 komentarze

  1. Sama jeszcze nie odważyłam się przygotować szparagów, może czas najwyższy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkie składniki zgrały się zaskakująco dobrze :)

    OdpowiedzUsuń