Kawa
Likier kawowy
Na święta
LIKIER KAWOWY Z MLEKIEM ROŚLINNYM
23:23:00
Czym byłby
polski świąteczny stół bez alkoholu? Pytanie jest trochę niepoważne oczywiście.
Wiem, że temat alkoholu jest dość bolesny w naszym kraju, ale na prawdę święta kojarzą mi się z
dzieleniem nie tylko potrawami ale i trunkami. Oczywiście tradycyjnie
polski elementem świątecznego stołu jest wódka. Choć najczęściej pijamy wino, to w święta
mam zawsze ochotę na coś słodszego.
W mojej
rodzinie kultywowana jest tradycja przygotowywania słodkich nalewek i likierów,
którymi raczono się na święta. Zawsze lubiłam delikatniejsze niż nalewki
likiery. Jako weganka mam ograniczoną możliwość zakupu takowych trunków. Domowe
przygotowanie likieru naprawdę nie jest jednak trudne, zarówno tego
tradycyjnego jak i wegańskiego. Wystarczy kilka roślinnych składników
dostępnych w każdym większym sklepie (no może prawie, ale w Biedronce już tak
;), garnek i dowolna butelka. Potem trzeba potrzymać tylko likier w lodówce, przelać do odpowiedniej butelki i gotowe. Na święta Wielkiej Nocy przygotowałam ajerkoniak
(LINK do przepisu), tym razem pokusiłam się o przygotowanie likieru kawowego, a
to jeden z moich ulubionych. Jest idealny, kawowy i słodki, jak cukiereczek
Wedla z dawnej wedlowskiej mieszanki.
Jedna
butelka już poszła na degustację i podbiła serca uczestników pewnego
przedwigilijnego spotkania, kolejna czeka w lodówce na święta. Muszę jeszcze
odtworzyć mój ulubiony likier na bazie krówek i będę szczęśliwą weganką :)
A dziś
zapraszam Was na kawowy likier, który jest:
słodki i
smakowity
mocno kawowy
łatwy w
przygotowaniu
KREMOWY LIKIER KAWOWY
Kategoria przepisu: alkohol, likier
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa ;)
Czas przygotowania: 25 minut
Czas oczekiwania: min. 2 godziny
Ilość: 1 butelka
Stopień trudności: łatwe
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
- 100 g (pół szklanki) cukru (tutaj trzcinowy, można spróbować z ksylitolem)
- 600 ml (2 i 1/4 szklanki) mleka roślinnego (najlepiej sojowego)
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 250 ml (1 szklanka) rumu (najlepiej białego, tutaj ciemny, a raczej złoty z Biedronki ;) lub wódki
PRZYGOTOWANIE
Budyń i
cukier wsypujemy do kubka, dodajemy 1/4 szklanki zimnego mleka, mieszamy.
Resztę mleka
wlewamy do garnka, gotujemy i zdejmujemy z ognia.
W
międzyczasie kawę rozpuszczamy w 100 ml gorącej, lecz nie wrzącej wody.
Dodajemy
rozpuszczony budyń z cukrem, mieszamy, stawiamy znów na palnik.
Podgrzewamy
na małym ogniu 1 minutę, cały czas intensywnie mieszając.
Zdejmujemy z
ognia, dodajemy rum, mieszamy dokładnie.
Wstawiamy do
lodówki na co najmniej 2 godzin. Przelewamy do ozdobnej butelki.
Smacznego ;)
NOTATKI
W zeszły
roku próbowałam z kawą mocno zaparzoną z drippa, ale smak kawy był dość słaby,
dlatego kupiłam speclajnie do likieru kawę rozpuszczalną.
3 komentarze
Świetny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńPolecam!
UsuńA jak długo można przechowywać?
OdpowiedzUsuń