PROSTE CZEKOLADOWE KRÓWKI Z MUSEM Z DYNI

Lubie słodycze, szczególnie takie które smakują czymś więcej niż cukrem, a ich wykonanie jest szybkie i proste. Te krówki pasują do powyższe...

Lubie słodycze, szczególnie takie które smakują czymś więcej niż cukrem, a ich wykonanie jest szybkie i proste. Te krówki pasują do powyższej charakterystyki idealnie. Są smakowite, doskonale czekoladowe, szalenie słodkie, a ich wykonanie to zmieszanie kilku składników i pozostawienie w zamrażarce na parę godzin. To mniej niż 10 składników i około 15 minut pracy, tak jak pisałam przy okazji przepisu na inną wersję krówek z masłem orzechowym i czekoladą (LINK do super smakowitego i słodkiego przepisu). Smak takich doprawionych masłem orzechowym lub czekoladą krówek jest genialny, a do tego mają niezwykle przyjemną puszystą konsystencję i po prostu rozpływają się w ustach.


Tego typu słodycze robię dość często, zamrażam i wyciągam kiedy mam ochotę na coś słodkiego. Można jednak całą porcję przygotować na imprezę, zostawić we własnej lub cudzej zamrażarce i wyjąć na 10- 15 minut przed podaniem. Po kilku godzinach roztopią się, ale w konsystencji bardzo gęstego musu zachowają kształt i będzie można je spokojnie zjeść łyżeczką.


W przypadku tego przepisu bazą słodkości są daktyle, jednak mus z dyni też robi swoje. Po upieczenie dynia zyskuje jeszcze więcej słodyczy, choć mus z gotowanej dyni też robi swoje (LINK do sposobu przygotowania musu i informacji dietetycznych od dyni) I uspokoi nasze sumienia, jeśli chodzi o jedzenie krówek - powstały przecież na bazie pełnego witamin i minerałów produktu z zieleniaka. A mus można zastąpić także słodki musem z pieczonego batata lub po prostu bananem zgniecionym widelcem na pure.

W ogóle mus z dyni kojarzy mi się ostatnio ze słodyczami. Na blogu ostatnio dzieliłam się z Wami mocno czekoladowym brownie z musem z dyni (LINK do przepisu) oraz jagielnikiem pumpkin spice latte (LINK). Oba desery były genialne, ale tera teraz mam w planach dyniowe kopytka. W zamrażarce mam jeszcze kilka słoiczków musu dyniowego, więc sezon na dynię wciąż jest otwarty.

A krówek z zamrażalnika spróbujcie koniecznie, żadne komercyjnie dostępne nie mogą im się równać pod względem smaku i wartości odżywczych. Te domowej roboty są:

bardzo słodkie
mocno czekoladowe
bez dodatku cukru rafiowego
zawierające smakowite składniki o dużej wartości odżywczej
proste do przygotowania

Zapraszam na prosty przepis!

CZEKOLADOWE KRÓWKI Z MUSEM Z DYNI

Kategoria przepisu: słodycze
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa
Czas przygotowania: 15 minut Czas oczekiwania: 2 godzin
Trudność wykonania: łatwe
Ilość: 8-16 porcji



SKŁADNIKI 

100 g (1/2 szklanki) musu z pieczonej dyni (LINK)
60 g (1/2 szklanki luźno ułożonych) suszonych daktyli
1/4 szklanki mleka roślinnego (tutaj owsiane)
60 g (1/4 szklanki) masła orzechowego 
60 g (1/4 szklanki) oleju kokosowego - najlepiej rafinowanego
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka dobrego sosu sojowego (można pominąć i dodać szczyptę soli)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki 


PRZYGOTOWANIE

Mleko podgrzewamy w małym garnku, dodajemy daktyle i odstawiamy na 5 minut. 

Przygotowujemy małą foremkę (tutaj było to pudełko śniadaniowe o wymiarach 10x18 cm) i wykładamy je papierem do pieczenia.

Dodajemy mus z dyni, olej kokosowy oraz masło orzechowe.

Podgrzewamy około 5 minut na bardzo małym ogniu ciągle mieszając, ściągamy z ognia. Całość miksujemy przy użyciu blendera na gładką masę.

Do masy dodajemy rozdrobnią czekoladę, sos sojowy, przyprawy i kakao, dokładnie mieszamy aż czekolada rozpuści się. 

Równomiernie rozkładamy masę w foremce.

Wstawiamy do zamrażarki na co najmniej 2 godziny do zastygnięcia.

Wyciągamy z zamrażalnika i po 10 minutach tniemy na dowolne kawałki. 

Przechowujemy  w zamrażarce.

Smacznego :)

NOTATKI

Masę można przelać do małych naczynek i pozostawić na kilka godzin w lodówce - zamiast krówek uzyskami bardzo gęsty mus.




You Might Also Like

1 komentarze