MOCNO CZEKOLADOWE BROWNIE Z MUSEM Z DYNI

Choć unikam słodzenia cukrem oraz białej, pszennej mąki w święta pozwalam sobie na odstępstwa od dietetycznego rygoru, choć jest to rygor ni...

Choć unikam słodzenia cukrem oraz białej, pszennej mąki w święta pozwalam sobie na odstępstwa od dietetycznego rygoru, choć jest to rygor niezwykle smakowity i pełen kolorowych potraw. Zdrowa dieta, przynajmniej w sensie pełnowartościowa, nie musis być nudna i monotonna.

Ciasto, które Wam dziś przedstawiam nie zawiera białej mąki, rafinowanego cukru ani oleju. Masło orzechowe nadaje mu zaś delikatny posmak, który tylko dopełnia całości. A jego smak zachwyca i uzależnia. To jedno z najlepszych ciast typu brownie jakie jadłam. Głęboko czekoladowe, słodkie dzięki naturalnej słodyczy dyni i daktyli, doskonale gładkie i wilgotne w środku. Taka magia roślinnej kuchni, która pozwala doskonały deser zamienić w wartościowy posiłek.

Brownie jest tak mocno czekoladowe, ponieważ zawiera zarówno czekoladę jak i kakao, a do tego pokryłam je jeszcze puszystą czekoladową polewą. Polewa jest prosta do przygotwania i delikatna jak mus czekoladowy.  Pisząc te słowa zatęskniłam za nim, może to będzie także moja kulinarna propozycja na rodzinne święta. Taka prosta do wykonania, kilku składnikowa ale genialna w smaku? Czasami prostota broni się po prostu sama, bez pięciu warst biszkopta i tłustego kremu ;)


Jeśli postaracie się bardziej niż  ja i ozdobicie ciasto, na przykład płatkami migdałów i poszatkowanymi pistacjami, jak inny dyniowy wypiek, czyli jagielnik pumpkin spice latte (LINK do przepisu), będzie pięknie prezentował się na świątecznym stole.

Zapraszam was na brownie, które jest:

potrójnie czekoladowe
delikatne i wilgotne
doskonale słodkie
pozbawione cukru i tłuszczu rafinowanego
o aksamitnej  konsystencji
pożywne
idealne na świąteczny stół 

Zapraszam!





MOCNO CZEKOLADOWE BROWNIE Z MUSEM Z DYNI

Kategoria przepisu: deser
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa (opcja)
Czas przygotowania: 30 minut + Czas pieczenia: 20 minut 
+Przygotowanie polewy: 5 min + trochę czekania + odrobina zmywania ;) 
Ilość: blaszka o średnicy 22 cm
Stopień trudności: średnio łatwe

SKŁADNIKI:

Składniki mokre:
3/4 szklanki pure z dyni (LINK do sposobu przygotowania)
1/2 szklanki mleka roślinnego (tutaj owsiane)
1 gorzka czekolada (100 G)
1/2 szklanki daktyli (80 g) zalana 1/4 szklanki gorącej wody
4 łyżki masła orzechowego lub oleju kokosowego
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Składniki suche:
1,5 szklanki (110 g mąki orkiszowej  (w wersji bezglutenowej można zastąpić owsianą)
1/3 szklanki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
Jeśli używacie czekolady o małej zawartości cukru, możecie dodać dodatkowo 1/4 szklanki ksylitolu lub cukru.

Polewa:
1 gorzka czekolada
1/2 szklanki mleka roślinnego

PRZYGOTOWANIE

Daktyle zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na min. 20 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

Do miski przesiewamy mąkę oraz kakao, dodajemy pozostałe suche składniki i mieszamy dokładnie.

W kielichu blendera lub misce umieszczamy mus z dyni, daktyle wraz z zalewą, mleko i miksujemy całość na gładką masę,

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. dodajemy masło orzechowe, dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałe mokre składniki, znów mieszamy.

Do mokrych składników dodajemy suche, mieszamy łyżką do całkowitego połączenia.

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22 cm lub do zwykłej formy wyłożonej pergaminem i pieczemy 20 minut. Wystawiamy na klatkę do ostygnięcia.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy mleko roślinne i dokładnie miszamy. Wciąż ciepłą rozprowadzamy na cieście. Zostawiamy do stężenia w temperaturze pokojowej na dwie godziny. Jeśli nie chcemy czekać tak długo ciasto kroimy i polewamy polewą bezpośrednio na talerzu.

Smacznego!



You Might Also Like

8 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że smakowało! (nie ma to jak błyskawiczne odpowiadanie na komentarze ;)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy jeszcze nie miałam okazji robić fit brownie ale z tego co wiem to podobno bardzo smacznie ono wychodzi. Jak dla mnie bardzo fajnym rozwiązaniem jest stosowanie przepisu od https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ gdyż wiem na własnej skórze jak mocno czekoladowe ciasto tedy wychodzi.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieczesz w termoobiegu czy góra-dól?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mąkę orkiszowa można zastąpić jaglana lub kokosowa?

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe ciasto, wspaniały blog! Agnieszko, nie zostawiaj nas! :( ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można zastąpić daktyle erytrolem?

    OdpowiedzUsuń