Tradycja
wykorzystania grzybów w polskiej kuchni jest długa. Generalnie zbieractwo jest
silnie zakorzenione w naszej kulturze, a grzybobranie to nie relikt PRL-owskich
wycieczek pracowniczych, ale tradycja sięgająca głęboko w historię Słowian.
Jest to na tyle silny zwyczaj, że wiele osób nie jedzących grzybów, nie
rezygnuje z chodzenia na grzyby.
Grzyby
duszone ze śmietaną to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. W domu ceniono je ze
względu na walory smakowe i zapachowe,
jednak odmawiano im ich wartości
odżywczej. Prawda o grzybach jest jednak zupełnie inna.
Współczesne
badania wykazały, że skład grzybów jest
niezwykle bogaty. Leśne grzyby są bardzo dobrym źródłem białka, błonnika, witamin, m.in. prowitaminy A,
B1, B2, D, PP, C, oraz wielu minerałów - żelaza, potasu, fosforu, wapnia, sodu.
W skład białek grzybów wchodzą prawie wszystkie aminokwasy, w tym także
egzogenne, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie i muszą być
dostarczane wraz z pożywieniem. W literaturze można spotkać się ze stwierdzeniem,
że grzyby to źródło łatwo przyswajalnych aminokwasów, jednak kwestią sporną
jest stopień w jakim białka z grzybów ulegają strawieniu.
W grzybach wykryto
również związki biologicznie czynne, które mogą pozytywnie wpływać na zdrowie
człowieka. Występujące w nich chitozany i polifenole wykazują działanie
immunostymulujące, przeciwcukrzycowe, przeciwbakteryjne.W składzie chemicznym boczniaka, borowika, pieczarki a także podgrzybka stwierdzono obecność betaglukanu, substancji która wykazuje silne właściwością przeciwmiażdżycowe, przeciwcukrzycowe, przeciwutleniające i immunostymulujące –zwiększa produkcje białych krwinek. Inne związki
występujące w grzybach, m.in. lowastatyna i eritadenina, przeciwdziała chorobom
sercowo-naczyniowym.
Spożywanie
grzybów jest niewskazane dla dzieci do 3 roku życia oraz osób mających problemy
z nerkami, wątrobą czy przewodem pokarmowym. W przypadku podgrzybków, które zostały
użyte w tym przepisie, zjedzenie surowych grzybów może skończyć się silnym
zatruciem.
Jednak osoby
zdrowe nie muszą ograniczać spożycia grzybów, jeśli tylko nie są surowe ;) Szczególnie,
że bez dodatku tłustej śmietany nie są one tak ciężkostrawne, jak tradycyjnie
przygotowane grzyby duszone. A zamiast śmietany dodaliśmy soku z cytryny, który
zapewnia delikatnym grzybom kwaśną przeciwwagę i urozmaica smak potrawy. Idealnym uzupełnieniem smaku grzybów są też smaki duszonej cebuli i czosnku. Także aromatyczny, świeży tymianek choć raczej nie obecny w klasycznej wersji, nadaje potrawie jeszcze ciekawszy smak i aromat.
Duszone
grzyby to jedna z najprostszych i najsmaczniejszych potraw z grzybów, a można przygotować
ją o każdej porze roku z grzybów zamrożonych.
Smakują
doskonale z ziemniakami lub po prostu z chlebem, my podaliśmy je z plackami
cukiniowo-ziemniaczanymi, stworzonymi w myśl zasady „czym chata bogata”,
więc przepisu dokładnego dziś nie podamy ;). Można podać je też z makaronem, najlepiej
razowym.
DUSZONE GRZYBY Z WARZYWAMI I SOKIEM Z CYTRYNY - PRZEPIS
SKŁADNIKI na dwie - 3 porcje
500 g świeżych
grzybów leśnych - u nas same podgrzybki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 małe marchewki
2 małe pietruszki
sok z ½ cytryny
3 liście laurowe
4 ziarna
ziela angielskiego
1 łyżka świeżego lub 1/2 suszonego tymianku
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Olej
rozgrzewamy na patelni lub w rondlu, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, liście
laurowe i ziele angielskie. Smażymy, aż cebula zeszkli się.
Marchewkę i
pietruszkę obieramy, kroimy na talarki, dodajemy do cebuli i smażymy 1-2
minuty.
Grzyby dokładnie myjemy, obieramy korzonki, kroimy w paski i wkładamy do rondla. Nie dodajemy wody - grzyby powinny dusić się w soku, który puszczą w trakcie podgrzewania.
Grzyby dusimy 35-40 minut na wolnym ogniu, ciągle mieszając i pilnując aby nie przywarły do dna.
Dodajemy sok
z cytryny, tymianek, oraz sól i pieprzu do smaku. Pieprzu nie żałujemy, sypiemy nawet łyżeczkę, tradycyjnie duszone grzyby powinny być dość pikantne ;) Dusimy jeszcze pięć minut.
Jeśli grzyby nie są wystarczająco gęste, możemy dodać 2 łyżki mąki pszennej rozrobionej w 1/4 szklanki zimnej wody, a następnie zaczekać, aż całość się
zagotuje i zgęstnieje.
INFORMACJE
Placki (9 sztuk) zostały
przygotowane z dwóch małych cukinii i 4 ziemniaków startych na tarce z grubymi
oczkami. Zostały doprowadzone mąką do dość gęstej konsystencji (około 2/4 szklanki
mąki pszennej typu 650), doprawione solą i pieprzem. Smażone były na patelni z 2
rozgrzanymi łyżkami oleju.
6 komentarze
Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńSuper smak, właściwie dość klasyczny mimo, że bez śmietany :) Polecamy :)
UsuńWyglądają super. Uwielbiam grzyby, więc przepis idealnie dla mnie. :)
OdpowiedzUsuńPolecamy :)
UsuńCudowny przepis! Ja własnie wróciłam z grzybobrania i szukam inspiracji! Uwielbiam lasy i spacery po nich, ale zawsze myślę o tym żeby idealnie zabezpieczyć się przed kleszczami bo bardzo boję się boreliozy. Już raz robiłam borelioza badania , na szczęście nie wyszły pozytywne!
OdpowiedzUsuńŚwietny wpis
OdpowiedzUsuń