Botwinka
Buraki
Kasza gryczana
Obiad
Soczewica
Kaszotto z botwinką i czarną soczewicą
06:51:00
Dlaczego kaszotto? Ponieważ w tym przepisie kasza przygotowywana jest
podobnie jak ryż w risotto. Na pierwszych etapach gotowania podsmażamy kaszę
razem z cebulą i czosnkiem, a potem gotujemy ją w intensywnym bulionie,
dzięki czemu kasza zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Skojarzenia z włoskim risotto są dość mocne, choć my ten sposobu przyrządzania kaszy przywieźliśmy wiele lat temu z Ukrainy, gdzie kasza gryczana ma wyjątkowo silną pozycje kulinarną.
Kolor i smak zapewnia daniu przede wszystkiemu botwina, czyli młode rośliny
buraka ćwikłowego, które zawierają dużo witamin, zwłaszcza A, C i B1 oraz mikroelementów - żelaza,wapnia, magnezu i sodu. Ze względu na znaczną zawartość żelaza burak, młody czy też starszy, jest wskazany dla osób narażonych na niedobór tego pierwiastka.
Młode rośliny buraka są szczególnie bogate w kwas foliowy, polecany
kobietom planującym ciążę i ciężarnych. Młode korzenie i
liście zawierają też dużo betalain, czerwonych i żółtych barwników, które maja
silne właściwości antyoksydacyjne i hepatoprotekcyjne.
Bogatym źródłem magnezu i kwasu foliowego jest także
czarna soczewica, która powinna być gotowana oddzielnie ze względu na to, że
barwi potrawy na ciemnoszary kolor. Czarną soczewicę moczy się i gotuje się dłużej niż inne soczewice,
jednak ziarna nie rozpadają się, a w środku są maślano miękkie. W przepisie można
ją zastąpić brązową soczewicą, do której jest najbardziej zbliżona, warto jednak zdobyć i ugotować dla delikatnego smaku i sprężystości fasoli,
Potrawę wzbogacił smakowo i udekorował groszek
cukrowy, który został po prostu ugotowany w osolonej wodzie, podany w strąkach i broni się po
prostu swoim słodkawym i świeżym smakiem. Jest doskonałym uzupełnieniem tego sycącego, już letniego a nie wiosennego posiłku.
KASZOTTO Z BOTWINKĄ I CZARNĄ SOCZEWICĄ - PRZEPIS
SKŁADNIKI - na dwie porcje
1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej
1/2 szklanki czarnej soczewicy
pęczek botwinki
5 cebulek dymek
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka oleju
1,5 szklanki bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
groszek cukrowy - według uznania, tutaj około 10 strąków
na porcję
PRZYGOTOWANIE
Soczewicę moczymy 3-4 godziny, odlewamy wodę, gotujemy w
nowej porcji wody 30-40 minut, aż stanie się w środku miękka.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kosteczkę
cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i ziele angielskie.
Dodajemy kaszę gryczaną i smażymy 3-4 minuty.
Odsuwamy kaszę na bok patelni, dodajemy pokrojone na talarki
korzenie botwinki, smażmy 5 minut.
Zalewamy całość bulionem, gotujemy około 15 minut, pilnując
aby kasza nie rozgotowała się. Po tym czasie dodajmy posiekane liście botwinki,
gotujemy 3-4 minuty pod przykryciem,
Dodajemy ugotowaną, ciepłą jeszcze soczewicę, solimy i
pieprzymy do smaku, mieszamy.
W międzyczasie groszek myjemy, odcinamy końcówki i odrywamy łyko. Wrzucamy
do wrzącej wody z 1/2 łyżeczką soli i gotujemy 3-4 minuty.
Kaszotto podajemy z ugotowanym groszkiem razem lub na udzielnych talerzach.
INFORMACJE
Poza sezonem na botwinkę danie można przyrządzić ze
szpinakiem.
4 komentarze
Pięknie wygląda. Jadłabym :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
OdpowiedzUsuńWyszlo przepyszne, dziekuje! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że smakowało :) Właśnie dostaliśmy pęczek botwinki prosto ze wsi i może będzie dziś na obiad powtórzymy kaszotto, ale tym razem z kaszą orkiszową i z bobem :)
Usuń