Kaszotto z botwinką i czarną soczewicą

Dlaczego kaszotto? Ponieważ w tym przepisie kasza przygotowywana jest podobnie jak ryż w risotto. Na pierwszych etapach gotowania podsmażam...

Dlaczego kaszotto? Ponieważ w tym przepisie kasza przygotowywana jest podobnie jak ryż w risotto. Na pierwszych etapach gotowania podsmażamy kaszę razem z cebulą i czosnkiem, a potem gotujemy ją w intensywnym bulionie, dzięki czemu kasza zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Skojarzenia z włoskim risotto są dość mocne, choć my ten sposobu przyrządzania kaszy przywieźliśmy wiele lat temu z Ukrainy, gdzie kasza gryczana ma wyjątkowo silną pozycje kulinarną.

Kolor i smak zapewnia daniu przede wszystkiemu botwina, czyli młode rośliny buraka ćwikłowego, które zawierają dużo witamin, zwłaszcza A, C i B1 oraz mikroelementów - żelaza,wapnia, magnezu i sodu. Ze względu na znaczną zawartość żelaza burak, młody czy też starszy, jest wskazany dla osób narażonych na niedobór tego pierwiastka. Młode rośliny buraka są szczególnie bogate w kwas foliowy, polecany kobietom planującym ciążę i ciężarnych. Młode korzenie i liście zawierają też dużo betalain, czerwonych i żółtych barwników, które maja silne właściwości antyoksydacyjne i hepatoprotekcyjne.

Bogatym źródłem magnezu i kwasu foliowego jest także czarna soczewica, która powinna być gotowana oddzielnie ze względu na to, że barwi potrawy na ciemnoszary kolor. Czarną soczewicę moczy się i gotuje się dłużej niż inne soczewice, jednak ziarna nie rozpadają się, a w środku są maślano miękkie. W przepisie można ją zastąpić brązową soczewicą, do której jest najbardziej zbliżona, warto jednak zdobyć i ugotować dla delikatnego smaku i sprężystości fasoli,  

Potrawę wzbogacił smakowo i udekorował groszek cukrowy, który został po prostu ugotowany w osolonej wodzie, podany w strąkach i broni się po prostu swoim słodkawym i świeżym smakiem. Jest doskonałym uzupełnieniem tego sycącego, już letniego a nie wiosennego posiłku.




KASZOTTO Z BOTWINKĄ I CZARNĄ SOCZEWICĄ - PRZEPIS

SKŁADNIKI - na dwie porcje

1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej
1/2 szklanki czarnej soczewicy
pęczek botwinki
5 cebulek dymek
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy 
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka oleju
1,5 szklanki bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
groszek cukrowy - według uznania, tutaj około 10 strąków na porcję

PRZYGOTOWANIE

Soczewicę moczymy 3-4 godziny, odlewamy wodę, gotujemy w nowej porcji wody 30-40 minut, aż stanie się w środku miękka.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. 

Dodajemy kaszę gryczaną i smażymy 3-4 minuty.

Odsuwamy kaszę na bok patelni, dodajemy pokrojone na talarki korzenie botwinki, smażmy 5 minut.

Zalewamy całość bulionem, gotujemy około 15 minut, pilnując aby kasza nie rozgotowała się. Po tym czasie dodajmy posiekane liście botwinki, gotujemy 3-4 minuty pod przykryciem,

Dodajemy ugotowaną, ciepłą jeszcze soczewicę, solimy i pieprzymy do smaku, mieszamy.

W międzyczasie groszek myjemy, odcinamy końcówki i odrywamy łyko. Wrzucamy do wrzącej wody z 1/2 łyżeczką soli i gotujemy 3-4 minuty.

Kaszotto podajemy z ugotowanym groszkiem razem lub na udzielnych talerzach.

INFORMACJE

Poza sezonem na botwinkę danie można przyrządzić ze szpinakiem.

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Pięknie wygląda. Jadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszlo przepyszne, dziekuje! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że smakowało :) Właśnie dostaliśmy pęczek botwinki prosto ze wsi i może będzie dziś na obiad powtórzymy kaszotto, ale tym razem z kaszą orkiszową i z bobem :)

      Usuń