Daktyle
Deser
Na święta
Słodycze
Święta
DAKTYLE W CZEKOLADZIE NADZIEWANE PIERNIKOWYM MASŁEM ORZECHOWYM
03:43:00
Oto przepis na nadziewane, który wygrywa po względem smaku i wartości odżywczych z wszystkimi komercyjnymi wyrobami typu czekoladki czy pralinki. Ja nie jestem w stanie wyobrazić sobie świat bez słodkich pralinek, a Wy? Teraz nie wyobrażam sobie świąt bez tych genialnych w smaku daktyli w czekoladzie.
Przepis na daktyle jest bardzo świąteczny (ach te przyprawy), zdrowy (daktyle i masło orzechowe to potężna dawka substancji odżywczych, a pozbawiony cukru rafinowanego czy oleju palmowego), słodki (zastąpi z powodzeniem gotowe pralinki czy czekoladki), prosty (wyknanie obejmuje kilka zaledwie kroków).
Czasu do świąt już mało, zaczynami więc intensywne przygotowania.
(tutaj daktyle w miseczce od projectorium,pl)
DAKTYLE W CZEKOLADZIE NADZIEWANE PIERNIKOWYM MASŁEM ORZECHOWYM - PRZEPIS
Kategoria przepisu: słodycze, bez pieczenia
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa
Czas przygotowania: 10 minut Czas oczekiwania:2 godziny
Ilość porcji: 12 sztul
Ilość porcji: 12 sztul
SKŁADNIKI
- 12 świeżych daktyli - u nas odmiana
- 1/2 szklanki masła orzechowe
- 1 łyżka cynamony
- 1/8 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 1/8 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/8 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- (lub zamiast przypraw 2 łyżeczki gotowej przyprawy do pierników)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
W misce lub innym naczyniu umieszczamy masło orzechowe, dodajemy przyprawy, dobrze mieszamy.
Daktyle pozbawiamy pestek, nadziewamy masłem orzechowym.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w rozpuszczonej zanurzamy daktyle, tak aby oblać cała ich powierzchnie.
Daktyle w czekoladzie odkładamy na kratkę do studzenia ciasta lub na talerz, odstawiamy na 2-3 godziny aż czekolada stężeje.
Zanim czekolada zastygnie daktyle możemy posypać poszatkowanymi orzechami.
Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku lub mrozimy.
NOTATKI
Daktyle można zamrozić, po rozmrożeniu czekolada staje się jednak matowa. Dlatego daktyle w miseczce (oczywiście od projectorium,pl :) zostały polane po rozmrożeniu czekoladą i posypane orzechami, co poprawiło znacznie ich estetykę.
Można nadziewać także daktyle suszone, wart to zrobić jednak dzień wcześniej i zostawić w lodówce, po to aby zmiękły.
(daktyle przed zamrożeniem)
(i przekrój poprzeczny ;)
0 komentarze