DAKTYLE W CZEKOLADZIE NADZIEWANE PIERNIKOWYM MASŁEM ORZECHOWYM

Oto przepis na nadziewane, który wygrywa po względem smaku i wartości odżywczych z wszystkimi komercyjnymi wyrobami typu czekoladki czy pral...

Oto przepis na nadziewane, który wygrywa po względem smaku i wartości odżywczych z wszystkimi komercyjnymi wyrobami typu czekoladki czy pralinki. Ja nie jestem w stanie wyobrazić sobie świat bez słodkich pralinek, a Wy? Teraz nie wyobrażam sobie świąt bez tych genialnych w smaku daktyli w czekoladzie.

Przepis na daktyle jest bardzo świąteczny (ach te przyprawy), zdrowy (daktyle i masło orzechowe to potężna dawka substancji odżywczych, a pozbawiony cukru rafinowanego czy oleju palmowego), słodki (zastąpi z powodzeniem gotowe pralinki czy czekoladki), prosty (wyknanie obejmuje kilka zaledwie kroków). 

Czasu do świąt już mało, zaczynami więc intensywne przygotowania.

(tutaj daktyle w miseczce od projectorium,pl)


DAKTYLE W CZEKOLADZIE NADZIEWANE PIERNIKOWYM MASŁEM ORZECHOWYM - PRZEPIS

Kategoria przepisu: słodycze, bez pieczenia 
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa
Czas przygotowania: 10 minut Czas oczekiwania:2 godziny
Ilość porcji: 12 sztul


SKŁADNIKI 
  • 12  świeżych daktyli  - u nas odmiana 
  • 1/2 szklanki masła orzechowe
  • 1 łyżka cynamony
  • 1/8 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/8 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 1/8 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/8 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • (lub zamiast przypraw 2 łyżeczki gotowej przyprawy do pierników)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
PRZYGOTOWANIE

W misce lub innym naczyniu umieszczamy masło orzechowe, dodajemy przyprawy, dobrze mieszamy.

Daktyle pozbawiamy pestek, nadziewamy masłem orzechowym.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, w rozpuszczonej zanurzamy daktyle, tak aby oblać cała ich powierzchnie. 

Daktyle w czekoladzie odkładamy na kratkę do studzenia ciasta lub na talerz, odstawiamy na 2-3 godziny aż czekolada stężeje.

Zanim czekolada zastygnie daktyle możemy posypać poszatkowanymi orzechami.

Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku lub mrozimy.

Smacznego :)

NOTATKI

Daktyle można zamrozić, po rozmrożeniu czekolada staje się jednak matowa. Dlatego daktyle w miseczce (oczywiście od projectorium,pl :) zostały polane po rozmrożeniu czekoladą i posypane orzechami, co poprawiło znacznie ich estetykę.

Można nadziewać także daktyle suszone, wart to zrobić jednak dzień wcześniej i zostawić w lodówce, po to  aby zmiękły.

(daktyle przed zamrożeniem)


(i przekrój poprzeczny ;)

You Might Also Like

0 komentarze