CZEKOLADOWY MAZUREK Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI,RUMEM I MALINAMI
07:56:00
Po wytrawnym przepisie na pastę bezjajeczną pora na kolejną wielkanocną propozycję. Tym razem na stronie pojawia się przepis na generalnie słodki mazurek, który swój wyjątkowy smak zawdzięcza lekko słonemu spodowi z orzechów oraz delikatnie słodkiej czekoladowej masie, która została doprawiona masłem migdałowym i rumem. To przepis na ciasto, które tak jak wiele słodkości na blogu, nie jest bardzo słodkie, ale nie pozostawia niedosytu dzięki dodatkowym nutom smakowym. Jeśli nie chcecie alkoholu możecie użyć po prostu aromatu rumowego. Smak wyroby jest doskonały choć nie wiem, czy odpowiada inspiracji - migdałowo-rumowej tarcie z cukierni Lukkulus, którą kiedyś widziałam w ich ofercie, a której nie próbowałam. Dieta roślinna wymaga wyrzeczeń, choć nie zawsze. Próbując naszego smakowitego mazurka nie czułam się zupełnie pokrzywdzona.
Sama masa zawdzięcza swoją gęstość i aksamitną konsystencję mleku koksowemu. Do tego przepisu musicie użyć mleka o dużej zawartości ekstraktu kokosowego, które po włożeniu do lodówki rozdzieli się na wodę i tłuszcz kokosowy. Niestety nie zawsze zawartość kokosa a takim mleczku nie jest tożsama z zawartością tłuszczu, ale uzyskanie gęstej śmietanki, jest niezbędne do otrzymania masy mazurka o odpowiedniej gęstości. Druga sprawa to emulgatory dodawane do tego typu produktów - dodane do mleczka powodują, że nie rozwarstwia się i nie uzyskamy gęstej części oddzielanej od wody. Ja ostatnio kupuję dość drogie mleko firmy Aroy-D, bez emulgatorów, zagęszczaczy i konserwantów, ale praktycznie jedynie na dnie zostaje odrobinę wody, a prawie cała puszka to gęsty ekstrakt.
Odświeżającym i dodającym lekkości mazurkowi elementem są maliny, choć to teraz owoce nie sezonowe i znów dość drogie. Moim zdaniem do tego mazurka pasują najlepiej, ale możecie zastąpić je także mrożonymi czarnymi jagodami lub jagodą amerykańską. Także te mrożone można wykorzystać w tym przepisie, jednak po rozmrożeniu nie będą tak ozdobne. My zamroziliśmy mazurek po sesji i nie wiem w jakim stanie dotrwają maliny do świąt, ale na pewno nie będą tak zachęcające jak na zdjęciach.
dwie garście malin
5 komentarze
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWiem, że w sumie odmieni to smak, ale chciałabym wykorzystać te składniki, które mam akurat w domu - czy mogę zmielone migdały zastąpić mąką arachidową?
OdpowiedzUsuńMyślę, że smak będzie też bardzo dobry z mąką arachidową zamiast mielonych migdałów :)
UsuńZrobiłam tak jak napisałam wyżej i wyszedł przepyszny! Zniknął w mgnieniu oka :D Bardzo dziękuję za ten przepis :)
UsuńCieszę się niezmiernie, że przepis przydał się i mazurek smakował !
Usuń