Deser
Desery
Jagielnik
Karmel
Święta
WANILIOWY JAGIELNIK NA SPODZIE Z CIASTECZEK OWSIANYCH I Z POLEWĄ KARMELOWĄ
13:36:00
Dziś na blogu pojawia się ostatni przepis przed świętami,
choć my nie kończymy naszych roślinnych przygotowań – wiele dań powstanie
dopiero jutro wieczorem lub nawet w niedzielę rano, ponieważ najlepiej smakują
na świeżo. Być może podzielimy się z wami naszymi smakowitymi przekąskami, daniami
głównymi i słodyczami, jeśli tylko starczy czasu na małą sesję fotograficzną.
Ciasto z dzisiejszego przepisu też warto przygotować niedługo przed podaniem - smakuje najlepiej kilka godzin po upieczeniu lub
następnego dnia. To zresztą klasyka wypieków last minute, czyli
waniliowy sernik na ciasteczkowym spodzie z karmelowa polewą, występujący także
wersji z polewą czekoladową.
(Jagielnik podaliśmy na paterze od projectorium.pl :)
(Jagielnik podaliśmy na paterze od projectorium.pl :)
Wydaje mi się, że wiele osób zna ten typ wypieków –
szybkie, proste, choć smakowite i cudownie domowe. Nasz właśnie taki jest –
bardzo słodki, mocno waniliowy i prosty w przygotowaniu. Niby klasyka wypieków ,
ale ciasteczka to ciasteczka owsiane o obniżonej zawartości cukru, sernik to
bezsernik, a właściwie jagielnik, a polewa powstała z suszonych daktyli. Jeśli
tylko zastąpimy użyty w przepisie cukier ksylitolem lub erytrolem, dostaniemy
bezgrzeszną, świąteczną rozpustę. Nie jest to przepis wysublimowany, ale dla
wielu będzie to comfort food, czyli smak kojarzący się dzieciństwem i prostą
kuchnia mamy czy babci - prostą, ale i pyszną.
Oprócz tego jagielnika, na blogu pojawiło się kilka przepisów nawiązujących w smaku i w formie do sernika opartego na nabiale:
- O podobnej genezie, prosty i klasyczny, bezsernik, lecz z nerkowców i na zimno.
- Na blogu znajdziecie także wyjątkowych, różano-chałwowy jagielnik, który będzie być może bardziej elegancką propozycją na świąteczny stół.
- I cudownie smakowity tofurnik pumpkin spice latte - jeśli macie w lodówce zamrożony mus z dyni, to idealny sposób na wykorzystanie jesiennych zapasów.
Zapraszamy na wszystkie roślinne wypieki (i nie tylko
wypieki), choć nie pojawiło się ich w sumie do tej pory aż tak dużo biorąc pod uwagę to jak często je pieczemy – bez
wątpienia musimy nadrobić te słodkie zaległości w najbliższym czasie.
A tym, którzy
obchodzą Święta Wielkiejnocy życzymy spokojnych, smakowitych i rodzinnych
Świąt, a tym którzy po prostu odpoczywają wielu miłych i ciepłych chwil J
WANILIOWY JAGIELNIK NA SPODZIE Z CIASTECZEK OWSIANYCH I Z POLEWĄ KARMELOWĄ
Kategoria przepisu: deser
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa
Czas przygotowania: 35 minut Czas pieczenia: 50-60 minut
Ilość: blacha o średnicy 20 cm
SKŁADNIKI
Spód:
150 g czekoladowych ciasteczek owsianych o niskiej
zawartości cukru
100 g ciasteczek owsianych o niskiej zawartości cukru lub 100 g (1 szklanka) mielonych płatków
owsianych
30 ml (2 łyżki mleka roślinnego
30 g (2 czubate łyżki) oleju kokosowego
Ciasto:
250 g (1 kubek) kaszy jaglanej
600 ml (2 kubki) mleka sojowego lub innego
roślinnego
5-8 daktyli (użyłam słodkiego mleka waniliowego więc dodałam
tylko 5 daktyli)
Mleko kokosowe z dużą ilością ekstraktu z kokosa (stała
część otrzymana po wstawieniu do lodówki na kilka godzin)
½ szklanki brązowego cukru lub ksylitolu
4 łyżki maki ziemniaczanej lub skrobi
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
Karmel:
1 szklanka daktyli
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka masła orzechowego, migdałowego lub pasty tahini
PRZYGOTOWANIE
Ciastka kruszymy dokładnie i wraz z pozostałymi składnikami
umieszczamy w misce. Wszystkie składniki na spód zagniatamy, aż uzyskamy
jednolite ciasto. Tortownicę wykładamy papierem do
pieczenia, spód wyklejamy ciastem. Wkładamy na min. 15 minut do
zamrażalki.
Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni Celsjusza, a następnie spód pieczemy 10 minut.
Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni Celsjusza, a następnie spód pieczemy 10 minut.
Kasze jaglaną zalewamy gorącą wodą, aby pozbyć się goryczki,
odsączamy na sitku, przenosimy do garnka i zalewamy mlekiem. Gotujemy na wolnym
ogniu, często mieszając, aż kasza zmięknie, a mleko wchłonie się (około 25
minut).
Do lekko przestudzonej kaszy dodajemy stałą część mleka
kokosowego, cukier, roztopiony olej kokosowy i blendujemy na gładką masę. Pod
koniec miksowania dodajemy sok z cytryny, tahini, kardamon, wodę różaną,
ekstrakt z wanilii i sól. Bardzo gładką masę wlewamy do formy na zapieczony
spód.
Pieczemy 50 - 60 minut w 180 stopni. Piekłam 40 minut bez
termoobiegu i 20 z termoobiegiem. Zostawiamy w piekarniku na 20 min
przy otwartych drzwiczkach, a potem studzimy na kratce do studzenia ciast.
W wysokim naczyniu lub kielichu blendera umieszczamy
odsączone z wody daktyle (wodę możemy zostawić jako słodki syrop np. do
posłodzenia kawy). Dodajemy olej kokosowy i masło orzechowe, miksujemy na
gładką masę. Wykładamy na przestudzone ciasto i rozprowadzamy równomiernie.
Smacznego :)
NOTATKI
Doskonale sprawdzi się też polewa czekoladowa – w kąpieli
wodnej rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady, dodajemy dwie łyżki oleju
kokosowego lub masła orzechowego, 2 łyżki mleka roślinnego, mieszamy i wylewamy
na wierzch ostudzonego jagielnika. Odstawiamy na dwie godziny do zestalenia.
3 komentarze
super przepis! jagielnik wygląda obłędnie, aż ślinka cieknie na sam widok :)
OdpowiedzUsuńWesołych!
Dzięki ! Wesołych :)
UsuńHalo halo, jaką ilość mleka kokosowego potrzebujemy (tylko stała część?)? Też nie wiem jakie powinny być ilości tahiny i wody różanej : ( Pomożesz z proporcjami? : )
OdpowiedzUsuń