WANILIOWY JAGIELNIK NA SPODZIE Z CIASTECZEK OWSIANYCH I Z POLEWĄ KARMELOWĄ

Dziś na blogu pojawia się ostatni przepis przed świętami, choć my nie kończymy naszych roślinnych przygotowań – wiele dań powstanie dopiero...

Dziś na blogu pojawia się ostatni przepis przed świętami, choć my nie kończymy naszych roślinnych przygotowań – wiele dań powstanie dopiero jutro wieczorem lub nawet w niedzielę rano, ponieważ najlepiej smakują na świeżo. Być może podzielimy się z wami naszymi smakowitymi przekąskami, daniami głównymi i słodyczami, jeśli tylko starczy czasu na małą sesję fotograficzną.

Ciasto z dzisiejszego przepisu też warto przygotować niedługo przed podaniem - smakuje najlepiej kilka godzin po upieczeniu lub następnego dnia. To zresztą klasyka wypieków last minute, czyli waniliowy sernik na ciasteczkowym spodzie z karmelowa polewą, występujący także wersji z polewą czekoladową.

(Jagielnik podaliśmy na paterze od projectorium.pl :)



Wydaje mi się, że wiele osób zna ten typ wypieków – szybkie, proste, choć smakowite i cudownie domowe. Nasz właśnie taki jest – bardzo słodki, mocno waniliowy i prosty w przygotowaniu. Niby klasyka wypieków , ale ciasteczka to ciasteczka owsiane o obniżonej zawartości cukru, sernik to bezsernik, a właściwie jagielnik, a polewa powstała z suszonych daktyli. Jeśli tylko zastąpimy użyty w przepisie cukier ksylitolem lub erytrolem, dostaniemy bezgrzeszną, świąteczną rozpustę. Nie jest to przepis wysublimowany, ale dla wielu będzie to comfort food, czyli smak kojarzący się dzieciństwem i prostą kuchnia mamy czy babci - prostą, ale i pyszną.

Oprócz tego jagielnika, na blogu pojawiło się kilka przepisów nawiązujących w smaku i w formie do sernika opartego na nabiale:
Zapraszamy na wszystkie roślinne wypieki (i nie tylko wypieki), choć nie pojawiło się ich w sumie do tej pory aż tak dużo biorąc pod uwagę to jak często je pieczemy – bez wątpienia musimy nadrobić te słodkie zaległości w najbliższym czasie.

A tym, którzy obchodzą Święta Wielkiejnocy życzymy spokojnych, smakowitych i rodzinnych Świąt, a tym którzy po prostu odpoczywają wielu miłych i ciepłych chwil J


WANILIOWY JAGIELNIK NA SPODZIE Z CIASTECZEK OWSIANYCH I Z POLEWĄ KARMELOWĄ

Kategoria przepisu: deser
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa
Czas przygotowania: 35 minut Czas pieczenia: 50-60 minut
Ilość: blacha o średnicy 20 cm


SKŁADNIKI 
Spód:

150 g czekoladowych ciasteczek owsianych o niskiej zawartości cukru
100 g ciasteczek owsianych o niskiej zawartości cukru  lub 100 g (1 szklanka) mielonych płatków owsianych
30 ml (2 łyżki mleka roślinnego
30 g (2 czubate łyżki) oleju kokosowego

Ciasto:

250 g (1 kubek) kaszy jaglanej
600 ml (2 kubki) mleka sojowego lub innego roślinnego
5-8 daktyli (użyłam słodkiego mleka waniliowego więc dodałam tylko 5 daktyli)
Mleko kokosowe z dużą ilością ekstraktu z kokosa (stała część otrzymana po wstawieniu do lodówki na kilka godzin)
½ szklanki brązowego cukru lub ksylitolu
4 łyżki maki ziemniaczanej lub skrobi 
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
szczypta soli

Karmel:
1 szklanka daktyli
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka masła orzechowego, migdałowego lub pasty tahini

PRZYGOTOWANIE

Ciastka kruszymy dokładnie i wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w misce. Wszystkie składniki na spód zagniatamy, aż uzyskamy jednolite ciasto. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, spód wyklejamy ciastem. Wkładamy na min. 15 minut do zamrażalki.

Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni Celsjusza, a następnie spód pieczemy 10 minut.

Kasze jaglaną zalewamy gorącą wodą, aby pozbyć się goryczki, odsączamy na sitku, przenosimy do garnka i zalewamy mlekiem. Gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając, aż kasza zmięknie, a mleko wchłonie się (około 25 minut).

Do lekko przestudzonej kaszy dodajemy stałą część mleka kokosowego, cukier, roztopiony olej kokosowy i blendujemy na gładką masę. Pod koniec miksowania dodajemy sok z cytryny, tahini, kardamon, wodę różaną, ekstrakt z wanilii i sól. Bardzo gładką masę wlewamy do formy na zapieczony spód.

Pieczemy 50 - 60 minut w 180 stopni. Piekłam 40 minut bez termoobiegu i 20 z termoobiegiem. Zostawiamy w piekarniku na 20 min przy otwartych drzwiczkach, a potem studzimy na kratce do studzenia ciast.

W wysokim naczyniu lub kielichu blendera umieszczamy odsączone z wody daktyle (wodę możemy zostawić jako słodki syrop np. do posłodzenia kawy). Dodajemy olej kokosowy i masło orzechowe, miksujemy na gładką masę. Wykładamy na przestudzone ciasto i rozprowadzamy równomiernie.

Smacznego :)

NOTATKI


Doskonale sprawdzi się też polewa czekoladowa – w kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady, dodajemy dwie łyżki oleju kokosowego lub masła orzechowego, 2 łyżki mleka roślinnego, mieszamy i wylewamy na wierzch ostudzonego jagielnika. Odstawiamy na dwie godziny do zestalenia.


You Might Also Like

3 komentarze

  1. super przepis! jagielnik wygląda obłędnie, aż ślinka cieknie na sam widok :)
    Wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  2. Halo halo, jaką ilość mleka kokosowego potrzebujemy (tylko stała część?)? Też nie wiem jakie powinny być ilości tahiny i wody różanej : ( Pomożesz z proporcjami? : )

    OdpowiedzUsuń