Na kanapki
Na śniadanie
Nasiona
Wegański nabiał
DOJRZEWAJĄCY SEREK Z NASION Z CZARNUSZKĄ, CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM I SUSZONYMI POMIDORAMI
04:58:00
Kiszonki i żywność fermentowana ma zbawienny wpływ na mikroflorę naszych
jelit, a utrzymanie jej dobrostanu ma znaczenie nie tylko dla przewodu
pokarmowego, ale całego naszego ciała, w tym psychiki. Jak dowiedziono dobre
bakterie w naszych jelitach stymulują produkcję serotoniny, hormonu szczęścia.
Tak więc szczęśliwe jelita, to szczęśliwi my ;) Troszkę więcej napisałam o tym
w oddzielnym wpisie o kiszonkach i bakteriach kwasu mlekowego - tu
jest link do artykuliku.
A co oprócz kiszonek przywrócić dobrostan naszych jelit, tak często
nadwyrężony przez nieodpowiednią dietę i spożywanie produktów
wysokporzetworzonych? Oczywiście pozostała żywność fermentowana, w tym nabiał
taki jak jogurty czy dojrzewające sery. Jogurty i sery wcale nie musza być z
mleka krowiego, dojrzewający ser można przygotować także z nasion, jest tam
wystarczająco dużo cukrów, aby bakterie kwasu mlekowego, te same które żyją w
naszych jelitach, rozmnożyły i wytworzyły przyjemny kwasek.
Pierwszy raz zetknęłam się z fermentowanym serkiem w książce Sarah
Britton "My New Roots". Tam był podany przepis na serek z nerkowców.
I jest on rzeczywiście najsmaczniejszą i najdelikatniejszą wersją roślinnego
serka. Świetny jest także ten z migdałów, myślę ze także inne orzechy
sprawdziłyby się dobrze. Tak jak wegański
twarożek, który zagościł na naszym blog kilka miesięcy temu, może być
świetny w różnych wersjach. Ten z nasion słonecznika jest najbardziej
charakterystyczny, ostry i smakowity. Doskonale sprawdzi się na kanapkach z
większą porcją warzyw lub w sałatce. Jest dość zwarty i dobrze się kroi – można
kłaść go w plastrach lub rozsmarowywać na kanapce.
Można doprawić go dowolnie, my zaostrzyliśmy
jeszcze jego smak czarnuszką, suszonymi pomidora i czosnkiem niedźwiedzim. Suszone
pomidory możecie zastąpić zmielonymi z olejowej zalewy a suszony czosnek
świeży. Dla efektu smakowego i wizualnego obtoczyliśmy serek w przyprawach. Wygląda
wspaniale, czyż nie ;)
A skąd wziąć bakterie? Najprościej użyć wody z kiszonych
ogórków, dodatkowo doprawimy nasz serek delikatnym posmakiem chrzanu, czosnku i
Można także zakupić probiotyk w aptece (najlepiej w kroplach dla dzieci) i
dodać 1 łyżeczkę specyfiku. Dostępne są też komercyjne szczepy do serów czy jogurtów
(także do sojowych) i także je możecie użyć w ilościach podanych przez producenta
– np. jeśli bakterie do jogurtu są na jeden litr mleka dodajecie ¼ porcji.
Możecie też dodać łyżkę gotowego jogurtu sojowego (lub innego roślinnego) z żywimy
kulturami bakterii.
Przepis jest prosty, sama praca nad serkiem nie wymaga dużo czasu, a składniki ogólnie dostępne. Jest też zaproszeniem do eksperymentów z różnymi przyprawami. Zapraszamy na zdrową i smakowitą opcję do bezmlecznego śniadania:
DOJRZEWAJĄCY SEREK Z NASION Z CZARNUSZKĄ, CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM I SUSZONYMI POMIDORAMI
Kategoria przepisu: serek na kanapki
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa
Czas przygotowania: 15 minut Czas oczekiwania: 5 godzin + 12-24 godziny + 4 godziy ;)
Trudność wykonania: łatwe
Ilość: 1 serek
Ilość: 1 serek
SKŁADNIKI
2 szklanki nasion słonecznika, orzechów nerkowca lub
migdałów
1 szklanka wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka czarnuszki
1 szklanka wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka czarnuszki
2 łyżeczki rozdrobionych suszonych pomidorów (+więcej do
przybrania)
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki soku z kiszonych ogórków lub łyżeczka probiotyku
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki soku z kiszonych ogórków lub łyżeczka probiotyku
PRZYGOTOWANIE
Nasiona zalewamy nadmiarem wody, moczymy co najmniej 5 godzin, odsączamy i płuczemy
Umieszczamy w malakserze, dodajemy wodę i miksujemy na masę
o pożądanej gładkości – preferowana to bardzo gładka.
Masę przekładami do wyparzonego naczynia (np. szklanej
miseczki), dodajemy sok z kiszonych ogórków lub probiotyk, sok z cytryny oraz przyprawy.
Dokładnie mieszamy.
Przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce np. przy
kuchni lub kaloryferze. Zostawiamy na 12-24 godziny – w zależności od
temperatury będzie dojrzewał w różnym czasie.
Próbujemy – gotowy ser jest kwaśny i wyrazisty.
Miskę lub inny pojemnik wykładamy gazą lub płótnem, wykładamy
do niego ser i dociskamy.
Wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Wyjmujemy z formy i obtaczamy w ziołach.
Smacznego :)
Smacznego :)
NOTATKI
Trwałość serka to 3-4 dni.
2 komentarze
Coś wspaniałego, taki ser jest najlepszy. Jakie piękne zdjęcia. Przepis wspaniały. Pozdrawiam i czekamy na więcej!
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie za miłe słowa ! Pozdrawiam !
Usuń