Jarmuż
jest jednym z najzdrowszych i najbardziej pożywnych pokarmów. Jest niezwykle bogaty w
β-karoten (jedna szklanka to 206% dziennego zalecanego spożycia witaminy A), witaminę
K (684% RDA), C (134% RDA) i witaminy z grupy B. Jarmuż jest również bardzo
dobrym źródłem wapnia, magnezu, potasu, żelaza i kwasu foliowego. Szklanka
jarmuży to w sumie 33 kalorii, 6 g węglowodanów (w tym dużo błonnika) i 3 g
białka. Jarmuż zawiera bardzo małą ilość tłuszczów, ale znaczna ich część to kwas omega-3 - alfa-linolenowy (ALA).
Jest bogaty w przeciwutleniacze, które przeciwdziałają negatywnym skutkom działania wolnych rodników i spowalniają procesy starzenia się naszych komórek. Karoten, luteina i zeaksantyna chronią oczy zmniejszając ryzyko zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. Zawarte w nim flawonoidy i polifenole, oprócz właściwości antyoksydacyjnych,
mają działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwdepresyjne. Tak
jak inne warzywa kapustne jarmuż zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości
przeciwnowotworowe. Zawiera także indolo-3-karbinol (jest to aglikon glukozynolanu
glukobrassycyny), kolejną substancję, która może mieć znaczenie w prewencji
nowotworów.
Ze
względu na bardzo niską zawartość kalorii, jarmuż jest jednym z pokarmów o
największej gęstości odżywczej, a jedzenie jarmużu jest świetnym sposobem na zwiększenie całkowitej zawartość składników odżywczych w diecie. Porcja
chipsów z jarmużu ma więc niesamowite właściwość zdrowotne, nawet jeśli cześć związków
ulegnie rozkładowi w tracie pieczenia, a kaloryczność zostanie zwiększona przez
dodatek oleju i orzechów. Co więcej, niektóre badania naukowe pokazują, że działanie
wysoką temperaturą na flawonoidy i związki fenolowe powoduje ich rozpad do
substancji o jeszcze silniejszym działaniu przeciwrodnikowym; być może i pieczone
chipsy zyskują w takcie obróbki termicznej jeszcze większe właściwości antyoksydacyjne.
3 szklanki rozdrobnionego jarmużu
1/3 szklanki orzechów nerkowca
2 łyżki płatków drożdżowych
3 łyżki oleju
1 duży ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE
1. Piekarnik nagrzewamy do 180oC.
2. Liście jarmużu myjemy, dokładnie suszymy (jeśli liście będą mokre będzie je trudniej obtoczyć w tłustym "serze"), dzielimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w dużej misce. Użyłam fabrycznie rozdrobionego jarmużu z paczki, dlatego chipsy wyszły malutkie.
3. W misce przygotowujemy ser wegański: umieszczamy w niej orzechy, płatki drożdżowe, czosnek i blendujemy, według uznania, na gładką lub jeszcze grudkowatą masę. Można też zmielić orzechy np. w młynku do kawy i wymieszać z pozostałymi składnikami.
4. Do miski z jarmużem przenosimy ser i mieszamy dokładnie.
5. Obtoczone serem liście układamy liście dość luźno na blaszce wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Pieczemy około dziesięciu minut, aż jarmuż będzie chrupiący a ser zarumieni się.
INFORMACJE
Chipsy są pyszne, niezwykle podobne do pierwowzoru, myślę że jest to porcja dla jednej osoby :)
0 komentarze