W tym roku na blogu pojawiło się dość mało świątecznych przepisów (jak na razie barszcz czerwony na zakwasie i daktylowe pralinki). Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby wykorzystać przepisy, które już pojawiły się jakiś czas temu na blogu, a są na tyle wyjątkowe, że wzbogacą nasz świąteczny stół.
A oto kilka naszych wytrawnych lub słodkich świątecznych propozycji - wystarczy kliknąć tytuł przepisu albo zdjęcie, aby przejść do przepisu.
Ładnie podana sałatka beztuńczykowa będzie idealną przystawką na świątecznym stole zastępującą oczywiście ryby. Połączenie rybnego smaku nori, delikatnego, orzechowego smaku zmiksowanych warzyw i ciecierzycy z kwaśnym smakiem kaparów oraz ostrzejszym smakiem poszatkowanej cebulki dymki i selera naciowego jest idealne i powinno odpowiadać nawet tym, którzy nie lubią smaku ryby.
Słodką propozycja idealną na święta jest jagielnik chałwowo-różany, który swój unikalny smak zawdzięcza połączeniu kilku orientalnych nut smakowych i zapachowych: pasty tahini, kardamonu i wody różanej. Również bez dodatku wody różanej byłby ciastem o wyjątkowym chałwowym smaku smaku, jednak ten aromatyczny ekstrakt z płatków róży zapewnia mu lekkość i wyróżnia z całej masy tego typu wypieków.
Mocno sezamowe trufle doskonale zastąpią komercyjne pralinki. Nie ma lepszego sposobu na świętowanie, niż pełne smaku i
składników odżywczych słodycze. Trufle chałwowe z kakao, oblane gorzką
czekoladą są wyszukane w smaku, a jednocześnie łatwe w wykonaniu.
(na paterze od projectorium,pl)
A może znajdziecie na blogu coś co będzie pasowała do świątecznego menu?
Jutro zapraszamy na jeszcze jeden, przedświąteczny i prosty przepis.
0 komentarze