Buraki
Dodatki
Przetworyp
ZAKWAS Z BURAKÓW - DO PICIA I DO BARSZCZU
02:42:00
Naprawdę zbliżają się Święta, to już kwestia marketingu, ale realnie krótkiego czas na świąteczne przygotowania. Czas zabawić się w dobrą gospodynię lub gospodarza i zacząć pracę w kuchni. To na przykład już prawie ostatni moment, żeby nastawić zakwas buraczany.
Oficjalnie zaczynamy więc przygotowania do świąt. W tym roku będą to święta dość tradycyjne, związane ze wspomnieniami z dzieciństwa czy aktualnymi tradycjami w naszych domach. Oczywiscie (prawie wszystko w kontekście roślin i ich aktywności prozdrowotnych, ponieważ profil bloga zobowiązuje ;)
Dlaczego warto przygotować zakwas? Użycie zakwasu w barszczy to ciekawy sposób na wzbogacenie smaku barszczy bez użycia octu czy soku z cytryny. Zakwas jest niezwykle zdrowy, zawiera dużo witamin, minerałów i aktywnych metabolitów (między innymi prozdrowotnych betalin) z buraka, a dodatkowo ma właściwości probiotyczne, dzięki którym chroni nas przed infekcjami i wspomaga funkcjonowanie naszego układu trawiennego.
Oficjalnie zaczynamy więc przygotowania do świąt. W tym roku będą to święta dość tradycyjne, związane ze wspomnieniami z dzieciństwa czy aktualnymi tradycjami w naszych domach. Oczywiscie (prawie wszystko w kontekście roślin i ich aktywności prozdrowotnych, ponieważ profil bloga zobowiązuje ;)
Dlaczego warto przygotować zakwas? Użycie zakwasu w barszczy to ciekawy sposób na wzbogacenie smaku barszczy bez użycia octu czy soku z cytryny. Zakwas jest niezwykle zdrowy, zawiera dużo witamin, minerałów i aktywnych metabolitów (między innymi prozdrowotnych betalin) z buraka, a dodatkowo ma właściwości probiotyczne, dzięki którym chroni nas przed infekcjami i wspomaga funkcjonowanie naszego układu trawiennego.
(nastawianie zakwasu)
(tutaj na pięknej miseczce od projectorium.pl, która uszczęśliwia nas na zupełnie innym, estetycznym poziomie)
ZAKWAS Z BURAKÓW - PRZEPIS
Kategoria przepisu: przetwory, kiszonki
Kuchnia: tradycyjna, wegańska
Czas przygotowania: 20 minut Czas oczekiwania: 5-7 dni
Ilość: 1,5 litra
SKŁADNIKI
Ilość: 1,5 litra
SKŁADNIKI
- 1 kilogram buraków – około 5 średnich buraków
- 3-5 kilka ząbków czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka kminku (dla tych którzy lubią jego smak)
- 1 łyżka soli
- 2 litry przegotowanej i ostudzonej wody
- kromka suchego chleba razowego na zakwasie
- 2 łyżki wody z ogórków kiszonych
PRZYGOTOWANIE
Buraki myjemy, obieramy cieniutko ze skórki i kroimy w grube plastry.
Na dno czystego i najlepiej wyparzonego wrzątkiem kamiennego
lub szklanego naczynia wykładamy suchy chleb na zakwasie. Następnie w naczyniu układamy ciasno buraki.
Czosnek obieramy ze skórki i wraz z przyprawami
umieszczamy pomiędzy plastrami buraków.
Wodę gotujemy, dodajemy sól i zestawiamy z ognia.
Studzimy do temperatury około 40 stopni. Dodajemy wodę z ogórków i zalewamy
buraki tak, aby znajdowały się pod powierzchnią wody. Tak ja ogórki małosolne
buraki możemy dociążyć małym i
czystym ceramicznym naczyniem lub kamieniem.
Naczynie zakrywamy gazą lub cienką terą i Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-7 dni.
Zaglądamy codziennie do naczynia i jeśli wytwarza się piana zbieramy ją czystą
łyżką. Piana czyli szumowiny są zjawiskiem naturalnym w trakcie kiszenia, może jednak pojawić się także
pleśń, pod postacią białego lub zielonawego,zbitego kożucha.
Gotowy zakwas ma intensywny zapach i ciemny kolor.
Gotowy zakwas przesączamy przez sito wyłożone gazę lub tetrą do czystego słoika.
Możemy przechowywać go w lodówce nawet od 7 tygodni
(podobno ;)
NOTATKI
Buraki obieramy bardzo cienko, ponieważ pod skórką i w
samej skórce znajduje się najwięcej betalaian.
2-3 dni wcześniej kroimy kromkę chleba na zakwasie i
zostawiamy na powietrzu, aby wysechł. Chleb lubi czasami pleśnieć, tak zdarzyło u nas się w zeszłym roku, więc możemy go nie dodawać.
Woda z ogórków pozwoli nam zaszczepić bakterie kwasu mlekowego, które determinują kiszenie buraków. Zakwas powinien wyjść także bez dodatku chleba czy wody z ogórków, ale dodanie źródła bakterii kwasu mlekowego daje nam pewność że fermentacja pójdzie w dobrą stronę.
Woda z ogórków pozwoli nam zaszczepić bakterie kwasu mlekowego, które determinują kiszenie buraków. Zakwas powinien wyjść także bez dodatku chleba czy wody z ogórków, ale dodanie źródła bakterii kwasu mlekowego daje nam pewność że fermentacja pójdzie w dobrą stronę.
Niektórzy przygotowują zakwas z buraków nie obranych, a
jedynie bardzo dokładnie wyszorowanych, ale ja nigdy nie zaryzykowałam.
Im cieplejsze miejsce w którym trzymamy zakwas tym
fermentacja zachodzi szybciej.
Buraki które zostają po kiszeniu doskonale nadają się do
sałatek lub na kanapki.
Jeśli robimy zakwas tuż przed gotowaniem barszczu buraki z
kiszenia możemy dodać po prostu do gotowanych warzyw na barszcz, po to aby uzyskać z nich pozostałe betalainy czy substancje smakowe i odżywcze.
A jutro lub pojutrze zapraszamy na pyszny barszczyk :)
A jutro lub pojutrze zapraszamy na pyszny barszczyk :)
2 komentarze
Czy jeśli na zakwasie pojawi się pleśń mogę ją usunąć a zakwas będzie dobry?
OdpowiedzUsuńNiestety taki zakwas musimy wyrzucić, tak jak i każdą inną potrawę, na której pojawiła się pleśń :/
Usuń