HUMMUS Z PIECZONYMI BURAKAMI
10:01:00
Hummus z pieczonymi burakami to kolejny, po hummusie z dynią i doskonale gładkim hummusie z mikrofali, klasyk smakowitych dipów. Ten hummus został doprawiony podobnie jak ten dyniowy : słodkim w smaku warzywem wprost z piekarnika. Dodatkowo burak zapewnia paście lekką konsystencję i gładkość bez konieczności dodawania oliwy czy oleju. Otrzymujemy dip, który jest delikatnie słodka i wyraziście kwaśna, a do tego doprawiony mocny akcent w postaci kumin.
Kumin i buraki są świetna parą. Te niezwykle udane połączenie przetestowaliśmy w innej nieco wersji curry z buraków czy we wzbogaconej wersji marynowanych buraków. A próbowaliście chipsów z buraka z mielonym kuminem i nasionami kolendry? To już trio doskonałe, na pewno pojawią się jeszcze na blogu.
Za piękny kolor buraka odpowiedzialne są
betalainy, rozpuszczalne w wodzie azotowe barwnikami, które dzielimy na
czerwonofioletowe betacyjaniny i żółte betaksantyny. Kolor buraka zależy od całkowitej zawartości betalin w korzeniu, ale także od wzajemnych proporcji betacyjanin i betaksantyn. Betaliny wykazują
stabilność w pH 3 – 7, dlatego warto zakwasić barszcz w trakcie
gotowania - zachowamy jego piękny kolor. Koncentrat z soku z
buraka ćwikłowego zawierający betalainy jest używany w przemyśle
spożywczym jako barwnik E162 w różnorodnych produktach. Betalainy są
naturalnymi, bezpiecznymi w użyciu barwnikami, bez żadnej znanej toksyczności,
a z właściwościami przeciwrodnikowymi i potencjalną aktywnością
antynowotworowa.
Ilość porcji: 10-12.
- 1 szklanka gotowanej ciecierzycy (link do przepisu) lub ciecierzycy z puszki
- 1 duży burak (300 gramów buraka)
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki pasty tahini
- 1 łyżka oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- sól do smaku
- sezam i natka pietruszki do posypania
Nagrzewamy piekarnik do 180oC (buraki możemy upiec np. przy okazji pieczenia ciasta).
Dodajemy buraka, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, miksujemy do na gładka masę.
Solimy do smaku.
Przenosimy do naczynia, w którym hummus będzie podawany, posypujemy nasionami sezamu i natką pietruszki lub liśćmi kolendry.
Przechowujemy w lodówce 2-3 dni.
Smacznego :)
2 komentarze
Bardzo jestem ciekawa smaku tego hummusu, ponieważ nigdy nie próbowałam z burakiem!
OdpowiedzUsuń:)https://jaglusia.wordpress.com/
Warto na prawdę spróbować :)
Usuń