HUMMUS Z PIECZONYMI BURAKAMI

Hummus z pieczonymi burakami to kolejny, po   hummusie z dynią   i doskonale gładkim hummusie z mikrofali ,  klasyk smakowitych dipów .   Te...

Hummus z pieczonymi burakami to kolejny, po hummusie z dynią i doskonale gładkim hummusie z mikrofali, klasyk smakowitych dipów. Ten hummus został doprawiony podobnie jak ten dyniowy : słodkim w smaku warzywem wprost z piekarnika. Dodatkowo burak zapewnia paście lekką konsystencję i gładkość bez konieczności dodawania oliwy czy oleju. Otrzymujemy dip, który jest delikatnie słodka i wyraziście kwaśna, a do tego doprawiony mocny akcent w postaci kumin. 

Kumin i buraki są świetna parą. Te niezwykle udane połączenie przetestowaliśmy w innej nieco wersji curry z buraków czy we wzbogaconej wersji marynowanych buraków. A próbowaliście chipsów z buraka z mielonym kuminem i nasionami kolendry? To już trio doskonałe, na pewno pojawią się jeszcze na blogu.

Za piękny kolor buraka odpowiedzialne są betalainy, rozpuszczalne w wodzie azotowe barwnikami, które dzielimy na czerwonofioletowe betacyjaniny i żółte betaksantyny. Kolor buraka zależy od całkowitej zawartości betalin w korzeniu, ale także od wzajemnych proporcji betacyjanin i betaksantyn. Betaliny wykazują stabilność w pH 3 – 7, dlatego warto zakwasić barszcz w trakcie gotowania - zachowamy jego piękny kolor. Koncentrat z soku z buraka ćwikłowego zawierający betalainy jest używany w przemyśle spożywczym jako barwnik E162 w różnorodnych produktach. Betalainy są naturalnymi, bezpiecznymi w użyciu barwnikami, bez żadnej znanej toksyczności, a z właściwościami przeciwrodnikowymi i potencjalną aktywnością antynowotworowa.







HUMMUS Z PIECZONYMI BURAKAMI- PRZEPIS

Kategoria przepisu: dip. Kuchnia: wegańska
Czas przygotowania: 20 min. Czas pieczenia: 40 minut. Całkowity czas: 60 min.
Ilość porcji: 10-12.

SKŁADNIKI 

  • 1 szklanka gotowanej ciecierzycy (link do przepisu) lub ciecierzycy z puszki
  • 1 duży burak (300 gramów buraka)  
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki pasty tahini
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • sól do smaku
  • sezam i natka pietruszki do posypania


PRZYGOTOWANIE

Nagrzewamy piekarnik do 180oC (buraki 
możemy upiec np. przy okazji pieczenia ciasta).

Buraka dokładnie szorujemy, zawijamy w folię aluminiową i wykładamy na blachę do pieczenia.

Pieczemy 40-50 minut. Sprawdzamy czy burak jest miękki wbijając w niego widelec.

Wyjmujemy z piekarnika, po ostudzeniu kroimy na kostkę. 

Ciecierzycę miksujemy przy użyciu blendera lub malaksera na gładką masę.

Dodajemy buraka, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, miksujemy do na gładka masę.

Solimy do smaku.


Przenosimy do naczynia, w którym hummus będzie podawany, posypujemy nasionami sezamu i natką pietruszki lub liśćmi kolendry.

Przechowujemy w lodówce 2-3 dni.


Smacznego :)


You Might Also Like

2 komentarze

  1. Bardzo jestem ciekawa smaku tego hummusu, ponieważ nigdy nie próbowałam z burakiem!
    :)https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń