DOJRZEWAJĄCY SEREK Z NASION Z CZARNUSZKĄ, CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Kiszonki i żywność fermentowana ma zbawienny wpływ na mikroflorę naszych jelit, a utrzymanie jej dobrostanu ma znaczenie nie tylko dla prz...

Kiszonki i żywność fermentowana ma zbawienny wpływ na mikroflorę naszych jelit, a utrzymanie jej dobrostanu ma znaczenie nie tylko dla przewodu pokarmowego, ale całego naszego ciała, w tym psychiki. Jak dowiedziono dobre bakterie w naszych jelitach stymulują produkcję serotoniny, hormonu szczęścia. Tak więc szczęśliwe jelita, to szczęśliwi my ;) Troszkę więcej napisałam o tym w oddzielnym wpisie o kiszonkach i bakteriach kwasu mlekowego - tu jest link do artykuliku.

A co oprócz kiszonek przywrócić dobrostan naszych jelit, tak często nadwyrężony przez nieodpowiednią dietę i spożywanie produktów wysokporzetworzonych?  Oczywiście pozostała żywność fermentowana, w tym nabiał taki jak jogurty czy dojrzewające sery. Jogurty i sery wcale nie musza być z mleka krowiego, dojrzewający ser można przygotować także z nasion, jest tam wystarczająco dużo cukrów, aby bakterie kwasu mlekowego, te same które żyją w naszych jelitach, rozmnożyły i wytworzyły przyjemny kwasek. 

Pierwszy raz zetknęłam się z fermentowanym serkiem w książce Sarah Britton "My New Roots". Tam był podany przepis na serek z nerkowców. I jest on rzeczywiście najsmaczniejszą i najdelikatniejszą wersją roślinnego serka. Świetny jest także ten z migdałów, myślę ze także inne orzechy sprawdziłyby się dobrze. Tak jak wegański twarożek, który zagościł na naszym blog kilka miesięcy temu, może być świetny w różnych wersjach.  Ten z nasion słonecznika jest najbardziej charakterystyczny, ostry i smakowity. Doskonale sprawdzi się na kanapkach z większą porcją warzyw lub w sałatce. Jest dość zwarty i dobrze się kroi – można kłaść go w plastrach lub rozsmarowywać na kanapce. 

Wegański ser

Można doprawić go dowolnie, my zaostrzyliśmy jeszcze jego smak czarnuszką, suszonymi pomidora i czosnkiem niedźwiedzim. Suszone pomidory możecie zastąpić zmielonymi z olejowej zalewy a suszony czosnek świeży. Dla efektu smakowego i wizualnego obtoczyliśmy serek w przyprawach. Wygląda wspaniale, czyż nie ;)

A skąd wziąć bakterie? Najprościej użyć wody z kiszonych ogórków, dodatkowo doprawimy nasz serek delikatnym posmakiem chrzanu, czosnku i Można także zakupić probiotyk w aptece (najlepiej w kroplach dla dzieci) i dodać 1 łyżeczkę specyfiku. Dostępne są też komercyjne szczepy do serów czy jogurtów (także do sojowych) i także je możecie użyć w ilościach podanych przez producenta – np. jeśli bakterie do jogurtu są na jeden litr mleka dodajecie ¼ porcji. Możecie też dodać łyżkę gotowego jogurtu sojowego (lub innego roślinnego) z żywimy kulturami bakterii.

Przepis jest prosty, sama praca nad serkiem nie wymaga dużo czasu, a składniki ogólnie dostępne. Jest też zaproszeniem do eksperymentów z różnymi przyprawami. Zapraszamy na zdrową  i smakowitą opcję do bezmlecznego śniadania: 

DOJRZEWAJĄCY SEREK Z NASION Z CZARNUSZKĄ, CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Kategoria przepisu: serek na kanapki
Kuchnia: wegańska, bezglutenowa
Czas przygotowania: 15 minut Czas oczekiwania: 5 godzin + 12-24 godziny + 4 godziy ;)
Trudność wykonania: łatwe
Ilość: 1 serek


SKŁADNIKI 

2 szklanki nasion słonecznika, orzechów nerkowca lub migdałów
1 szklanka wody
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka czarnuszki
2 łyżeczki rozdrobionych suszonych pomidorów (+więcej do przybrania)
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki soku z kiszonych ogórków lub łyżeczka probiotyku

PRZYGOTOWANIE

Nasiona zalewamy nadmiarem wody, moczymy co najmniej 5 godzin, odsączamy i płuczemy

Umieszczamy w malakserze, dodajemy wodę i miksujemy na masę o pożądanej gładkości – preferowana to bardzo gładka.

Masę przekładami do wyparzonego naczynia (np. szklanej miseczki), dodajemy sok z kiszonych ogórków lub probiotyk, sok z cytryny oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.

Przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce np. przy kuchni lub kaloryferze. Zostawiamy na 12-24 godziny – w zależności od temperatury będzie dojrzewał w różnym czasie.

Próbujemy – gotowy ser jest kwaśny i wyrazisty.

Miskę lub inny pojemnik wykładamy gazą lub płótnem, wykładamy do niego ser i dociskamy.

Wkładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Wyjmujemy z formy i obtaczamy w ziołach.

Smacznego :)

NOTATKI

Trwałość serka to 3-4 dni.

Dojrzewający ser z nasion

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Coś wspaniałego, taki ser jest najlepszy. Jakie piękne zdjęcia. Przepis wspaniały. Pozdrawiam i czekamy na więcej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie za miłe słowa ! Pozdrawiam !

      Usuń