ROŚLINNE ŚWIĘTA LAST MINUTE: 10 SZYBKICH I PROSTYCH POTRAW NA ŚWIĄTECZNY STÓŁ

Dzień dobry przed świętami :) Splot różnych wydarzeń sprawił, że nie mogłam opublikować żadnego przepisu na święta, choć nad nimi pracował...


Dzień dobry przed świętami :) Splot różnych wydarzeń sprawił, że nie mogłam opublikować żadnego przepisu na święta, choć nad nimi pracowałam. Przygotowałam wegański rosół oraz pieczeń z warzyw z gotowania bulionu, podana z musztardowym sosem i pure z brukwi, choć nie do końca byłam zadowolona ze zdjęć robionych już prawie bez światła:



Upiekłam też gruszkowy chlebek bez cukru - jest posypany ksylitolem:


Oba wypieki czekają w zamrażarce, a ja biorę się do roboty. Przygotujemy  jeszcze wegańskiego łososia, sałatkę z wegańskiego tuńczyka z ciecierzycy i sałatkę warzywną z majonezem na bazie aquafaby. Planuję też zrobić trufle czekoladowo-śliwkowe,  pastę z białej fasoli i suszonych pomidorów oraz słodki likier. W zamrażarce czekają też kotlety z buraka i kaszy jaglanej, które wystarczy wyjąć i rozmrozić. Moi rodzice przygotowali wegańskie pierogi z kapustą i grzybami, wigilijną kapustę z grochem, nadziewane pieczarki i kupili gotowe pasty na wszelki wypadek. Jedzenia będzie na pewno znów za dużo, ale obiecuję, że nic się nie zmarnuje ;) Tak na prawdę nie szalejemy w kuchni na święta, jedzenie jest powtarzalne i tradycyjne, a najważniejsza jest atmosfera. I takiej cudownej, rodzinnej atmosfery, długich rozmów przy stole lub w trakcie świątecznych spacerów oraz mnóstwa uśmiechów chciałam Wam życzyć z okazji nadchodzących Świąt. I pamiętajcie, że w sieci jest mnóstwo porad psychologów pt. "Jak nie pokłócić się z rodzinę w ferworze świątecznych przygotowań".

I jeszcze zostawiam Wam listę dziesięciu szybkich, prostych i przede wszystkim smakowitych potraw idealnych na święta, które możecie przygotować dosłownie na ostatnią chwilę, często na bazie produktów z lokalnego sklepu:

Majonez na bazie aquafaby to od lat hit na blogu i uniwersalny dodatek do kanapek i sałatek, na przykład do tradycyjnej sałatki z gotowanych warzyw (LINK do przepisu):

Łosoś z marchewki zachwyci swoim wędzonym smakiem, można podać go jako niezależny dodatek na świąteczne śniadanie lub dodać do sałatki albo zrobić eleganckiego tatara (LINK do przepisu):


Beztuńczykowa sałatka z ciecierzycy także bedzie doskonałą propozycją dla tych, którym brakuje potraw rybnych na świątecznym stole (LINK do przepisu):

Być może ten wpis zdominują bezrybne potrawy, ale ten bakłażan a'la śledź w sosie musztardowym jest po prostu pyszny (LINK do przepisu), a jeśli wstawicie go dziś, będzie po prostu idealny na jutrzejszy wigilijny wieczór:


Kremowa zupa z pieczonych buraków i dyni, może zastąpić barszcz, lub być po prostu uzupełnieniem tradycyjnego menu (LINK do przepisu):


Na świąteczny stół poleca się też pasztet z czarnej fasoli (LINK do przepisu):


Jako danie gorące możemy podać chrupiącą tofu-rybę z pieczarkami (LINK do przepisu):

 
Mocno czekoladowe brownie z musem z dyni jest idealną propozycją na słodką kulinarną cześć świąt (LINKdo przepisu):


Także korzenne ciasto marchewkowe z kawowo-orzechowym kremem to też doskonała propozycja na święta (LINK do przepisu):

Prosty jagielnik zastąpi za to z powodzeniem tradycyjny sernik (LINK do przepisu):

 

No i jeszcze w świetle ostatnich wydarzeń muszę napisać, że zarówno łosoś z marchewki, jak i majonez z aquafaby był o wiele wcześniej na tym blogu niż na największym wegańskim blogu w Polsce. Wybaczcie, musiałam ;)  Do usłyszenia po świętach :)




You Might Also Like

2 komentarze

  1. Wszystko zachwycający,a ja chętnie poznam przepisy na potrawy z dwóch pierwszych zdjęć

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie skorzystam z przepisów.

    OdpowiedzUsuń