Komosa, koniczyna i inne chwasty ...

Za sprawą wyjazdu na wieś poprzedni kulinarny tydzień był bardzo zielony. W tym wpisie znajdują się przepisy na dwie sałatki i pastę oparte ...

Za sprawą wyjazdu na wieś poprzedni kulinarny tydzień był bardzo zielony. W tym wpisie znajdują się przepisy na dwie sałatki i pastę oparte głównie na warzywach liściastych nie tylko z ogródka, ale też z przydomowego trawnika i trochę bardziej odległych pól. Nie można też nie docenić smakowitej rzodkiewki i aromatycznych pomidorów zakupionych na targu od producenta. Niesamowita jest różnica w smaku między świeżo zerwanymi warzywami, a tym co oferują większe i mniejsze sklepy w mieście. Dlatego też dressingi i dodatki do sałatek są dość proste, tak aby nie maskowały smaku świeżo zerwanych roślin. Stałym dodatkiem do potraw jest tofu, jako prawie niewidoczne, choć pełnowartościowe tło dla smakowitej zieleniny.



Kolejną kwestią jest obecność w potrawach roślin polnych i łąkowych, które także mają wyrazisty smak, szczególnie aromatyczny i dość ostry w smaku krwawnik. Niegdyś na terenach naszego kraju powszechnie występujące rośliny zielne spożywano na przednówku, w oczekiwaniu na pierwsze plony roślin uprawnych. Dostarczały dużej dawki witamin i substancji biologicznie czynnych, które zapobiegały niedoborem substancji pokarmowych i wzmacniały osłabiony po zimie organizm. Ostatnio chwasty stają się znów popularne w kuchni, co jest przede wszystkim wynikiem poszukiwania nowych i niezwykłych smaków. Jednak chwasty te to często rośliny o właściwościach medycznych, oficjalne surowce zielarskie lub zioła wykorzystywane w medycynie ludowej. 

Także składniki prezentowanych potraw mają znaczenie zdrowotne:

  • Krwawnik pospolity ma właściwości przeciwkrwotoczne, przeciwzapalne, odkażające i przeciwgrzybicze, pobudza też łaknienie i działa żółciopędnie.
  • Komosie białej, popularnie zwana lebiodą, tradycyjnie przypisywane są właściwości oczyszczające, moczopędne, uspakajające i hepatoprotekcyjne.
  • Koniczyna biała działa przeciwreumatyczne i uspokajająco, a dzięki dużej zawartości podobnych do estrogenów izflawonów polecana jest w leczeniu trądziku androgennego i jako środek regulujący menstruacje u kobiet.
  • Liście mniszka lekarskiego działają moczopędnie, zwiększają apetyt i pobudzają przemianę materii.
  • Kwiaty stokrotki pospolitej w medycynie ludowej stosuje się jako środek przeciwkrwotocznym, moczopędny, regulujący metabolizm i ogólnie wzmacniający. a obecnie stosowana jest w preparatach obniżających ciśnienie, jako łagodny środek przeciwmiażdżycowy i wykrztuśny.  
Rośliny te zawierają też znaczne ilości białka, błonnika, witamin i minerałów. 

Najbardziej lekkostrawne i smaczne są młode dzikie rośliny. W tym roku wegetacja mocno przyspieszyła, ze względu na ciepłą wiosnę. To już ostatni moment, żeby cieszyć się na prawdę młodymi, delikatnymi wiosennymi chwastami. Według ludowej tradycji najlepsze są te zbierane rano. Jeśli mieszkamy w mieście, najlepiej udać się na wycieczkę za miasto, zebrać rośliny z czystej łąki i przygotować prostą sałatkę, która będzie doznaniem kulinarnym wychodzącym poza zwykłą warzywną rutynę.


SAŁATKA ZE STOKROTKAMI  - PRZEPIS

SKŁADNIKI na dwie porcje

80 g tofu
1/2 szklanki młodych liści mniszka lekarskiego
1/2 szklanki liści sałaty
1/2 szklanki liści młodego buraka
1/8 szklanki liści krwawnika
1/8 szklanki liści komosy białek
1/2 szklanki szpinaku
kilka kwiatów stokrotki
4 łyżki płatków migdałów
1 łyżeczka oregano
1 łyżka oliwy lub delikatnego oleju
1/2 łyżeczki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE

Tofu koimy na małe kawałki, umieszczamy w misce. Dodajemy oliwę, ocet, sól, pieprz i oregano, mieszamy i zostawiamy na co najmniej pół godziny do zamarynowania.

Pozostałe składniki myjemy, jeśli liście są duże szatkujemy na mniejsze kawałki.

Układamy sałatkę warstwowo. U  mnie była ułożona następująco: tofu, mniszek lekarski, botwinka, krwawnik, sałata, komosa, migdały, szpinak, stokrotki. Wszystko polewamy resztą marynaty do tofu.





PASZTET Z TOFU Z CHWASTAMI - PRZEPIS

SKŁADNIKI na dwie porcje

80 g tofu
1/2 szklanki młodych liści mniszka lekarskiego
1/8 szklanki liści krwawnika
1/2 szklanki liści koniczyny
1 łyżka delikatnego oleju
1/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE

Olej rozgrzewamy na patelni.

Tofu rozdrabiamy widelcem, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy 2-3 minuty, aż tofu zarumieni się. Dodajemy wodę, poszatkowane rośliny i dusimy ciągle mieszając około 5 minut, aż woda odparuje.

Pod koniec duszenia dodajemy sól i pieprz.

Podajemy na chlebie z pomidorem, rzodkiewką lub ogórkiem.





SAŁATKA Z WARZYW I CHWASTÓW - PRZEPIS

SKŁADNIKI na dwie porcje

40 g tofu
1/2 szklanka sałaty
1/2 szklanka szpinaku
1/8 szklanki liści komosy białej
1/2 szklanki szpinaku
5 rzodkiewek
2 małe ogórki gruntowe
4 małe pomidory
2 łyżki świeżej mięty
1 łyżka oliwy lub delikatnego oleju
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu

PRZYGOTOWANIE

Tofu kroimy na małe kwadraty, umieszczamy w misce. Dodajemy oliwę, ocet, sól, pieprz i oregano, mieszamy i zostawiamy na co najmniej pół godziny do zamarynowania.

Pozostałe składniki myjemy, jeśli liście są duże szatkujemy, rzodkiewki, pomidory i ogórki kroimy na plastry lub połówki.

Przygotowujemy dressing: w miseczce mieszamy olej, sok z cytryny, sól i pieprz.

Układamy poszczególne składniki na talerzu, polewamy dressingiem lub umieszczamy w misce i mieszamy.




You Might Also Like

0 komentarze