MIĘTOWA ZUPA KREM Z AWOKADO z czosnkowo-miętowymi grzankami

Ta pożywna i niesamowicie kremowa zupa z awokado swój smak zawdzięcza świeżej mięcie, która ze względu na proporcje składników nie jest tu...

Ta pożywna i niesamowicie kremowa zupa z awokado swój smak zawdzięcza świeżej mięcie, która ze względu na proporcje składników nie jest tu jedynie przyprawą ale pełnoprawnym składnikiem. Zupę można jeść zarówno na gorąco, jak i na zimno jako chłodnik





SKŁADNIKI na 2-3 porcje

1 łyżka oleju
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
½ szklanki mąki (ja użyłam pół na pół mąki kukurydzianej i ryżowej)
2 szklanki wywaru warzywnego
2 ząbki czosnku
2 awokado
1 szklanka mięty
1 łyżeczka czerwonej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki startej skórki cytryny
½  szklanki mleka roślinnego np. ryżowego
½ szklanki mleka kokosowego

PRZYGOTOWANIE

1. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek, smażymy mieszając, aż będą miękkie i szkliste.
2. Dodajemy mąkę i smażymy kilkadziesiąt sekund ciągle mieszając. Stopniowo dodajemy bulion, ciągle mieszając, tak aby nie zrobiły się grudki. Gotujemy kilka minut.
3. W międzyczasie obieramy awokado, kroimy na dość grube cząstki, wrzucamy do zupy.
4. Dodajemy cytrynę, skórkę (otartą z wcześniej sparzonej wrzątkiem cytryny) i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 min aż awokado będzie miękkie.
5. Ściągamy z ognia, dodajemy mleko, miętę, miksujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku.
6. Podajemy gorącą lub dobrze schłodzoną w lodówce, przyozdobioną listkiem mięty lub startą skórka cytryny.
7. Podajemy opcjonalnie z grzankami miętowo-czosnkowymi: pieczywo pokrojone w kromki nacieramy olejem, czosnkiem i pokrojonymi liśćmi mięty, pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym na 180 oC.










Przepis bierze udział w akcji:

Czuję miętę - czyli mięta w mojej kuchni

You Might Also Like

0 komentarze