SZPINAKOWE PLACKI Z MIĘTOWO-CZEKOLADOWYM SOSEM

Szpinak jest warzywem o dużej zawartości magnezu, dzięki czemu jego spożywanie może mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowe...


Szpinak jest warzywem o dużej zawartości magnezu, dzięki czemu jego spożywanie może mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. W liściach szpinaku znajduje się też dość dużo żelaza i kwasu foliowego, które odgrywają rolę w procesach krwiotwórczych. Szpinak jest także źródłem witamin i prowitamin o działaniu antyoksydacyjnym: beta-karotenu, witaminy C i witaminy E. Działanie przeciwrodnikowe ma także występujący w liściach szpinaku karotenoid luteina. Szpinak ze względu na dużą zawartość kwasu szczawiowego powinien być wyeliminowany z diety osób chorujących na reumatyzmu i kamicę nerkową. 
Szpinak jest łagodny w smaku dlatego potrzebuje towarzystwa produktów o smaku wyraźnym. Zwykle są to ostre przyprawy, ale z powodzeniem można uzupełnić go smakiem słodkim. W tym przepisie stanowi masę słodkich placków, podawanych w towarzystwie miętowo-czekoladowego sosu. Nie ma to nic wspólnego z zielono-brunatną breją, którą pamiętam ze szkolnej stołówki, choć ten obraz już dawno wyparły pikantne potrawy ze szpinakiem. Myślę, że placki są dobrym sposobem na przemycenie porcji warzyw tzw. niejadkom. 


SKŁADNIKI na 12 dużych placków

Placki:
4 garście szpinaku 
1,5 szklanki mleka roślinnego
3/4 szklanki mąki gryczanej
3/4 szklanki mąki kukurydzianej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi
1 średni banan
3 łyżki ksylitolu lub innego słodzika (a właściwie słodzik do smaku ;)
2 łyżki oleju 

Sos:
1 szklanka mleka roślinnego
3 łyżki słodzika (użyłam brązowego cukru)
pół szklanki świeżej mięty
2 łyżki oleju kokosowego
4 czubate łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE

1. Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier, mieszamy, aż cukier rozpuści się i dodajemy posiekaną miętę. Odstawiamy na godzinę. W międzyczasie zaczynamy przygotowywanie placków.
2. Szpinak i mleko umieszczamy w kielichu blendera, miksujemy. 
3. Do miski wsypujemy mąki, dodajemy olej, ksylitol i banana, wlewamy mleko z zmiksowanym szpinakiem i blendujemy wszystkie składniki.
4. Patelnie smarujemy lub spryskujemy olejem, rozgrzewamy i smażymy placki z dwóch stron.
5. Mleko z miętą przelewamy przez sitko, wlewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy. Dodajemy olej i kakao, mieszamy trzepaczką, aż uzyskamy aksamitny sos. 
6. Podajemy placki polane gorącym sosem czekladowym. 

INFORMACJE

Mój sos był odstawiony na chwilę i w wyniku ostygnięcia zgęstniał, co utrudnia estetyczne polanie placków ;) 






Czuję miętę - czyli mięta w mojej kuchni

You Might Also Like

0 komentarze