Buraki
Sałatka
Sałatki
Tofu
Tofu z ciecierzycy
Wegańska feta
SAŁATKA Z MARYNOWANYCH BURAKÓW I FETY Z CIECIERZYCY
01:05:00
Często zdarza mi się odtwarzać potrawy, które wyglądały interesująco, a których nie mogłam spróbować, ponieważ zawierały produkty pochodzenia zwierzęcego. Tak właśnie było z tą kolorową sałatką - widziałam ją na pewnej imprezie w wersji z serem feta, który przecież łatwo można zastąpić fetą z ciecierzycy. Ta kolorowa sałatka właściwie nie potrzebuje przypraw, jej smak wynika z zastosowanych składników, tych po prostu poszatkowanych jak i tych, którym wcześniej nadaliśmy smak. Feta z ciecierzycy niesie ze sobą smak ziół i czosnku, zaś pieczone buraki kwaśno-słodki smak marynaty. Sałatka może być niezależnym posiłkiem lub urozmaicić mniej intensywne w smaku dania.
SKŁADNIKI na 2 porcje
1 szklanka szpinaku
1 szklanka rukoli
1 marynowany burak pokrojony w talarki
blok fety z ciecierzycy o wymiarach 10x15 cm
3 łyżki świeżej mięty
2 łyżki koperku
1 łyżka kaparów w zalewie
1 łyżeczka sezamu
2 ząbki pieczonego czosnku (opcjonalnie)
1 łyżka oliwy
ewentualnie sól i pieprz do smaku
WYKONANIE
1. Talarki buraka wyciągamy z marynaty, warzywa myjemy, cebulę kroimy w piórka, a fetę na drobna kostkę i wszystkie składniki umieszczamy na talerzu lub w misce. Mieszamy lub układamy warstwowo, posypujemy poszatkowanym koperkiem i miętą oraz sezamem (u mnie czarny).
2. Możemy dodać pokrojony w plasterki czosnek. Czosnek zawijamy w folią aluminiową, pieczemy 20 minut 180oC i po ostygnięciu kroimy.
3. Na końcu skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy do smaku.
INFORMACJE
Jeśli nie mamy marynowanych buraków, sałatkę możemy polać marynatą przygotowaną poprzez zmieszanie 1 łyżki soku z cytry, 1 łyżki oliwy, 1 łyżeczki syropu z jabłek lub dowolnego słodkiego syropu, 1 łyżeczki startej skórki cytryny i pół łyżeczki pieprzu.
0 komentarze